ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Φλώρινας: Συρίγος προαναγγέλλει Αθηνά ΙΙΙ;

Αντιλαμβανόμενοι/ες απόλυτα ότι η τεκμηριωμένη πολιτική τοποθέτηση, η συστηματική μελέτη, οι καινοτόμες προτάσεις και η ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, αποφασιστικότητα, κίνητρα, στόχους, στρατηγική κι αν μη τι άλλο, ικανότητα (ψιλά γράμματα δηλαδή για τη ΝΔ)…ανησυχούμε για μία ακόμα φορά για την επίσκεψη του Υφυπ. Παιδείας Α. Συρίγου στη Δυτική Μακεδονία.

Κι αυτό προκύπτει κυρίως από τις δηλώσεις του ίδιου του Υφυπουργού κατά την ξενάγησή του στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, όπου απέφυγε να απαντήσει για τις επιπτώσεις της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στο περιφερειακό μας ίδρυμα όταν ρωτήθηκε για το τι μέλλει γενέσθαι με τα Τμήματα που δεν θα έχουν εισακτέους κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος. Εδώ οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τις παραινέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για μη εφαρμογή ή τροποποίηση του μέτρου αυτού για τα περιφερειακά τμήματα, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισακτέους, καθότι φέτος παραπάνω από 25.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ για να οδηγηθούν τεχνηέντως στα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ.

Στις ίδιες δηλώσεις λοιπόν παρατηρήσαμε πως ο Υφυπουργός πρότεινε κατά κάποιον τρόπο στο ίδιο το Ίδρυμα να προβεί σε συγχωνεύσεις, μίλησε για βιωσιμότητες Τμημάτων και μας θύμισε ξανά τις αλήστου μνήμης μέρες των σχεδίων Αθηνά, που χαντάκωσαν τη Φλώρινα και οδήγησαν το μικρό τότε περιφερειακό Ίδρυμα της Δυτικής Μακεδονίας, σε οδό μαρασμού και απαξίωσης.

Παράλληλα όμως, μας προβληματίζουν έντονα και μας ανησυχούν οι δηλώσεις του από τη Φλώρινα, όπου τοποθετήθηκε χαρακτηρίζοντας ‘δύσκολο’ το εγχείρημα «αφού το Πανεπιστήμιο από 7 πήγε στα 22 Τμήματα». Έχουμε δει τι θα πει «στήριξη» και τι θα πει «πολιτικές αποφάσεις» της ΝΔ. Έπειτα προχωρώντας ο ίδιος σε ερωτήσεις προς τους δημοσιογράφους (!), σε αποστροφή του λόγου του, μας κατέδειξε την ιδεοληψία που διακατέχει τη ΝΔ σχετικά με την ελάχιστη βάση και πως διόλου τους ενδιαφέρει αν τα περιφερειακά τμήματα θα θυσιαστούν στο βωμό της πελατείας των κολλεγίων κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος. Η αριστεία λοιπόν για τη ΝΔ είναι απλά μια βάση εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, αλλά από το ιδιωτικό κολλέγιο -εξισωμένα με τα ΑΕΙ πλέον με νόμο Κεραμέως-μπορεί να αποκτά ο καθείς ένα πτυχίο έναντι αμοιβής.

Θα καταντήσουμε γραφικοί/ες, αλλά να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας ότι η ΝΔ παρέλαβε ένα μεγάλο Περιφερειακό ΑΕΙ, με προοπτική ανάπτυξης του ως πυλώνα εκπαίδευσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό κι αν ήταν δύσκολο εγχείρημα, αλλά ευτυχώς για τον τόπο μας, έγινε πράξη.

Όπως πολλάκις έχει αναδείξει η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα, αποτελεί θηριωδία η κατάργηση των δύο Τμημάτων στην Σχολή Καλών Τεχνών και Γεωπονικών Επιστημών αντίστοιχα, όπως και τα Διετή Τμήματα των ΕΠΑ.Λ στα ΑΕΙ, που σχεδιάστηκαν με σκοπό να υπηρετήσουν και να αναδείξουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Φλώρινας και καταργήθηκαν εν μία νυκτί από την κυβέρνηση της ΝΔ με πρόφαση τον έλεγχο ακαδημαϊκότητας. Έχει τονιστεί σε όλους τους τόνους ότι η Φλώρινα με την μακρά της παράδοση στις τέχνες και τον πολιτισμό, στα παιδαγωγικά και την εκπαίδευση, γνωρίζει από ακαδημαϊκότητα και από διασυνοριακή συνεργασία. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τη νοημοσύνη των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διακυβέρνησή του έδειξε τον δρόμο για ένα δημόσιο, αυτοδύναμο και ενισχυμένο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Προώθησε τις λύσεις για εγκαταστάσεις, επίλυση του ρυμοτομικού καθώς όλα αυτά τα χρόνια είχαμε κτίρια σε ζώνη άγριας ζωής, ώστε άνοιξε ο δρόμος για το νέο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών-επένδυση ύψους 10εκ.ευρώ-που διασφαλίζει και την παραμονή του τμήματος στην περιοχή. Ταυτόχρονα διεκδίκησε πιστώσεις και μελέτες που αυτή τη στιγμή οδηγούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις των υπαρχόντων κτιρίων και άφησε μια παρακαταθήκη Τμημάτων που αναδεικνύουν τη Φλώρινα ως πόλο έλξης των ανθρωπιστικών επιστημών.

Άρα αναμένουμε να προχωρήσουν σε ουσιαστική ενίσχυση και να αφήσουν κατά μέρους τις «μετεξελίξεις» και τις ασάφειες περί ακαδημαϊκότητας. Ό,τι δικαιούται η περιοχή που έδωσε τα σπλάχνα της για το σύνολο της χώρας, πρέπει να το λάβει. Μην συμπεριφέρεστε άλλο λες και διοικείτε αγνώμονες.

Επειδή λοιπόν στις ανακοινώσεις των στελεχών – πολιτευτών της ΝΔ παρατηρούμε άκρατη μεγαλοστομία, θα δώσουμε ακόμα μία ευκαιρία να μας αποδείξουν ότι εργάζονται σοβαρά για τον τόπο τους -αφού δεν συμπεριφέρονται ως τουρίστες εν Αθήναις- και να προστατέψουν τα Τμήματα της περιοχής τους, να διεκδικήσουν περισσότερα και να απαλείψουν όποιο νεοφιλελεύθερο πλάνο υποτιθέμενης «βιωσιμότητας», στο οποίο αναφέρονται τα σχέδια Κεραμέως-Συρίγου για τη Φλώρινα.

Από το Γρ. Τύπου,

Νομαρχιακή Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας