ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Φλώρινας Στέφανου Μπίρου

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

ελπίδες για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

 

Θετικές οι ειδήσεις από το ταξίδι του Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Φλώρινας Στέφανου Μπίρου, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας.

Οριστικοποιήθηκε ο κάθετος άξονας αφού επελέγη τελικά μία από τις τρεις προτάσεις που μελετούσαν και η οποία είναι η φθηνότερη και με τα λιγότερα χιλιόμετρα χάραξη, την μελέτη του οποίου ανέλαβε η εταιρία « ΕΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ» δαπάνης 800.000 Ευρώ.

 

     -Το υπουργείο μελετά την πρόταση της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για μείωση της τιμής της κιλοβατώρας στη δυτική Μακεδονία, την εκτιμά θετικά  και προσπαθεί να βρει τρόπους να την υλοποιήσει.

     -Το ρυμοτομικό του πανεπιστημίου ξεμπλοκαρίστηκε και οδηγείται σε λύση.

     -Δυσκολίες υπάρχουν στην εξόρυξη του λιγνίτη και τη λειτουργία των ορυχείων της περιοχής μας αφού υπάρχει η απόφαση της ΕΕ για την μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ στο 30% της συνολικής παραγωγής ενέργειας αλλά και τις οικονομικές επιβαρύνσεις της για το διοξείδιο του άνθρακα.

–     Διαπιστώνουμε μία αλλαγή στη θέση του υπουργείου αλλά και της περιφέρειας σ’ ότι αφορά το καθεστώς της ΔΕΗ.

Φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν η θέση ενιαία και δημόσια ΔΕΗ που θα διαχειρίζεται και θα αξιοποιεί τα ορυχεία. Σήμερα, στο τραπέζι συζητιέται η πρόταση της σύμπραξης της ΔΕΗ με τους ιδιώτες (ΣΔΙΤ). Είναι μια νέα πρόταση αποδεκτή από τη ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο, την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά και από τους βουλευτές και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Μακεδονία. Θα έλεγα αποδεκτή κι από την κοινωνία και ανεκτή από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, αφού δεν υπάρχουν αντιδράσεις ή όπου υπάρχουν αυτές είναι πολύ χλιαρές.

    Στη συνέντευξη του της 29.7.16 ο Αντιπεριφερειάρχης Στέφανος Μπίρος είπε:

 

ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

Ξεκαθαρίστηκε και οριστικοποιήθηκε  με έγκριση ο νέος κάθετος άξονας Φλώρινα-Πτολαιμαϊδα, του οποίου η μελέτη θα κοστίσει 800.000 ευρώ και την οποία θα εκπονήσει η εταιρία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ».

Την απάντηση αυτή έδωσε το υπουργείο υποδομών ύστερα και από την ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη.

Η νέα χάραξη δεν περνάει μέσα από τα ορυχεία αλλά μεταξύ Αγ. Βαρθολομαίου και Φλαμπούρου και καταλήγει στην περιοχή του Ξ. Νερού. Είναι ο συντομότερος δρόμος και ο φθηνότερος.

 

ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Σε πρώτη φάση πρόκειται να κατασκευαστεί στα αγροκτήματα Αμμοχωρίου, Σιταριάς, Περάσματος, Αρμενοχωρίου, στα οποία έγινε αναδασμός.

 

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΩΝ

Μεγάλα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν ασφαλτοστρωθεί. Στον πρώην Δήμο Περάσματος έχουν  γίνει σημαντικές παρεμβάσεις.

Στην περιοχή του Αμυνταίου από τα κεραμοποιεία μέχρι το Πεδινό.

Πρόκειται ακόμα να διατεθούν 2.200.000 ευρώ για το οδικό δίκτυο.

Στην Πρέσπα διατέθηκαν 800.000 ευρώ για το οδικό δίκτυο και θα διατεθούν άλλες 200.000 ευρώ από τον Αγ. Γερμανό μέχρι τον Λευκώνα.

Συνολικά στην ΠΕ Φλώρινας θα διατεθούν 3.500.000 ευρώ για τη βελτίωση του οδικού δικτύου προκειμένου να καταστεί ασφαλές.

 

ΚΟΙΤΕΣ ΠΟΤΑΜΩΝ

Εγκρίθηκαν και θα διατεθούν 600.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε ποταμούς όπου υπάρχουν προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του ποταμού Σακουλέβα.

 

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Φλώρινας και Κοζάνης, ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Ελισάβετ Παναγιωτίδου, οι Δήμαρχοι Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, οι αντιδήμαρχοι Αμυνταίου Βαγγέλης Ακριτίδης και Αβραάμ Θεοδωρίδης, ο Διοικητής της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης

Συζητήθηκαν η ένταξη του ρυμοτομικού σχεδίου του πανεπιστημίου, για το οποίο υπάρχει και η δέσμευση του περιφερειάρχη για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του.

Να ενισχυθεί η στατικότητα του κτιρίου της Αγ. Όλγας και να δοθεί για χρήση στη σχολή καλών τεχνών.

Με τον κ. Σκουρλέτη συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια, η απαξίωση της λιγνιτικής ενέργειας η οποία αυξάνει την ανεργία και πως πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν την κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να καταργήσει κάθε προηγούμενη απόφαση που περιορίζει τη λιγνιτική παραγωγή.

Πρότεινε να συσταθεί επιτροπή η οποία θα μελετήσει όλα τα προβλήματα της ενέργειας και να προτείνει λύσεις «εντός της συνολικότερης ενεργειακής και αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης».

Τα χρέη προς τη ΔΕΗ που φτάνουν τα 2,7 δις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στη ρευστότητα της.

Κατά τον κ. Παναγιωτάκη  στα σχέδια της ΔΕΗ η Φλώρινα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κέντρο.

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να θέσει σε λειτουργία τα ορυχεία της περιοχής μας και να συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας.

Στην περιοχή του Αμυνταίου η ΔΕΗ σχεδιάζει τη κατασκευή νέας μονάδας 25 μεγαβάτ η οποία θα στηρίξει την τηλεθέρμανση Αμυνταίου.

Ακόμα πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς εξόρυξης του λιγνίτη. Η ΔΕΗ αφού αποκαταστήσει τα εδάφη των νεκρών ορυχείων θα τα αποδώσει στις τοπικές κοινωνίες. σε κάθε νέα εξόρυξη το γόνιμο έδαφος θα αποθηκεύεται σε ειδικούς χώρους ώστε να επικαλύψει τις επιφάνειες των ισοπεδωμένων εκτάσεων  που θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες, για εξασφαλιστεί η γονιμότητα των εδαφών για άμεση καλλιέργεια.

 

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Το Υπουργείο ενέργειας βλέπει θετικά τη μείωση της τιμής του ρεύματος, πρέπει όμως να βρεθεί τρόπος υλοποίησης της πρότασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ο περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης τόνισε πως η Δυτική Μακεδονία είναι ενωμένη και δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα της η ΔΕΗ να παράγει ρεύμα από τον λιγνίτη.