Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα: «Το Μαξίμου θα αποφασίσει πόσα είναι τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος;»

Ενώ η ελληνική κοινωνία και οικονομία στενάζουν υπό το βάρος των ακραίων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, για τις οποίες φέρει απόλυτη ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κυβερνητικές πηγές παρεμβαίνουν ανοιχτά στις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και προκαταβάλλουν τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας protothema.gr, κυβερνητική πηγή, πριν να συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΡΑΕ, προκαταβάλλει ή μάλλον αποφασίζει ότι ο τελικός λογαριασμός των υπερκερδών για τους προηγούμενους μήνες, θα είναι σημαντικά κάτω από τα 500 εκ. ευρώ και θα απέχει πολύ από το 1,4 δισ. ευρώ που είχε αναφέρει στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προ μηνών.

Εκτός από την προφανή ευθεία παρέμβαση στο έργο της ΡΑΕ επισημαίνουμε ότι τα υπερκέρδη που αποφασίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα αφού, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας παρουσίασε προχθές στοιχεία που ανεβάζουν τα υπερκέρδη τεσσάρων εταιρειών παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο στα 240 εκατ. ευρώ μόνο για έναν μήνα τον περασμένο Μάρτιο.

Η ΡΑΕ οφείλει να προστατεύσει την ανεξαρτησία της και το ρυθμιστικό της ρόλο αλλά και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Να υπολογίσει τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και τα ουρανοκατέβατα κέρδη που αναγνωρίζει και η Κομισιόν και ζητάει τη φορολόγησή τους και την επιστροφή τους στους καταναλωτές. Και φυσικά να προτείνει μέτρα που περιλαμβάνουν και καταπολέμηση της αισχροκέρδειας αλλά και αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, στο πρότυπο της Ιβηρικής.

Κανείς δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια από τους καταναλωτές που βλέπουν καθημερινά να φτάνουν υπέρογκοι λογαριασμοί με την υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη.