ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας: Ανεπάρκεια ή περίγελος η ΝΔ της Φλώρινας;

Θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση και ανησυχία οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ, όταν κατά το τελευταίο διάστημα των επισκέψεων κυβερνητικών στελεχών στην περιοχή μας,  προβάλλονται τα πολυάριθμα, συνεχιζόμενα  και άλυτα προβλήματα της ΠΕ Φλώρινας.

Βέβαια, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι/ες ότι υπάρχει η επάρκεια από πλευράς τους ώστε να στοιχειοθετήσουν και να προτείνουν τις άμεσες λύσεις για τα προβλήματα που η κυβέρνησή τους προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί στη Δυτική Μακεδονία.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η μηδαμινή παρέμβασή τους για τα ζητήματα των σιδηροδρομικών συνδέσεων όπως πολλάκις έχει αναδείξει η Βουλευτής Π. Πέρκα (γραμμή Φλώρινα – Πόγραδετς που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μελετών / γραμμή Φλώρινα-Μπίτολα), αλλά και ο ορυμαγδός ανοιχτών προβλημάτων και πληγών που έχει δημιουργήσει στην τοπική κοινωνία η εμπροσθοβαρής απολιγνιτοποίηση, η οποία κακώς εχόντων των πραγμάτων, πραγματοποιείται εδώ και δύο χρόνια δίχως κανένα σχέδιο.

Για άλλη μια φορά διαβάζουμε στον τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό τύπο ότι συσκέπτονται για το μέλλον της περιοχής και την κλιματική αλλαγή. Πρόσφατο παράδειγμα η σύσκεψή σύσσωμης της ΝΔ στο Νυμφαίο, που τελικά ανακάλυψαν ότι έχει πολιτιστικό και οικολογικό απόθεμα.  Πλέον δεν περιμένουμε τίποτα. Ό,τι εξαγγέλλουν και ανακοινώνουν ως εμβληματικά έργα, αφορά στην ενίσχυση των λίγων, των πολύ μεγάλων και με την τοπική οικονομία στην απ’ έξω.

Στη συνέχεια, σε αυτό το κρεσέντο «επικοινωνίας» και μηδαμινής ουσίας, διαβάζουμε για την επίσκεψη της Υφυπ. Παιδείας, η οποία συναντήθηκε με στελέχη της ΝΔ, του Α’ και Β’ βαθμού της Τ.Α. και του εκπαιδευτικού χώρου.  Αναρωτιόμαστε λοιπόν, της ετέθη το ζήτημα των πολυπληθών μαθητών ανά τάξη; Συζητήθηκε η αναγκαιότητα ενίσχυσης των μέτρων προστασίας στα σχολεία μας; Συζητήθηκε η πληγή που προκαλεί η Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής στη Γεωπονική Σχολή και η ανάγκη ενίσχυσής της ώστε να αποτελέσει τον μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της περιοχής μας; Ενημερώθηκε πως η νεολαία της περιοχής μας αγωνιά και αναρωτιέται τι θα γίνει με το συνεχές εξεταστικό ξεθέωμα, την Τράπεζα Θεμάτων…τα ιδιωτικά κολέγια που υποδέχονται όποιον έχει λεφτά να σπουδάσει;

Πάμπολλα τα ερωτήματα που μπορούν να τεθούν σε έναν/μία Υπουργό και αναγκαίες οι δεσμεύσεις που πρέπει να ανακοινώνονται στην τοπική κοινωνία. Αντ’  αυτού βλέπουμε δελτία τύπου που απλά ανακοινώνουν συσκέψεις και ερχομούς στελεχών της κυβέρνησης. Ουσία και λύσεις μηδέν. Τουλάχιστον έναν κόπο για διεκδίκηση κάποιου αιτήματος για αυτή την περιοχή που ψυχορραγεί. Ή μήπως θεωρούν ότι η λύση είναι να καταπνίγεται οποιαδήποτε διαμαρτυρία ή αντίδραση, όπως τις μέρες αυτές επιχειρείται να γίνει με τις καταλήψεις των σχολικών μονάδων, με κάποιους υπευθύνους να εμφανίζουν ταχύτατα αντανακλαστικά στην εφαρμογή τηλεκπαίδευσης προκειμένου να εκβιάσουν υπό την απειλή των απουσιών την λήξη των κινητοποιήσεων και την φίμωση κάθε φωνής διαμαρτυρίας, όπως άλλωστε και οι «νόμοι Κεραμέως» πλέον επιτάσσουν.

Δεν έχουμε αυταπάτες όμως. Ούτε μπορούμε να δεχθούμε ότι βιαζόμαστε για λύσεις: έχουν περάσει περίπου 2,5 χρόνια που διοικούν. Το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ που απαρτίζει τις θέσεις εξουσίας και τις τοπικές αρχές του τόπου μας έχει καταθέσει τα όπλα. Αναπαράγει έναν συνεχή ωχαδερφισμό, μια ηττοπάθεια και μια διαρκή παραίτηση του τύπου «η Κοζάνη πάντα τα παίρνει», «θα μας σώσει το αέριο», «φταίνε οι προηγούμενοι – οι άλλοι». Και εν τέλει, αυτό που μένει στην περιοχή μας είναι υποβάθμιση, απομόνωση και άλυτα / χρονίζοντα προβλήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο εμείς δεν παραμένουμε θεατές. Είναι υποχρέωσή μας να ανακινούμε όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Να παρεμβαίνουμε διαρκώς και να ενημερώνουμε τους πολίτες. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση για αλλαγή αυτής της ατέρμονης κατάστασης. Είμαστε έτοιμοι/ες να αναλάβουμε με τεκμηριωμένες θέσεις, προτάσεις και ιδέες την ευθύνη που μας αναλογεί, αλλά και να βγάλουμε την περιοχή από το τέλμα.

Η Φλώρινα δεν αξίζει αυτή την τύχη που της επιφυλάσσουν, αυτόν τον δρόμο που την οδηγούν.                                                                                                                                    

Η Νομαρχιακή Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ