Στην Π.Ε. Φλώρινας ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας

Την Π.Ε. Φλώρινας επισκέφτηκαν το πρωί της Πέμπτης 14/10/2021 ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιούν στις περιοχές της Μακεδονίας, με στόχο την ενίσχυση του τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού (covid-19).

Το πρόγραμμα περιελάβανε σύσκεψη, υπο τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Μπογιατζίδη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Ιωάννη Κιοσέ, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειου Αμπα, του Δημάρχου Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη, εκπροσώπων των Δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας και λοιπών φορέων της Π.Ε. Φλώρινας  (Μονάδων Υγείας, Ιατρικούς, σωμάτων ασφαλείας, της εκκλησίας  κλπ.), κατά την οποία συζητήθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και δράσεις για την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές αφού καλωσόρισε τους παρισταμένους, ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για την επιδημιολογική εικόνας της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, την επιτυχή λειτουργία των κινητών μονάδων εμβολιασμού και τις δράσεις που πραγματοποιούνται, με στόχο την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού (covid-19).

O Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε την ανάγκη αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, αναφέρθηκε στα ποσοστά εμβολιασμού της χώρας και τόνισε την ανάγκη επίτευξης του στόχου του γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού σε ποσοστό 70%. Επίσης ανάδειξε την ουσιαστική συμβολή των φορέων προς αυτή τη κατεύθυνση, με παραινέσεις προς τους πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της Εθνικής Εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού (covid-19) και στη προσπάθεια διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας όλων υγειονομικών μονάδων. Επιπλέον επισήμανε την ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και ευχαρίστησε όλους τους υγειονομικούς για την αυταπάρνηση και την προσφορά τους στη μάχη κατά της πανδημίας.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβαν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση οι οποίοι εξέθεσαν απόψεις και κατέθεσαν προτάσεις γύρω από τον χώρο της υγειονομικής φροντίδας και των εμβολιασμών, ενώ εκφράστηκε η από κοινού πεποίθηση ότι η υγειονομική μάχη θα κερδηθεί.

 

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ακολούθησε συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Τριανταφυλλίδης Χ.:  Να πω ότι είναι ευχάριστη η παρουσία σας εδώ, όμως αυτή συμπίπτει με ότι δυσάρεστο υπάρχει στον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Η περιοχή μας εδώ έχει ίσως από τα χαμηλότερα, αν όχι το χαμηλότερο, ποσοστό εμβολιασμένων και αυτό κατά την άποψη τη δική μας έχει να κάνει με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία είναι ίδια από το 1950, στα δύο χρόνια που κυβερνάτε δεν έχετε κάνει τίποτα ουσιαστικό για την αναβάθμιση και ανάπτυξή της και αυτό έχει ως συνέπεια να μην υπάρχει αυτή η ενημέρωση που θέλουμε όλοι να έχει ο πολίτης ώστε να εμβολιαστεί. Πως νομίζετε εσείς ότι μπορεί να αναπτυχτεί το ποσοστό των εμβολιασμένων στην περιοχή; στέλνοντας τις ειδικές ομάδες οι οποίες ελάχιστη δουλειά θα κάνουν γιατί δεν πείστηκε ο πολίτης όχι γιατί είναι αντιεμβολιαστές αλλά γιατί δεν πείστηκε ότι το εμβόλιο μπορεί να του λύσει το πρόβλημα.

Απάντηση:

Σας ευχαριστώ είναι εξαιρετική ερώτηση. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι υπάρχουν προβλήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, υπάρχουν προβλήματα και στο εθνικό σύστημα υγείας και παθογένειες πολλών ειδών τις οποίες και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και μιλάμε ανεξαρτήτως πολιτικού κόμματος, δεν κατάφεραν να λύσουν. Θα συμφωνήσω μαζί σας αλλά αν δούμε λίγο την εικόνα του τελευταίου έτους με το εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο καταρχήν σήκωσε στον μεγαλύτερο βαθμό την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με δωδεκάμισι εκατομμύρια εμβολιασμούς . Μιλάμε για πρωτοβάθμια φροντίδα  που είναι για ισότιμη και καθολική πρόσβαση.  Όλοι οι πολίτες της Ελλάδας εμβολιάστηκαν στα ίδια εμβολιαστικά κέντρα, η ισότιμη και καθολική πρόσβαση που από κάποιους ήταν μόνο θεωρία είτε γιατί ψηφίσαν  νόμους είτε οτιδήποτε άλλο, πέτυχε με δική της ελευθερία. Στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο εμβολιάστηκαν κυβερνητικοί, πλούσιοι, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, άνεργοι, εργαζόμενοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αυτό είναι ισότιμη και καθολική πρόσβαση.  Το εμβόλιο πήγε παντού απ’  τα νησιά των 15 κατοίκων μέχρι τις πιο απομακρυσμένες περιοχές την ίδια στιγμή. Αυτό είναι το ένα, το δεύτερο είναι πως αυστηριοποιήσουμε την διαδικασία από το Α μέχρι το Ω και τρίτον όλες αυτές οι δομές που τις κρίνετε εσείς και λέτε πως είναι ανεπαρκείς, σήκωσαν αυτό το βάρος, εδώ είχαμε τους υγειονομικούς προηγουμένως, και αυτή τη στιγμή σε καθημερινή βάση 300-320 κινητές ομάδες από τα κέντρα υγείας μας που και εγώ αναγνωρίζω στις παθογένειες είναι στα σπίτια των Ελλήνων πολιτών. Κι αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και εγώ σας είπα είμαι ο πρώτος που θα συμφωνήσω με τις παθογένειες και μόλις μας αφήσει η πανδημία, να πάμε σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που είναι  πρώτη προτεραιότητα για την χώρα η αναβάθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. 300 ομάδες βγαίνουν απ’ τα κέντρα υγείας μας στα σπίτια των ελλήνων πολιτών. Το πως εξηγούμε, η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται 4-6% πίσω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Βρίσκεται πάνω από τις Βαλκανικές χώρες, τις πρώην Ανατολικές χώρες και κάτω από τις δυτικές είναι η 17η στην Ευρώπη και μάλιστα βρίσκεται  καλύτερα από   ότι βρίσκεται σε όλους τους υπόλοιπους δείκτες. Και τους κοινωνικούς και τους δείκτες υγείας δηλαδή αυτό είναι . Όσον αφορά το θέμα της πειθούς έχετε δίκιο και αυτό δεν είναι άδικο για τους ανθρώπους που βγαίνουν με τις κινητές ομάδες και έχουν καλά αποτελέσματα γιατί ο κόσμος πείθεται . Το θέμα της πειθούς, το έχω πει και σε συνέντευξη τύπου, είναι πως είναι ευθύνη της πολιτείας και είναι υπόλογοι, και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και των λοιπών παραγόντων και των ΜΜΕ να πείσουμε τους πολίτες, βγαίνουν και εκστρατείες, και μπορεί να έχουμε μεγάλη ευθύνη αλλά είναι απ όλους.

Βόσδου Σ.: Από τα στοιχεία που έχετε από τους εμβολιασμούς από τις κινητές μονάδες σήμερα, είναι ικανοποιητική η προσέλευση; Έχει γίνει στατιστική ανάλυση των εμβολιασμένων εδώ στην περιοχή μας ώστε να καταδείξει πιο είναι το γκρουπ αυτών οι οποίοι δεν εμβολιάζονται για να υπάρχει μία στόχευση, ένας στόχος;

Για τους εμβολιασμούς σήμερα επειδή έχουμε ξεκινήσει από το πρωί δεν έχω σαφή  εικόνα. Για τους εμβολιασμούς που έγιναν τις προηγούμενες δύο μέρες στις υπόλοιπες περιοχές της Βορείου Ελλάδας έχουμε ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα, έχουμε γύρω στους 200 εμβολιασμούς στην πρώτη δόση, δηλαδή 200 καινούριους εμβολιασμούς. Το δεύτερο που λέτε είναι και βασικό θέμα που συζητήσαμε εδώ, πως θα μπορούσαμε να πείσουμε γιατί υπάρχουν πολίτες που στο τέλος της ημέρας πάλι δεν θα εμβολιαστούν αλλά υπάρχει και μια σημαντική μερίδα πληθυσμού που θα μπορούσε να συζητήσει, να ρωτήσει και στο τέλος της ημέρας να πειστεί για να εμβολιαστεί και συζητήσαμε με τον περιφερειάρχη και τους Δημάρχους πως θα μπορούσαμε να το οργανώσουμε με στοιχεία από την τοπική κοινωνία και να γίνει πιο επικεντρωμένη η εμβολιαστική εκστρατεία.

Βόσδου Σ.: Από τα στοιχεία που υπάρχουν στους εμβολιασμούς, βέβαια είναι και το θέμα των προσωπικών δεδομένων, δεν θα μπορούσε να γίνει μια επεξεργασία σε τοπικό επίπεδο;

Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό.