Συναντήσεις του Δημάρχου Φλώρινας στην Αθήνα για φυσικό αέριο, απολιγνιτοποίηση, χρηματοδοτήσεις, ΕΣΠΑ κ.ά.

Στην Αθήνα βρέθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, για μια σειρά επαφών με Υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες με στόχο την προώθηση θεμάτων που απασχολούν την δημοτική αρχή και την τοπική κοινωνία.

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο κ. Γιαννάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, με τον οποίο συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της έλευσης του φυσικού αερίου στον Δήμο Φλώρινας.

Όπως ανακοινώθηκε, εντός του επόμενου μήνα θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 20,2 εκ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η υλοποίηση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους και η ολοκλήρωσή του αναμένεται στο τέλος του 2023.

Ο κ. Δήμαρχος έκανε λόγο για ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον Δήμο Φλώρινας, που θα καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες νοικοκυριών, επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γιαννάκης ζήτησε την επαναφορά από το 1% στο 6% του ποσοστού κατανομής των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο Πράσινο Ταμείο, για το οποίο ο κ. Σκρέκας υποσχέθηκε ότι θα δώσει άμεσα λύση.

Ο κ. Δήμαρχος έθεσε επίσης τα ζητήματα της μοριοδότησης της εντοπιότητας στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού και της άμεσης υλοποίησης των εδαφικών σχεδίων, ενώ συζητήθηκε και το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης.

 

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

Θέματα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, όπως ο νέος εκλογικός νόμος, προγράμματα και χρηματοδοτήσεις τέθηκαν στη συνάντηση του κ. Γιαννάκη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα.

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ο κ. Γιαννάκης ήταν η ένταξη του Δήμου Φλώρινας στους Ορεινούς Δήμους, η χρηματοδότηση των αποκαταστάσεων των υποδομών λόγω των χειμερινών συνθηκών και η στελέχωση του Δήμου με προσωπικό.

 

Απολιγνιτοποίηση και ΕΣΠΑ

Ο κ. Γιαννάκης συναντήθηκε ακόμα με τον Συντονιστή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστή Μουσουρούλη με τον οποίο συζήτησαν θέματα σχετικά με την μεταλιγνιτική περίοδο και με τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτριο Σκάλκο στον οποίο παρουσίασε την προετοιμασία και ετοιμότητα του Δήμου Φλώρινας για την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικής ευκαιρίας.