ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας: 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών. Δικαιοσύνη Παντού! Τέρμα στη Βία κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών

Η 25Η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς ως ημέρα της καταπολέμησης της βίας εναντίον των γυναικών.

Για μια ακόμη χρονιά και φέτος, η  «ΗΜΕΡΑ » αυτή, δυστυχώς, έχει  μαύρο χρώμα.

Γυναικοκτονίες, κακοποίηση, βιασμοί, σεξουαλική παρενόχληση, οικονομική-συναισθηματική-ψυχική βία, συνθέτουν το πάζλ της καθημερινότητας μεγάλου αριθμού  γυναικών στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Στην πατρίδα μας ήδη μέσα στο 2022, έχουν γίνει 21 γυναικοκτονίες.

Πρόκειται για κοινωνικά εγκλήματα που στόχο έχουν την διατήρηση της ανδρικής εξουσίας –μέχρι το σημείο, οι άντρες  κακοποιητές να θεωρούν ότι έχουν«δικαίωμα ζωής και θανάτου» στα κορίτσια και τις γυναίκες τους, την συμμόρφωση στους πατριαρχικούς κανόνες, την διατήρηση  των ρόλων και της οικογενειακής «κανονικότητας».  Είναι εγκλήματα που απολαμβάνουν, δυστυχώς, την ανοχή και συχνά και την αποδοχή ενός μέρους της κοινωνίας, παρά τη μεγάλη ανάπτυξη του κινήματος κατά της έμφυλης βίας, που ενθάρρυνε πολλές γυναίκες σήμερα να αντιστέκονται και να μιλάνε.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά ή για ειδικές κατηγορίες ανδρών που κακοποιούν ή δολοφονούν. Κάθε μορφή έμφυλης βίας –σεξουαλικής βίας ενάντια στις γυναίκες, σε άλλες θηλυκότητες και στα παιδιά, είναι το αποτέλεσμα  της πατριαρχίας. Είναι η τιμωρία των γυναικών σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εξουσίας και της κυριαρχίας της «ανδρικής ανωτερότητας». Η επίκληση των έμφυλων στερεότυπων, της φύσης και των ρόλων, δικαιολογεί τους δράστες και τα φαινόμενα βίας και μετατρέπει τα θύματα σε κατηγορούμενες.

Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, απαιτεί πολιτικές και δράσεις σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής  αλλά και  ταυτόχρονη αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων με στόχο την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Σήμερα,  η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, παρά τα ευχολόγια και τα επικοινωνιακά κροκοδείλια δάκρυα, είναι συμμέτοχη με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, σε αυτή την οδυνηρή κατάσταση. ΟΛΟΙ οι νόμοι και οι θεσμικές παρεμβάσεις της, ενισχύουν τα φαινόμενα πατριαρχίας και έχουν τεράστια επίπτωση στις μακροχρόνιες γυναικείες κατακτήσεις.

Δεν εφησυχάζουμε-Δεν συγκαλύπτουμε-Δεν ανεχόμαστε!

Απαιτούμε δικαιοσύνη παντού!

Να σταματήσει η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών! 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

  1. Νομοθετική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία».
  2. Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (ν.4531/2018) και της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
  3. Επέκταση – αναβάθμιση – μονιμότητα όλων των Συμβουλευτικών Κέντρων, των Ξενώνων φιλοξενίας και της Γραμμής  SOS 15900 για τη στήριξη των γυναικών (ν.4604/2019). Να μη κλείσει καμία δομή. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις δομές.
  4. Ίδρυση των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλα τα  Αστυνομικά Τμήματα Πανελλαδικά – Επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.
  5. Ενίσχυση και 24ωρη λειτουργία όλες τις μέρες του χρόνου, της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
  6. Οικονομική και δωρεάν νομική στήριξη των γυναικών και των παιδιών που «δραπετεύουν» από την ενδοοικογενειακή βία.
  7. Χορήγηση ασύλου στα σύνορα σε προσφύγισσες που καταγγέλλουν βία και βιασμούς είτε στις χώρες που έφυγαν είτε  στη διάρκεια του ταξιδιού τους.
  8. Κατάργηση των δυσμενών διατάξεων του νόμου 4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που αναγκάζει τις γυναίκες και τα παιδιά να παραμένουν μαζί με τους κακοποιητές.
  9. Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
  10. Επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
  11. Ένταξη της οπτικής του φύλου και της σεξουαλικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων ων βαθμίδων με την αντίστοιχη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
  12. Εφαρμογή μέτρων  για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στη διαφήμιση και στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (άρθρο 24 ν.4604/2019).
  13. Να σταματήσει η αναπαραγωγή των έμφυλων στερεότυπων και του σεξισμού από τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο.
  14. Συντασσόμαστε με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου: να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να θεσπιστεί  μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή οδηγία για  την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου.

 

ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ  ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ

ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ.

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής – Φύλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ