Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα: Επιτελική διάψευση και στο «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή»

Αξίζουν συγχαρητήρια στην επιτελική κυβέρνηση ΝΔ, η οποία κατάφερε να ανακοινώσει τους δικαιούχους του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» επτά (7) μήνες αργότερα από την πρώτη εξαγγελία του προγράμματος από τον κ. Μητσοτάκη, στις 07.01.2022 (!). Η κυβέρνηση έτσι πέτυχε οι ωφελούμενοι, όσοι και όσες τελικά ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, να προμηθευτούν νέα κλιματιστικά και ψυγεία μετά το τέλος της θερινής περιόδου.

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και για το γεγονός ότι στο σύνολο της χώρας είναι επιλέξιμη μόλις μία (1) στις 6 (έξι) αιτήσεις (στην Αττική λιγότερες από μία (1) στις 10). Κρατάμε βέβαια σοβαρές επιφυλάξεις για το ποια θα είναι η τελική απορρόφηση του προγράμματος, καθώς η χρηματοδότηση, ακόμα και για τους πιο ευάλωτους, δεν υπερβαίνει το 50%. Επιβεβαιώνεται πάντως ότι οι αρχικές δηλώσεις για 300.000 ωφελούμενους ήταν ακόμα μία επικοινωνιακή «φούσκα» της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα θέματα εξοικονόμησης αριστεύει εδώ και 3 χρόνια που κρατάει παγωμένο το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, ενώ το 2019 είχε προϋπολογισμό και προ-εντάξεις έργων, και δεν έχει  ξεκινήσει κανένα πρόγραμμα εξοικονόμησης για τις επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα εξάλλου φαίνονται και στο Εξοικονομώ όπου οι πληρωμές για το πρόγραμμα του 2020 είναι ελάχιστες, το 2021 το πρόγραμμα ουσιαστικά δεν προκηρύχθηκε και το 2022 δεν έχει ακόμη εντάξεις έργων, παρά το ότι υπάρχουν πόροι που λιμνάζουν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

Πέτη Πέρκα, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας και Βουλευτής Φλώρινας