Ταλαιπωρία των κατοίκων της ακριτικής Φλώρινας από το κλείσιμο καταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στην πόλη

 

Θεσσαλονίκη, 08/12/2020

Ερώτηση

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ:           «Ταλαιπωρία των κατοίκων της ακριτικής Φλώρινας από το κλείσιμο

καταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στην πόλη»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της ακριτικής Φλώρινας, η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός και σοβαρή δυσλειτουργία στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τα άλλα καταστήματα τραπεζών, αφού η συγκεκριμένη τράπεζα εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής ζωής της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σχηματίζονται συνεχώς ουρές στα υπόλοιπα υποκαταστήματα τραπεζών και οι ηλικιωμένοι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν εκτεθειμένοι σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, εν μέσω πανδημίας. Να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη ενέργεια υποβαθμίζει περαιτέρω την ήδη υποβαθμισμένη -από την πολύ υψηλή ανεργία- οικονομική ζωή του τόπου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να αποτρέψετε τα προβλήματα και την περαιτέρω υποβάθμιση, που δημιουργεί στην τοπική κοινωνία και οικονομία το κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, στην πόλη της Φλώρινας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αρ. Πρωτ :            19184/7034

Ημερομηνία: 17/12/2020

Θέμα : Η υπ’ αριθμόν 2541//09-12-2020 Ερώτηση του βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου

Αξιότιμε κ. Λαδικέ

Σε απάντηση του από 11/12/2020 εγγράφου σας με αριθμό πρωτοκόλλου 1419996 με το οποίο μας κοινοποιήσατε την υπ’ αριθμόν 2541//09-12-2020 Ερώτηση του βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου σχετικά με το κλείσιμο του Καταστήματος Φλώρινας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Το Δίκτυο Καταστημάτων διαμορφώνεται κάθε φορά μετά από στάθμιση μίας σειράς παραμέτρων, δεικτών και δεδομένων στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Τράπεζας. Υπό αυτό το πρίσμα, αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του ενός εκ των δύο Καταστημάτων στη Φλώρινα, με παράλληλη διατήρηση ATM στην περιοχή.

Το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει η Τράπεζα για την ολοκληρωμένη και ποιοτική εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών της, παρέχονται για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής που εξυπηρετούνται το από το εν λόγω Κατάστημα, μέσω του ετέρου Καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Φλώρινα, που βρίσκεται επί της οδού Ταγματάρχου Σωτηρίου 6,

Περαιτέρω, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η Τράπεζα έχει επενδύσει στον διαρκή εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής τραπεζικής, προσφέροντας πρωτοποριακά προϊόντα που φέρνουν τις τραπεζικές υπηρεσίες σε κάθε σπίτι και σε κάθε επιχείρηση.

Η ηλεκτρονική τραπεζική μέσω διαδικτύου (web banking) Winbank, προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα εκτέλεσης τραπεζικών συναλλαγών μέσω τηλεφώνου (phone banking), αλλά και μέσω εφαρμογής smartphone [Winbank mobile app).

H Τράπεζα Πειραιώς παραμένει προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των πελατών της μέσω της διαρκούς βελτίωσης των ψηφιακών καναλιών, για τα οποία έχει διακριθεί διεθνώς.

Με την διαβεβαίωση ότι η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να στηρίζει ενεργά την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Για την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.

Κανονιστική Συμμόρφωση Ομίλου

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ’ αριθμ. Πρωτ.2541/9.12.2020 Ερώτηση

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. πρωτ.2541/9.12.2020 Ερώτησης που κατέθεσε ο ανωτέρω Βουλευτής, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η Δ/νση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής δεν εμπλέκεται στις επιχειρηματικές αποφάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Επί των θεμάτων που τίθενται, σημειώνουμε ότι τα ζητήματα ίδρυσης και λειτουργίας των τραπεζικών υποκαταστημάτων άπτονται της επιχειρηματικής πολιτικής των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση από τα τραπεζικά ιδρύματα, τα δίκτυα καταστημάτων διαμορφώνονται μετά από εκτίμηση και στάθμιση σειράς παραμέτρων σε σχέση με υφιστάμενα δεδομένα. Ταυτόχρονα, όλες οι συστημικές τράπεζες, επενδύουν στο διαρκή εκσυγχρονισμό και στη αναβάθμιση της ηλεκτρονικής τραπεζικής μέσω διαδικτύου και μέσω τηλεφώνου.

Επίσης, η κυβέρνηση και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχουν λάβει σειρά μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού: να μην γίνονται όλες οι συναλλαγές στα υποκαταστήματα, να γίνεται η πληρωμή των συνταξιούχων σε διαφορετικές μέρες ανάλογα με τον αριθμό του ΑΜΚΑ τους και να υπάρχει περιορισμός ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά του υποκαταστήματος.

Ακόμη, εξετάζουμε τις κατάλληλες λύσεις, ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών για τις ασφαλείς τραπεζικές συναλλαγές τους, οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

Ωστόσο, στο πλαίσιο αρμοδιότητας παρακολούθησης της λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, η ανωτέρω Υπηρεσία απευθύνθηκε προς την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου, να λάβει την απάντηση της στο συγκεκριμένο θέμα.

Η τελευταία, απέστειλε το υπ’ αριθμ. 19184/7034/17.12.2020 έγγραφό της, το οποίο μπορεί να συνεισφέρει στην πληρότητα της απάντησης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΒΒΟΣ