Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση με τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη της Φλώρινας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης συνάντησε τη διαχειριστική ομάδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ)Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022.

Η ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση έλαβε χώρα στο χώρο του Δημαρχείου Φλώρινας, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δρ. Κώστα Φιλιππίδη, του Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνου Στεργίου και των συνεργατών του Κέντρου, Ελένης Κωνσταντίνου και Σοφίας Σταματοπούλου. Στη συνάντηση παρόντες, εκτός του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Νίκου Παπαθανάση, ήταν ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης,  ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Πελοπίδας Καλλίρης και ο διευθύνων σύμβουλος στην Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε. κ. Ιωάννης Μπούκης.

Ο Κώστας Φιλιππίδης, ανοίγοντας τον κύκλο της συζήτησης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δράσεις του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας  – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας που αφορούν κατά κύριο λόγο στην ανάδειξη και την ενίσχυση του νεανικού πλούτου του τόπου μας. Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί την τελευταία δεκαετία αλλά και το ισχυρό πανευρωπαϊκό δίκτυο οργανισμών και φορέων νεολαίας στο οποίο συμμετέχει ο ΟΕΝΕΦ, παρέχει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους της Δυτικής Μακεδονίας να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και την εξωστρέφεια και να συμβάλλουν δυναμικά στο σύγχρονο πράσινο παραγωγικό μοντέλο που θα πρέπει να δημιουργηθεί στην περιοχή. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόταση του ΟΕΝΕΦ για τη δημιουργία Κέντρου Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στη Φλώρινα, που θα παρέχει υπηρεσίες και υποστήριξη στις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον και την εκπαίδευση, τομείς που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μια καινοτόμο δημιουργία της επιστημονικής ομάδας του ΟΕΝΕΦ και βρίσκεται στο τελικό στάδιο ένταξής της στο ΣΔΑΜ. Ακολούθως, ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Στεργίου, αναφέρθηκε στη σημασία του youth work ως το σύνολο των δραστηριοτήτων που επιδιώκουν σκόπιμα να επηρεάσουν τους  νέους/νέες και στην επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστεί και να θεσμοθετηθεί ως επάγγελμα ώστε οι νέες/νέοι να ενταχθούν ευκολότερα στην αγορά εργασίας, να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα και άποψη για το κοινωνικό γίγνεσθαι και να είναι περισσότερο ανεξάρτητοι.

Ο Αν. Υπουργός είναι αρμόδιος του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης και γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει περιοχή λόγω της μετάβασης, ωστόσο επισήμανε τη δυνατότητα αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση και υποστήριξη των προς υλοποίηση έργων από τα συναρμόδια Υπουργεία και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της συνεργασίας με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας.

Εξάλλου, η πρόσφατη ένταξη του έργου “Εκπαιδευτικές Δράσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας” που από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα υλοποιείται στο χώρο του πρώην Δημαρχείου Φιλώτα, καταδεικνύει τη δυναμική και την επάρκεια του ΟΕΝΕΦ σε καινοτόμες και πρωτοποριακές δράσεις. Παράλληλα, το Κέντρο Νεολαίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο και την Ειδική Υπηρεσίας Δίκαιης Μετάβασης και θα προσφέρει πολλά στη στήριξη της νεολαίας.

Ακολούθως, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης επισκέφτηκε το 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας, όπου καλωσόρισε ομάδα 42 νέων Ιρλανδών, Ιταλών και Ελλήνων, την οποία φιλοξενεί ο ΟΕΝΕΦ στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής νέων του Erasmus+. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ενημέρωσε τους νέους/νέες για την  ενεργειακή μετάβαση και το σχέδιο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας μέσω του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και την προσήλωση στη στήριξη της καινοτομίας.

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας ευχαριστεί θερμά τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Νίκο Παπαθανάση για την ουσιαστική αυτή συνάντηση και για την υποστήριξή του.