Τέλος στην Οδύσσεια των συνταξιούχων. Πληρωμή από τον πρώτο μήνα

Σε λειτουργία τέθηκε από την Τετάρτη 10 Μάρτιου 2021 η πλατφόρμα για την Ψηφιακή Αίτηση Χορήγησης Προκαταβολής Σύνταξης. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και συγκεκριμένα μέσω του συνδέσμου https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/ καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr). H πλατφόρμα θα είναι ανοικτή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Η έγκριση του αιτήματος προκαταβολής πραγματοποιείται από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία που τηρεί ο Οργανισμός και οι συνεργαζόμενοι φορείς, καθώς και των στοιχείων που δηλώνει ηλεκτρονικά ο αιτών.

Η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:

α. όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,

β. όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ

οποιασδήποτε κατηγορίας,

γ. όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  κ. Κωστή Χατζηδάκη για την υλοποίηση μιας βασικής δέσμευσης της κυβέρνησης μας, έναντι των συνταξιούχων μας. Με την ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας  θα μπορούν οι συμπατριώτες μας που περίμεναν μήνες ή ακόμα και χρόνια να λάβουν την προκαταβολή της σύνταξης τους και να έχουν έτσι μια σημαντική οικονομική ανακούφιση. Στόχος είναι πριν από το Πάσχα να έχουν πραγματοποιηθεί οι πληρωμές των προκαταβολών που θα περιλαμβάνουν και τα αναδρομικά για το σύνολο των μηνών καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων τους. Επιπλέον όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 16/3 και μετά θα λαμβάνουν άμεσα την προκαταβολή της σύνταξής τους.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ