Σχόλιο για την Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών Δ.Ε για τα πρόσφατα γεγονότα βίας στα σχολεία

Διαβάσαμε την Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε /27-03-2024 στην οποία «εκφράζει την εντονότατη ανησυχία της για τα συνεχή κρούσματα εγκληματικής συμπεριφοράς που καταγράφονται στους σχολικούς χώρους».

Ναι είναι γεγονός ότι τα κρούσματα βίας μέσα στο ελληνικά σχολεία έχουν παρουσιάσει μία σημαντική αύξηση και αυτό σίγουρα ανησυχεί όλο το κλάδο των εκπαιδευτικών. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε «εδώ και πολύ καιρό είχε επισημάνει την αυξανόμενη παραβατική συμπεριφορά μαθητών, την ασύδοτη δράση εξωσχολικών μέσα και έξω από τα σχολεία και την προκλητική συμπεριφορά μερίδας γονέων προς τους καθηγητές. Οι συνάδελφοι νιώθουν απροστάτευτοι και αβοήθητοι από την Υπηρεσία.» Θα συμφωνήσουμε λοιπόν με την επισήμανση αυτή, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη από όλους, αλλά μέχρι ΕΔΩ. (Δεν περιμέναμε εννοείται από την ΔΑΚΕ να επισημάνει το αυτονόητο).

Η συνέχεια της Ανακοίνωσης και οι προτάσεις  της ΔΑΚΕ  για την αντιμετώπιση του φαινομένου της  έξαρσης της Βίας έρχονται από άλλες εποχές και σε πλήρη αντίθεση με τη σύγχρονη παιδαγωγική.  Η ΔΑΚΕ επιθυμεί να γυρίσουμε πίσω το χρόνο στις εποχές του αυταρχισμού και του επιβάλλομεν.

Η ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε στην ανακοίνωση της «καλεί τον Υπουργό Παιδείας να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα για να πατάξει την παραβατικότητα μερίδας μαθητών, την αυθαίρετη συμπεριφορά μερίδας γονέων σε βάρος συναδέλφων και την εγκληματική συμπεριφορά εξωσχολικών μέσα και έξω από τα σχολεία.»

…. και ανάμεσα στα άλλα « διεκδικεί:

Αυξημένη εποπτεία από την Αστυνομία των χώρων γύρω από τα σχολεία, ώστε να παταχθεί η δράση των εξωσχολικών.

Αυστηροποίηση των ποινών για τους παραπτωματίες μαθητές.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων να είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος των μαθητών με συνεχή παραβατική συμπεριφορά.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων να έχει το δικαίωμα να αποκλείει μαθητές με παραβατική συμπεριφορά από όλες τις εκδρομές και τις σχολικές δραστηριότητες.

Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τους εξωσχολικούς που πραγματοποιούν επιθέσεις σε σχολικούς χώρους.»

Θεωρεί λοιπόν ότι με την αυστηριοποίηση του πλαισίου θα μπορέσει να λυθεί το μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα των ‘’παραπτωματιών’’ μαθητών.

Την ίδια ώρα ο Πιερρακάκης έχει ανακοινώσει ότι «η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στην κοινωνία, πολλώ δε μάλλον στο σχολικό περιβάλλον», αναφέροντας ότι για το υπουργείο είναι προτεραιότητα η πρόληψη και η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και ότι «Η σχολική βία και ο εκφοβισμός πρέπει να μας βρίσκουν όλους απέναντι, ενωμένους και έτοιμους να υπερασπιστούμε κάθε θύμα τους, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία προϋπόθεση. Σας καλούμε, λοιπόν, να γίνετε η ασπίδα κάθε συμμαθήτριας και κάθε συμμαθητή σας, με τη διαβεβαίωση ότι θα έχετε και εμάς δίπλα σας». Επίσης την ίδια ώρα δήλωσε σε συνέντευξη του ότι «Θα συνεχίσουμε με μια σειρά από πολύ μεγάλες αλλαγές που αφορούν το ανοιχτό σχολείο, την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού …»

Είναι τυχαίο νομίζετε ;

Ήδη η κυβέρνηση έχει ανοίξει την πλατφόρμα καταγγελιών bullying στα σχολεία.  Πιστεύεται ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα ;

Στην ΔΑΚΕ πάντως θα έπρεπε να είναι ήδη ευχαριστημένοι.

Να επισημάνουμε εδώ ότι η ίδια η ΟΛΜΕ χθες (έστω και για ξεκάρφωμα) έβγαλε Δελτίο Τύπου, όπου ανάμεσα στα άλλα τονίζει «Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους/τις εκπαιδευτικούς και να καλύψει τα ελλείμματα με τρόπο αποφασιστικό. Ο σχεδιασμός δεν μπορεί να περιορίζεται σε μια θεώρηση ότι η λύση των προβλημάτων θα προκύψει κυρίαρχα από την καταγραφή περιστατικών σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Είναι ο άνθρωπος που θα δώσει την απάντηση και η χάραξη ενός οδικού χάρτη που θα ξανακάνει το σχολείο ανθρώπινο η αναγκαία προϋπόθεση»,

Συνάδελφισσες/οι,

Για μας, αντί η ΔΑΚΕ να ασχολείται με χίλια ένα τρέχοντα ζητήματα, όπως πχ αυτό που τρέχει τώρα με την απεργία/αποχή από την αξιολόγηση, όπου τα πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ) επιτέλους έχουν πάρει την πρωτοβουλία από την ΟΛΜΕ και ηγούνται πλέον του αγώνα, κατορθώνοντας μάλιστα αυτή την εβδομάδα να πετύχουν μαζικότατες συμμετοχές των μελών τους, προσφέρει εκδούλευση στην Κυβέρνηση της ΝΔ, αποπροσανατολίζοντας τους εκπαιδευτικούς με ένα υπαρκτό φαινόμενο, για το οποίο η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά αντίθετα προσπαθεί να το ποινικοποιήσει, όσο γίνεται.

Για μας, το φαινομένου της Βίας στα σχολεία και στην Κοινωνία γενικότερα, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούν όλα τα  τελευταία χρόνια οι Κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΎΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, με τις μνημονιακές, αυταρχικές πολιτικές τους ως και αντισυνταγματικές. Ειδικά σο χώρο της παιδείας έχουν επιβάλλει – και συνεχίζουν – ένα ασφυκτικό, εξεταστικοκεντρικό σύστημα ‘της αριστείας, βεβαίως βεβαίως’, εις βάρος των ίδιων των μαθητών αλλά και της λειτουργίας των σχολείων.

Η Βία και ο Φασισμός εκκολάπτεται σε συνθήκες καταπίεσης και τρομοκρατίας, ως τη μοναδική αντίδραση στην οργή που νιώθουν οι νέοι μας αλλά όλοι οι εργαζόμενοι.

Αν θέλει η ΔΑΚΕ πραγματικά να λύσει το πρόβλημα της Βίας, ας ξεκινήσει απευθυνόμενη στην ίδια την κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί, και ας την παρακαλέσει να σταματήσει τις διώξεις των συναδέλφων εκπαιδευτικών που μάχονται για ένα καλύτερο σχολείο.

Όσο για τα ΣΥΝΕΚ και τη ΠΑΣΚ, τους καλούμε αντί να καταφεύγουν σε ευχολόγια να αφήσουν την απραξία που τους διακρίνει και να περάσουν σε πράξεις αντίστοιχες των δηλώσεων τους.

Σε αυτό το σημείο αντιγράφουμε ένα απόσπασμα από κείμενο της συναδέλφου εκπαιδευτικού Μαριάννας Τζιαντζή :

Κάποτε στην Ελλάδα υπήρχαν οι “διωκόμενοι” κομμουνιστές, οι διωκόμενοι αριστεροί και γενικά οι διωκόμενοι δημοκράτες. Επί ημερών Νέας Δημοκρατίας πολλαπλασιάζονται οι διωκόμενοι εκπαιδευτικοί. Δεν διώκονται για παραπτώματα που σχετίζονται με το εκπαιδευτικό, το παιδαγωγικό τους έργο αλλά για τη συμμετοχή τους σε κάποιον κοινωνικό ή συνδικαλιστικό αγώνα.

Δάσκαλοι και καθηγητές καλούνται για να απολογηθούν με έγγραφες εξηγήσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, απειλούνται με ΕΔΕ ή καλούνται σε αστυνομικά τμήματα γιατί συμμετείχαν σε απεργία ενώ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα εκπαιδευτικοί απλώς (και συχνά) απολύονται. Ακόμα και για «κακόβουλη κριτική κατά της κυβέρνησης», έχουν κατατεθεί δύο διώξεις, γιατί εκπαιδευτικοί-συνδικαλιστές άσκησαν στο διαδίκτυο κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια έχουν ασκηθεί 22 τέτοιες διώξεις – μια ιδιότυπη μορφή μακαρθισμού με ελληνικά χρώματα.

Σαν να ζωντανεύουν μέρες της χούντας, όταν αγωνιστές φοιτητές λάβαιναν γραπτή ειδοποίηση να παρουσιαστούν στην Ασφάλεια της Μεσογείων “διά υπόθεσίν των”.

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Φλώρινας