Συναντήσεις του έργου «Ενσωμάτωση Πράσινης Κινητικότητας στις Πόλεις»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν 2 διαδικτυακές συναντήσεις του έργου «Ενσωμάτωση Πράσινης Κινητικότητας στις Πόλεις» με ακρωνύμιο  «GreenIntereMobility» στα πλαίσια του προγράμματος INTERREGIPA CBC GREECEREPUBLIC OF NORTH MACEDONIA 2014-2020 την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 04 Μαρτίου 2021, μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (επικεφαλής εταίρος), της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πρεσπών καθώς και εκπροσώπου του ΔΕΔΔΗΕ.

Στις δύο συναντήσεις, συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία του έργου μέχρι σήμερα, αλλά και οι δράσεις που θα ακολουθήσουν και απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της πράξης.

Αντικείμενο του Green Inter-e-mobility είναι η αντιμετώπιση αναγκών μετακίνησης ειδικών πληθυσμών με μηδενικές εκπομπές ρύπων και Αερίων του θερμοκηπίου. . Η πράξη περιλαμβάνει την προμήθεια, λειτουργία και βέλτιστη χρήση με τη βοήθεια ευφυών συστημάτων μεταφορών, τεσσάρων ηλεκτρικών λεωφορείων και τεσσάρων ηλεκτρικών οχημάτων για τις ανάγκες μετακίνησης μαθητών, ηλικιωμένων κ.λ.π. στους Δήμους Φλώρινας και Πρεσπών, Μπίτολα και Ρέσεν. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 4 σταθμοί φόρτισης στους 4 Δήμους, για τις ανάγκες των παραπάνω ηλεκτρικών οχημάτων που θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από ισάριθμους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο συντάσσει τις σχετικές συγκοινωνιακές μελέτες για την κάλυψη on-demand μεταφορικών αναγκών ειδικών ομάδων πολιτών (παιδιών, ηλικιωμένων κλπ ) σε κάθε Δήμο, ανάλογα με τις γεωγραφικές και δημογραφικές ιδιαιτερότητες του καθενός.

Εταίροι του προγράμματος είναι:

  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (επικεφαλής εταίρος)
  • Δήμος Μπίτολα (Β.Μακεδονία)
  • Δήμος Ρέσεν (Β.Μακεδονία)
  • Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πρεσπών
  • Δήμος Φλώρινας
  • Πανεπιστήμιο Πατρών

Το έργο αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Δήμου Πρεσπών για την καθιέρωση δημόσιων υπηρεσιών μετακίνησης στον Δήμο που σήμερα καλύπτονταν σποραδικά ώστε και μετά τη λήξη του προγράμματος, οι μαθητές, ηλικιωμένοι αλλά και γενικότερα οι δημότες να εξυπηρετούνται όσον αφορά τις μετακινήσεις τους εντός αλλά και εκτός των ορίων του Δήμου και ενσωματώνεται στον απώτερο σκοπό μετατροπής της Πρέσπας σε «Πράσινο Δήμο» με παροχή δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών πρώτης ποιότητας με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ