Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβ. Φλώρινας

Υπό την προεδρία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Τραϊανού Ρασάικου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε την Τρίτη 09 Απριλίου 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με εννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Πριν τη συζήτηση των θεμάτων ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μπέλτσος ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανάγκη τοποθέτησής του σχετικά με την επιστολή του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μελίτης κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη, σχετικά με τη διδασκαλία της αποκαλούμενης «μακεδονικής» γλώσσας σε όσους θεωρούν τον εαυτό τους ότι ανήκει στη λεγόμενη μειονότητα των «μακεδόνων» στην Ελλάδα.

Ο κ. Πετκάνης Τραϊανός ανέφερε ότι σε περίπτωση που το σώμα αποφασίσει τη συζήτηση του θέματος αυτού είναι απαραίτητη και η παρουσία της κ. Μούσιου, με το συνδυασμό της οποίας εκλέχτηκε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο κ. πρόεδρος είπε ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί ως εκτός ημερήσιας, μόνο εάν υπάρχει το κατεπείγον του θέματος.

Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

«Βεβαίως και υπάρχει αυτό το θέμα, το οποίο αναδείχτηκε πολύ στα blogs και τα μέσα ενημέρωσης της περιοχής. Ο Πρόεδρος υπογράφει με το όνομά του. Τώρα, αν υπογράφει ως ιδιώτης και χρησιμοποιεί και την ιδιότητά του, είναι θέμα προσωπικό. Αν όμως αποστέλλει την επιστολή ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, ύστερα από απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, γι’ αυτό θα μας ενημερώσουν τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου. Ό,τι απάντηση μας δώσουν, αυτή θα σταλεί στα αρμόδια όργανα, ώστε να επιληφθούν του θέματος.

Το ζήτημα το οποίο θίγει ο Πρόεδρος της Μελίτης, είναι θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών. Εμείς, δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική. Εμείς ασχολούμαστε με τα εσωτερικά προβλήματα του Δήμου και όχι με θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Ο κ. Ασπρίδης ρώτησε, αν ο κ. Μπέλτσος έθεσε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ή  αν έκανε απλή αναφορά. Ο κ. Μπέλτσος απάντησε ότι είπε απλά ότι «θα πρέπει να εξετάσει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση για τη θέση που έκανε ο Πρόεδρος. Απάντησε ο Δήμαρχος και πολύ σωστά, ότι εμείς δε θα κάνουμε εξωτερική πολιτική. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι πλέον των αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων. Απλά θα έπρεπε εμείς να ξεκαθαρίσουμε στους Δημότες ότι κάποια πράγματα είναι έτσι και κάποια πράγματα δεν είναι έτσι. Για να ξέρει ο κόσμος και να μην έχουμε συζητήσεις επί συζητήσεων».

Ασπρίδης Αιμίλιος: «Όταν ζητάτε, κ. Μπέλτσο, από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με απόφασή του. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι και οι θέσεις του. Είτε είναι εκτελεστές αποφάσεις είτε όχι. Πρέπει να ξέρουμε τι συζητάμε σήμερα, γιατί δεν μπορεί να μας ζητηθούν ευθύνες, γιατί δεν τοποθετηθήκαμε και δεν πήραμε θέση, ενώ το έθεσε το θέμα ο κ. Μπέλτσος στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Μπέλτσος Αθανάσιος: «Εγώ το θέτω στο προεδρείο και από εκεί και πέρα αυτό θα κρίνει, αν το θέμα πρέπει να συζητηθεί ή όχι».

Ρασάικος Τραϊανός, πρόεδρος Δ.Σ.:  « Το Προεδρείο  δεν κάνει έρευνα για το αν ένα θέμα πρέπει να περάσει ή όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το Προεδρείο συντονίζει τη συζήτηση. Εσείς, αν έχετε κάποιο θέμα να το πείτε και ευχαρίστως να συζητηθεί. Αν έχετε ερώτηση για το Δήμαρχο, κάντε ερώτηση στο Δήμαρχο. Εσείς πρέπει να μας πείτε, τι ακριβώς θέλετε. Το Προεδρείο δεν μπορεί να κρίνει και να πει τι θέλετε εσείς. Δεν έχετε γίνει κατανοητός από κανέναν στην αίθουσα τι ακριβώς θέλετε. Πρέπει να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνουμε».

Ασπρίδης Αιμίλιος: «Σε αυτή τη χρονική στιγμή που είμαστε είμαι στο στάδιο ερωτήσεων προς τον κ. Δήμαρχο. Για να πάρουμε θέση, πρέπει το θέμα να συζητηθεί, διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε θέση. Μόνο ο κ. Δήμαρχος έχει δικαίωμα να απαντήσει.

κ. Μπέλτσος Αθανάσιος: «Εγώ το έθεσα το θέμα. Πήρα την απάντηση από τον κ. Δήμαρχο. Τώρα αν χρειάζεται ή αν κάποιος άλλος συνάδελφος θέλει να συζητηθεί το θέμα, μπορούμε να το συζητήσουμε».

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

«Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

  1. «Απευθείας αναθέσεις προμηθειών του Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
  2. «Απευθείας ανάθεση προμήθειας γάλακτος για τους δικαιούχους υπαλλήλους της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, καθώς ο κ. Ασπρίδης ψήφισε λευκό.

  1. «Σχετικά με εκμίσθωση αγρών Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.

Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

  1.  «Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2013 του Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.

Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ. κ. Ασπρίδης και Καρυπίδης ψήφισαν κατά.

  1. «Σχετικά με επικαιροποίηση μελετών», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.

Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

  1.  «Σχετικά με παραχώρηση χρήσης κοινοχρήστων χώρων – καθορισμό κοινοχρήστων χώρων», με εισηγητή τον κ. Παναγιώτη Μαβίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ο  κ. Μπέλτσος ψήφισε κατά.

  1.  «Επιχορήγηση Τοπικής Κοινότητας Σκοπιάς Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
  2. «Σχετικά με αντικατάσταση μέλους της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.