Τιμήθηκε στην Π.Ε. Φλώρινας η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Τιμήθηκε και φέτος στην Π.Ε. Φλώρινας η 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με εκδηλώσεις την Κυριακή 23 Μαΐου 2021.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμωνος Φλώρινας τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και στη συνέχεια Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο της Πλατείας Μητροπολίτου Τραπεζούντας Χρυσάνθου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφάνων από τις Πολιτικές Αρχές της Π.Ε. Φλώρινας, τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συλλόγων, συνδέσμων και ομοσπονδιών, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας.

Στην Τοπική Κοινότητα Φιλώτα του Δήμου Αμυνταίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και ακολούθως Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στο Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού.

Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Η επέτειος αυτή έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από το κίνημα των Νεότουρκων, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923, και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες του Πόντου σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Με αφορμή της 102η Επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Ιωάννης Κιοσές έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Συμπληρώθηκαν 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των αδελφών µας στον Πόντο.

Αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη των 353.000 Ποντίων θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας, σ΄ ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης και αναγνώρισης ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος.

Έχουμε χρέος ως γνήσιοι απόγονοι ένδοξων προγόνων, να μην εφησυχάζουμε αλλά να αγωνιζόμαστε διαρκώς για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την διαφύλαξη του Ελληνικού πολιτισμού, συστατικά στοιχεία απαραίτητα για την συνέχεια του Έθνους μας. Λαοί που δεν έχουν μνήμη είναι καταδικασμένοι να βιώσουν εκ νέου τα δεινά του παρελθόντος.

Η Π.Ε. Φλώρινας στηρίζει απερίφραστα τον αγώνα για αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας που συνιστά η Γενοκτονία των Ποντίων».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειος Άμπας επισήμανε τα ακόλουθα:

«Τιμήσαμε και φέτος την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, εκπληρώνοντας το στοιχειώδες χρέος μας απέναντι στην Ιστορία και εκδηλώνοντας το διαχρονικό μας σεβασμό στον ν. 2193/1994.

Αναμφίβολα η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το οποίο η ιστορική αλήθεια δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.

Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων».