ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: νέα εγκλήματα σε βάρος της περιοχής δεν θα επιτρέψω να γίνουν όσο είμαι βουλευτής κι όσο είμαι ενεργός πολίτης  

 

Σκληρή επίθεση  στον Διοικητή της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη αλλά και στον αρμόδιο  Υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, έκανε ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης στη θεματική του συνέντευξη για την ενέργεια της περιοχής, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2016. 

Τόνισε πως «εάν ο κ. Παναγιωτάκης τολμήσει να προχωρήσει και να υλοποιήσει  αυτές τις αποφάσεις που πήρε για τη ΔΕΗ, χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, εδώ θα γίνει Κερατέα». 

 

  -Ανέφερε ότι κατά το παρελθόν έγιναν εγκληματικά λάθη, με αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας, χωρίς να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία και πως   «νέα εγκλήματα σε βάρος της περιοχής δεν θα επιτρέψω να γίνουν όσο είμαι βουλευτής κι όσο είμαι ενεργός πολίτης».

     -Δήλωσε ότι αν προχωρήσουν στα σχέδια τους ΔΕΗ και υπουργείο τότε στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν  «θα είμαι πρώτος σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις και δεν πρόκειται ν’ αφήσω κανέναν συμπολίτη μου να εκτεθεί, εάν υπάρχει κάτι παράτυπο ή παράνομο σε σχέση μ’ αυτό. Πάντως νέα εγκλήματα σε βάρος της περιοχής δεν θα επιτρέψω να γίνουν όσο είμαι βουλευτής κι όσο είμαι ενεργός πολίτης».

    -Χαρακτήρισε το θέμα της ενέργειας ως μείζονος σημασίας  για την περιοχή και τους πολίτες. Κι όσοι αδιαφορούν για το θέμα αυτό «εγκληματούν εις βάρος της περιοχής».

   -Επιθετικός εναντίον των πρακτικών του κ. Παναγιωτάκη τον οποίο παρομοίασε με  «ηγεμόνα» και «τσιφλικά». «Η περιοχή δεν μπορεί να δεχτεί ένα νέον ηγεμόνα, ένα νέο τσιφλικά ο οποίος απευθύνεται σε κολλήγους». Κι αδιαφορώντας για τις συνέπειες  δήλωσε πως  «εάν ο κ. Παναγιωτάκης τολμήσει να προχωρήσει και να υλοποιήσεις αυτές τις αποφάσεις που πήρε για τη ΔΕΗ χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, εδώ θα γίνει Κερατέα».

   -Για τα ορυχεία και την δεύτερη μονάδα ο κ. Αντωνιάδης ήταν κατηγορηματικός. «Ή θα γίνουν με τους όρους τους δικούς μας και θα απασχολήσουμε το ντόπιο δυναμικό ειδάλλως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει. Θέλουμε το ποσοστό το οποίο μας ανήκει και αυτό το ποσοστό θα βγει μέσα από το διάλογο».

   -Ο κ. Αντωνιάδης ανακοίνωσε και το τέλος της συνεργασίας του με τον κυβερνητικό βουλευτή της ΠΕ Φλώρινας Κώστα Σέλτσα, όπως ήταν μέχρι σήμερα. Είπε πως δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση για την συναίνεση. Συναίνεση χωρίς αποτέλεσμα. «Καλή είναι η συνεργασία ως ένα σημείο, αλλά όταν δεν αποδίδει δεν μπορεί να συνεχίζεται. Δεν είναι συναίνεση για την συναίνεση. Θα πρέπει να υπάρχει κι ένα αποτέλεσμα γιατί θα απολογηθούμε  στους συμπολίτες μας. Άρα λοιπόν συναίνεση για την συναίνεση δεν πρόκειται να υπάρξει από δω και πέρα. Ο καθένας μας θα αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Δ ΕΗ

Υπάρχει μια γενικότερη κρίση και η μείωση του πετρελαίου καθιστά ασύμφορη την αξιοποίηση του λιγνίτη. Κι εξ αιτίας της κρίσης η ζήτηση είναι πάρα πολύ μικρή. Έτσι αυτή η εποχή δεν είναι και η πιο κατάλληλη για να κλείσουμε το θέμα των επενδύσεων στην ενέργεια, όπως είναι η νέα μονάδα «Μελίτη ΙΙ» και τα ορυχεία μας.

Ο κ. Παναγιωτάκης ίσως να είναι από τις χειρότερες επιλογές των τελευταίων διευθυνόντων συμβούλων. Δεν είναι μόνο η σημειολογία, πλέον έχουμε  συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές οι οποίες το δικαιολογούν.

Προσφάτως έμαθα ότι το καλοκαίρι σε κάποιους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης  είχε πει την φράση «την ΔΕΗ που ξέρατε να την ξεχάσετε», ακούσαμε όλοι τις δηλώσεις του από την Κοζάνη και για τη ΔΕΗ και για το μέλλον της περιοχής οι οποίες είναι απαράδεκτες και αχαρακτήριστες. Έχω πληροφορηθεί ότι ένας παππούς γύρω στα 70, είναι ο αρχαιότερος υπάλληλος της ΔΕΗ, κουβαλάει νοοτροπίες και συμπεριφορές της δεκαετίας του 80 που δεν συνάδουν με τις εξελίξεις και τις νοοτροπίες της εποχής μας.

Έκανε αυτές τι ανακοινώσεις για το μέλλον της περιοχής και θεωρούνται για μας ως μη γενόμενες. Κατηγορούσαμε τη «μικρή ΔΕΗ» και μας ανακοίνωσε μια καινούργια «μικρή ΔΕΗ». Το πιο βασικό όμως είναι ότι δεν μπήκε σε διάλογο και διαβούλευση και γι’ αυτό το λόγο αναγκάστηκα να στείλω την επιστολή και στον Πρωθυπουργό και στον κ. Σκουρλέτη. Βεβαίως αποδεικνύεται ότι προφανώς έχει το πράσινο φως από τον προϊστάμενο του τον κ. Σκουρλέτη.

Η περιοχή δεν μπορεί να δεχτεί ένα νέον ηγεμόνα, ένα νέο τσιφλικά ο οποίος απευθύνεται σε κολλήγους. Τη ΔΕΗ στην οποία αναφέρεται ο κ. Παναγιωτάκης την οποία όπως ξέραμε να τη ξεχάσουμε, είναι η ΔΕΗ η οποία χρωστάει τα πάντα στην περιοχή. Και είναι όλη η Ελλάδα η οποία χρωστάει τα πάντα σε αυτές τις περιοχές, Φλώρινα, Κοζάνη. Αρκαδία, οι οποίες με δικό τους πλούτο και εις βάρος της υγείας των κατοίκων της Φλώρινας και από τα ορυχεία και από τους ΑΗΣ, όλος αυτός ο πλούτος διοχετεύτηκε σ’ όλη την Ελλάδα και ενώ τον έχουν απολαύσει οι πάντες εμείς εξακολουθούμε να είμαστε φτωχοί.

Κι επαναλαμβάνω τη φράση ότι όχι μόνο δεν θα γίνουμε Σαλβαδόρ, εδώ θα γίνει κάτι χειρότερο από την Κερατέα.  Αυτό είναι σαφές. Εάν ο κ. Παναγιωτάκης τολμήσει να προχωρήσει και να υλοποιήσεις αυτές τις αποφάσεις που πήρε για τη ΔΕΗ χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, εδώ θα γίνει Κερατέα. Κι εδώ δεν είναι Αθήνα για να μπορούν να φέρουν τις διμοιρίες των ΜΑΤ για να μας σταματήσουν. Αν τολμήσουν ας φέρουν από τα Εξάρχεια.

Σας δηλώνω ότι θα είμαι πρώτος σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις και δεν πρόκειται ν’ αφήσω κανέναν συμπολίτη μου να εκτεθεί, εάν υπάρχει κάτι παράτυπο ή παράνομο σε σχέση μ’ αυτό. Θα είμαι πρώτος εγώ ο οποίος θα παρατυπήσει ή θα παρανομήσει .

Πάντως νέα εγκλήματα σε βάρος της περιοχής δεν θα επιτρέψω να γίνουν όσο είμαι βουλευτής κι όσο είμαι ενεργός πολίτης.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Προχθές είχαμε μία σύσκεψη με όλους τους Δημάρχους στη Βουλή. Από τη Φλώρινα ήτανε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, ο Δήμαρχος Πτολαιμαϊδας, Κοζάνης, Αρκαδίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι τρεις βουλευτές της ΝΔ, εγώ ο κ. Κασαπίδης και ο κ. Βλάσης. Αφορούσε μία τροπολογία που ήθελε να καταθέσει ο κ. Σκουρλέτης και αφορούσε τα έσοδα από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων από εκπομπές ρύπων.

Να πω πως για την τετραετία 2016-2020 η τιμή είναι 8 ευρώ ο τόνος και υπολογίζονται περίπου στα 120 εκατομμύρια το χρόνο. Και ζήτησαν οι Δήμαρχοι –και σωστά- όλοι ζητήσαμε και η περιφέρεια και η τοπική κοινωνία  να τους αποδοθεί το 20%. Αυτός ο πόρος είναι πολύ σημαντικός γιατί μετά το 2020 τετραπλασιάζεται κι από 8 ευρώ πάει στα 30 ευρώ ο τόνος και υπολογίζονται γύρω στα 600 εκατομμύριο το χρόνο. Δηλαδή στην  επόμενη δεκαετία θα είναι 6 δις. Η περιοχή δικαιούται μέρος από αυτά και μάλιστα σύμφωνα με την ευρωπαϊκές οδηγίες αυτό μπορεί να πάει για την καταπολέμηση της ανεργίας. Κι επειδή κάποιες μονάδες σιγά σιγά θα κλείσουν κι άρα έχουν σχέση με τους ρύπους και την καταστροφή που προξένησαν στην περιοχή, δικαιούται η περιοχή να πάρει ένα μέρος αυτού του συγκεκριμένου πόρου από τους ρύπους και να διοχετευτεί για την καταπολέμηση της ανεργίας, να μπούνε ασφαλιστικές δικλίδες και προϋποθέσεις για να πάει εκεί και όχι σε πλακάκια και πεζοδρόμια.

Δυστυχώς παρά την παρέμβαση που είχαμε κατέθεσε μία τροπολογία ο κ. Σκουρλέτης με βάση την οποία το 60% πάει σε έναν ειδικό λογαριασμό και εν πάσει περιπτώσει δεν έλαβε καθόλου το συγκεκριμένο αίτημα μας. αυτό εκτός του ότι είναι άδικο είναι και προκλητικό για την περιοχή.

Να πω αυτό που είπα και στη σύσκεψη ότι αυτό το θέμα δεν πρόκειται να το αφήσουμε, γιατί το καθένα απ’ αυτά από μόνο του είναι μια πρόκληση και δοκιμάζει την περιοχή τις αντιστάσεις και τη διάθεση για  αγώνα για την περιοχή. Προσωπικώς δεν πρόκειται να τ’ αφήσω να πέσει κάτω.

Θέλω όμως να επισημάνω την προσοχή και προς τους Δημάρχους και προς τον περιφερειάρχη και προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό δεν πρόκειται να περάσει έτσι. Κι από δω και πέρα πλέον , υπήρχε μία συναίνεση στα τοπικά θέματα , από δω και πλέον όλοι δίνουμε εξετάσεις, είτε είμαστε στην αντιπολίτευση, είτε είμαστε στην κυβέρνηση και στη συμπολίτευση για το πώς θα πιέσουμε  τον Υπουργό για να συναινέσει για κάτι το οποίο είναι πολύ δίκαιο.

Σήμερα είναι το θέμα αυτό το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την περιοχή, αύριο είναι αυτό που είπαμε το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στα νοικοκυριά, στους αγρότες και στις επιχειρήσεις και το τρίτο και το πιο σημαντικό είναι το θέμα της ανεργίας, τα οκτάμηνα και τα δίμηνα. Έχουμε πει ότι θέλουμε σύνδεση της ΔΕΗ με την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή μας. Αυτά όπως και το λιγνιτόσημο τα διεκδικούμε για την περιοχή μας. και δεν μπορεί η ΔΕΗ να το παίζει την μία ανώνυμη εταιρία και να μην πληρώνει το λιγνιτόσημο την άλλη να το παίζει κρατική εταιρία και πάλι να μην το πληρώνει. Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κατά το δοκούν. Αυτά δεν πρόκειται ούτε να τα δεχτούμε ούτε να τα ανεχτούμε.

Από την μεθεπόμενη εβδομάδα θα ζητήσω από τους τοπικούς φορείς, περιφέρεια, Δημάρχους, βουλευτές να καθίσουμε σένα τραπέζι και να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα της ενέργειας πρέπει να προχωρήσει τάχιστα. Σε κάποια θέματα μείζονος σημασίας θα δούμε αν είναι κατάλληλες οι συνθήκες , γιατί εάν τα κλείσουμε τώρα ενδεχομένως να κλείσουν υπό αρνητικούς όρους. Γιατί όπως είπαμε και η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλή και άρα το φυσικό αέριο είναι ανταγωνιστικό, η ζήτηση είναι πάρα πολύ χαμηλή, οπότε κι αυτό μας φέρνει σε μια μη πλεονεκτική θέση, γι’ αυτό πρέπει να τα εξετάσουμε όλοι μαζί οι φορείς και να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις.

Θέλω να επισημάνω επίσης ότι στην περιοχή, κι αναφέρομαι στην Αχλάδα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων . Πιστεύω ότι φέρνει μεγάλη ευθύνη ο κ. Παναγιωτάκης διότι το θέμα αυτό δεν λύνεται όπως θάπρεπε να λυθεί. Εκεί υπάρχει πέρα από τους εργαζόμενους κι άλλον εργαζόμενοι οι οποίοι έγιναν επαγγελματίες στηριζόμενοι σε ένα βάθος χρόνου εικοσαετίας και τους οποίους στηρίζουμε.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια του κ. Παναγιωτάκη με κάποιες ξένες εταιρίες οι οποίες θα έρθουν εδώ, προφανώς θα προβούν στην ανέγερση της δεύτερης μονάδας και στην αξιοποίηση των ορυχείων με υπεργολάβους, οι οποίοι γνωρίζετε τι κάνουν. Η κανονική εργολαβία δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει τοπικούς μετά χωρίζουνε σε υπεργολαβίες το έργο και ο κάθε υπεργολάβος φέρνει τους δικούς του αλλοδαπούς, πακιστανούς, Αφγανούς και όποιους άλλους βρίσκει από άλλες περιοχές. Αυτά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε υπ’ αυτούς τους όρους να γίνουν τα έργα. Ή θα γίνουν με τους όρους τους δικούς μας και θα απασχολήσουμε το ντόπιο δυναμικό ειδάλλως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει. Θέλουμε το ποσοστό το οποίο μας ανήκει και αυτό το ποσοστό θα βγει μέσα από το διάλογο.

Επαναλαμβάνω και κλείνω με αυτό που ξεκίνησα, ότι πρώτον εδώ δεν θα επιτρέψουμε να γίνει Σαλβαδόρ, απεναντίας όμως θα γίνει της Κερατέας και χειρότερα εάν θελήσουν κάποιοι να εφαρμόσουν αυτά τα σχέδια της «μικρής ΔΕΗ» η οποία επενδύθηκε αυτόν τον μανδύα ότι η ΔΕΗ  θα συμπράξει με κάποιες πολυεθνικές για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας και την εκμετάλλευση των ορυχείων, εάν δεν συμφωνήσει η τοπική κοινωνία.

Σχολίασε την γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς όλη η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε ένα απέραντο καταυλισμό.

Είπε ότι η οικονομία βρίσκεται στο ναδίρ και πως η κυβέρνηση δεν παίρνονται αποφάσεις, δεν κάνει τίποτα.

Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον κυβερνητικό βουλευτή της ΠΕ Φλώρινας Κώστα Σέλτσα είπε:

«Με τον συνάδελφο τον κ. Σέλτσα μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος. Κι όπως βλέπω αυτή η ανικανότητα αγγίζει και τα τοπικά θέματα, όπως είναι αυτό της ενέργειας. Έχουμε ζητήσει ραντεβού μέσω του κ. Σέλτσα πριν από τις γιορτές για το θέμα του πανεπιστημίου κι ακόμα δεν ορίστηκε η ημερομηνία, για το θέμα του δρόμο Φλώρινα-Πτολαιμαϊδα με τον κ. Σπρίντση, για το θέμα του στρατού με τον κ. Καμένο και για το θέμα της ενέργειας με τον κ. Παναγιωτάκη και τον κ. Σκουρλέτη. Δεν έγινε τίποτα απόλα αυτά. Η αβέβαιη αυτή κατάσταση έχει ξεπεράσει τους 13 μήνες. Δεν μπορούμε πια να συνεχίσουμε έτσι. Από δω και πέρα οι ευθύνες θα έχουν ονοματεπώνυμο.

Καλή είναι η συνεργασία ως ένα σημείο, αλλά όταν δεν αποδίδει δεν μπορεί να συνεχίζεται δεν είναι συναίνεση για την συναίνεση. Θα πρέπει να υπάρχει κι ένα αποτέλεσμα γιατί θα απολογηθούμε  στους συμπολίτες μας. Άρα λοιπόν συναίνεση για την συναίνεση δεν πρόκειται να υπάρξει από δω και πέρα. Ο καθένας μας θα αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν. Δείξαμε πολύ καλή διάθεση συνεργασίας στην κυβέρνηση αλλά βλέπω ότι δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν και να υλοποιήσουν. Τίποτα, απεναντίας προχωρούν ακάθεκτοι στην υλοποίηση των δικών τους επιθυμιών και προτάσεων και δεν τους ενδιαφέρει το κόστος που κρύβεται από πίσω. Κατέβασε πχ  ο Σκουρλέτης την τροπολογία και δεν τον ενδιαφέρει η ζημιά που υφίστανται περιοχές όπως η Φλώρινα, η Κοζάνη, η Αρκαδία κι ούτε καν να δώσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Δείχνουν ότι είναι αδίστακτοι. Εφέσων αυτοί είναι αδίστακτοι, κι  εμείς πλέον θα αλλάξουμε τη στάση μας

Αναθεωρούμε τις απόψεις μας κι εφεξής θα κληθούμε κι εμείς και όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων αλλά και ο απλός κόσμος να δώσουμε τη μάχη για την  επιβίωση. Γιατί είναι πλέον μάχη επιβίωσης, για τους ανέργους για το μέλλον των επόμενων γενεών.

Να πω πως το ποσοστό της φτώχειας το 2015 αυξήθηκε κατά 10% και δυστυχώς ο κ. Τσίπρας εξελίσσεται σε ένα μοιραίο πρωθυπουργό για τη χώρα. Και σας υπενθυμίζω ότι ήμουνα ο πρώτος βουλευτής όταν ο κ. Τσίπρας ήταν στα πάνω του με τον κ. Βαρουφάκη, πρέπει νάτανε αρχές Απριλίου που και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον παρακολουθούσαν μουδιασμένα, αλλά και η ΕΕ, είχα μιλήσει για ένα άτολμο και άβουλο Πρωθυπουργό. Σήμερα δικαιώνομαι.

Φοβάμαι ότι θα αποτελέσει τον μοιραίο πρωθυπουργό της χώρας και το λογαριασμό θα τον πληρώσουμε εμείς οι πολίτες.