Συνάντηση ΤΟΕΒ – Δήμου για το αρδευτικό Πρεσπών

Συνάντηση για το αρδευτικό Πρεσπών είχαν ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πρεσπών Μιχάλης Ναλπαντίδης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας του διαγωνισμού επιλογής αναδόχου για την κατασκευή του έργου ο οποίος είναι σε εξέλιξη αλλά και μετέπειτα της κατασκευής του που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια καθώς και οι δυνατότητες που θα προσφέρει στους αγρότες όπως είναι η μείωση του κόστους εισροών, η εφαρμογή τηλεχειρισμού, η αξιοποίηση τεχνικών γεωργίας ακριβείας κλπ.

Παρ’ότι υπάρχει πρόνοια στους όρους κατασκευής του έργου να μπορεί να υπάρχει παράλληλη λειτουργία του παλιού και του νέου αρδευτικού δικτύου συμφωνήθηκε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλοι οι αγρότες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου συστήματος από την πρώτη καλλιεργητική περίοδο.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Επί μία δεκαετία οι φορείς των Πρεσπών με την βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας διεκδικούν την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου πνοής για την Πρέσπα. Τώρα που πλησιάζει η ώρα της υλοποίησης είναι σημαντικό να είμαστε κι εμείς έτοιμοι να το αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό από την πρώτη στιγμή».

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μιχάλης Ναλπαντίδης δήλωσε: «Μετά από πολλές προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται ότι το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται από την επόμενη χρονιά. Ο αγρότης αν το αξιοποιήσει θα καταφέρει να μειώσει τα κόστη του και να αυξήσει την αποδοτικότητα του κόπου του και της γης που καλλιεργεί. Για να μπορέσει να γίνει αυτό απαιτείται επένδυση σε εξοπλισμό καθώς και ενημέρωση – εκπαίδευση που είναι και το ζητούμενο να οργανωθεί και να γίνει παράλληλα με την δημοπράτηση – κατασκευή του έργου.»

Το αρδευτικό Πρεσπών είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στην Πρέσπα και αφορά την αλλαγή του αρδευτικού δικτύου στον κάμπο των Πρεσπών με νέο, υπό πίεση, κατάλληλο για στάγδην άρδευση προϋπολογισμού 20,3 εκατομμυρίων Ευρώ. Η καθαρή αρδευόμενη έκταση είναι 13.603 στρ. σε συνολική περίμετρο 16.849 στρ. ενώ αναμένεται μια αύξηση του γεωργικού εισοδήματος από αύξηση των εκροών και μείωση των εισροών της τάξης του 25%. Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2019 και σήμερα είναι υπό δημοπράτηση με προθεσμία υποβολής προσφορών τη 17η  Ιουνίου 2020.