Τελικό Συνέδριο SmartWaterSave

Ο Δήμος Πρεσπών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν το ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του έργου SmartWaterSave, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στο Δημαρχείο Πρεσπών, στο Λαιμό.

Βασικός σκοπός του συνεδρίου, θα είναι η παρουσίαση της διαχείρισης των προβλημάτων ύδρευσης ορεινών οικισμών με την προσέγγιση του SmartWaterSave, και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παρουσίαση των προβλημάτων, των επιστημονικών και τεχνικών λύσεων που εφαρμόστηκαν, των ωφελειών για έναν μικρό Δήμο της υπαίθρου όπως ο Δήμος Πρεσπών,(πχ. η χαρτογράφηση και προσομοίωση των δικτύων ύδρευσης του Δήμου, η ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης για την εξοικονόμηση ύδατος και την αντιμετώπιση & μείωση διαρροών, κ.α.)

Επίσης, θα γίνει επίδειξη του πιλοτικού έργου (τηλεμετρία) του Δήμου Πρεσπών στο έργο SmartWaterSave. Αντιστοίχως, θα παρουσιαστούν οι δράσεις και τα αποτελέσματα της προσέγγισης SmartWaterSave, όπως εφαρμόστηκε στον Δήμο του Resen, της Βόρειας Μακεδονίας.

Τέλος, θα αναλυθούν από έμπειρους επιστήμονες και ειδικούς επιχειρηματίες του χώρου, χρήσιμα ζητήματα, όπως: εξοικονόμηση νερού, διαρροές, τηλεμετρία, διαθέσιμες έξυπνες τεχνολογικές λύσεις, έξυπνα υδρόμετρα, κλπ.

Το έργο SmartWaterSave, με πλήρη τίτλο: «Ανάπτυξη συστήματος αισθητήρων για την παρακολούθηση, σε πραγματικό χρόνο, και τη μείωση διαρροών σε δημοτικά συστήματα ύδρευσης (A real time monitoring and leakage detection and reduction system in water distribution networks)», συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA «Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020».

Στο έργο, εκτός από τον Δήμο Πρεσπών, που αποτελεί τον Επικεφαλής Εταίρο του έργου, συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς από τις 2 χώρες:

το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Resen (Public Communal Enterprise “Proleter” – Resen)
το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και τεχνολογιών πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Σκόπια (Faculty of Electrical Engineering and Information Technologies of Ss Cyril and Methodius University in Skopje).

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τις παρακάτω εταιρείες για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση του τελικού συνεδρίου SmartWaterSave