Συνάντηση του βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη με τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά

Την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022, ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, είχε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το νέο υπουργό κ. Γιώργο Γεωργαντά. Αφού του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, τού έθεσε κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν τους αγρότες του νομού Φλώρινας. Καταρχήν ζήτησε την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Φλώρινας, των οποίων το εισόδημα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το 2021 λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι και του παγετού το χειμώνα, καθώς και εξαιτίας των συνεχόμενων αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών.

Ο βουλευτής ζήτησε επίσης από τον υπουργό επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποζημίωση των καλλιεργητών των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από τον παγετό, την άνοιξη του 2021 ενώ βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο. Έθεσε επίσης το θέμα της πληρωμής της αυξημένης κατά 30% αποζημίωσης των καλλιεργητών βιολογικών φασολιών Πρεσπών. Παράλληλα, ζήτησε τη διευθέτηση του δανείου έτους 2009 των σιτηρών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που είχε συνάψει η ΕΑΣ Φλώρινας με την πρώην Αγροτική Τράπεζα και μετά την πώλησή της προέκυψαν πολλά προβλήματα.

Ο κ. υπουργός, αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος για τους κτηνοτρόφους και υποσχέθηκε σε εύλογο χρονικό διάστημα και εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, να προχωρήσει στην έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους. Για το θέμα των αποζημιώσεων από τις ζημιές στα προανθικά, διαβεβαίωσε το βουλευτή πως έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες αποζημίωσης και η εκτίμησή του είναι πως μέχρι το Πάσχα θα έχουν καταβληθεί τα χρήματα, ενώ για το θέμα των βιολογικών, συμφώνησε να καταβληθεί μέρος του ποσού. Όσον αφορά στο θέμα του δανείου, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως εμπλέκεται άμεσα ο υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας με τον οποίο θα το εξετάσουν από κοινού.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ