Την κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά προτείνει το ΚΚΕ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τροπολογίες ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και των αυτοαπασχολούμενων κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Την κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά προτείνει το ΚΚΕ

Δύο σημαντικές τροπολογίες που δίνουν πραγματική ανάσα στις λαϊκές οικογένειες και τους αυτοαπασχολούμενους κατέθεσε, χτες, στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η πρώτη προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας και δεν εκμισθώνεται. Η δεύτερη την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος για φορολογητέα ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν ως προσθήκες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το «πρόγραμμα – γέφυρα», με τον τίτλο «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ) 2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις», το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κυβέρνηση εμφανίζει το παραπάνω νομοσχέδιο ως «προστασία» τάχα της πρώτης κατοικίας. Ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για παροχή νέου πακέτου ρευστότητας και προνομίων προς τις τράπεζες, ενώ δεν λείπουν και από εδώ ρυθμίσεις με νέες φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων και των εφοπλιστών, φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων κ.ά.

Όσον αφορά την πρώτη τροπολογία – προσθήκη που προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται: «Σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, η σταθερή θέση του ΚΚΕ είναι η αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας».

Το άρθρο της τροπολογίας έχει ακριβώς ως εξής: «Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας και δεν εκμισθώνεται».

Η αιτιολογική έκθεση της δεύτερης τροπολογίας – προσθήκης, που αφορά την κατάργηση των χαρατσιών της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος για τους αυτοαπασχολούμενους, αναφέρει: «Οι πολιτικές που ακολούθησαν τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είχαν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των χρεών των λαϊκών στρωμάτων προς το Δημόσιο. Στις συνθήκες αυτές γίνεται επιτακτική η ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων, των μισθωτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και για τον λόγο αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνει την τροπολογία, με την οποία καταργούνται η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για φορολογητέα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ».

Το άρθρο της δεύτερης τροπολογίας είναι το εξής: «Από την ψήφιση του παρόντος καταργούνται η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για φορολογητέα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ».

Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ

29/7/2020