Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2024

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ για το 2024

Το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) για το 2024, όπως περιγράφεται στην εισήγηση του κ. Παπαναστασίου καταρτίστηκε με βάση τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής, συνεπώς αντικατοπτρίζει τα σχέδια και το προς υλοποίηση όραμα της Δημοτικής Αρχής, όραμα που είναι για ακόμα μια φορά φτωχό, κι αυτό γιατί το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Φλώρινας κινείται στα πλαίσια της καχεκτικής χρηματοδότησης από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα – μετά και τις σημερινές, της τελευταίας στιγμής αλλαγές – από τα 40 εκατομμύρια προϋπολογισμού τα 32 εκατομμύρια είναι η χρηματοδότηση παλιών «συνεχιζόμενων έργων», έργα τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια όπως αυτό της μελέτης, της προκήρυξης κλπ, ωστόσο πρόκειται για παλιά έργα (79,69%) που εμπεριέχονταν στα Τεχνικά Προγράμματα της Δημοτικής Αρχής και πέρσι και πρόπερσι κλπ. Τι συμβαίνει και κάθε φορά τα ¾ των έργων επαναλαμβάνονται και δεν ολοκληρώνονται; Ποια γραφειοκρατία και αναβλητικότητα καθυστερεί έργα που χρειάζεται ο Δήμος;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναβλητικότητας και καταστροφικής καθυστέρησης είναι αυτό της αποκατάστασης προσόψεων διατηρητέων, όμως, ενώ προβλεπόταν ως έργο στα προηγούμενα Τ.Π. και του 2022 και του 2023, με προϋπολογισμό 600.000,00 ευρώ, τελικά ΔΕΝ υλοποιήθηκε ούτε μέσα στο 2023, ούτε καν άρχισε κι έτσι το ξαναβλέπουμε στο νέο Τ.Π. ίδιο και απαράλλακτο με τον ίδιο προϋπολογισμό. Με αυτή την αντίληψη και τακτική δικαίως πλέον χαρακτηρίζουν την Φλώρινα «τενεκεδούπολη»!

Επίσης στο νέο Τ.Π. βρίσκεται ως συνεχιζόμενο έργο αυτό της κατασκευής και λειτουργίας κέντρου φιλοξενίας (καταφυγίου) αδέσποτων ζώων, προβλεπόταν και στο προηγούμενο Τ.Π. με προϋπολογισμό 366.223,67 ευρώ, ωστόσο, ούτε και αυτό υλοποιήθηκε, ενώ το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι πολύ μεγάλο, ούτε καν άρχισε κι έτσι το ξαναβλέπουμε στο νέο Τ.Π. ίδιο και απαράλλακτο με τον ίδιο προϋπολογισμό.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε νέα έργα, όπως αυτό της Κατασκευής Δημαρχείου, η Ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Κολυμβητηρίου, η Ενεργειακή αναβάθμιση του Οδοφωτισμού, της κατασκευής Υπόγειου χώρου Στάθμευσης, όπως και Μελέτες Διαχείρισης των Δημοτικών Δασών – που χωρίς αυτές δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον δασικό πλούτο του Δήμου.

Απουσιάζουν από τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής:

  1. Αντιπλημμυρικά έργα, δεν αρκεί η διευθέτηση των ρεμάτων που και γι αυτά το Τ.Π. προβλέπει ισχνή χρηματοδότηση,
  2. Έργα αντιπυρικής προστασίας,
  3. Έργα ενίσχυσης της υδροδότησης της πόλης και των χωριών δηλαδή με την κατασκευή δεύτερου υδραγωγείου κ.α.

Στόχος κάθε φορά των κυβερνήσεων είναι να απορροφούν οι δήμοι τους κραδασμούς που προκαλεί στην κοινωνία η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Τη στιγμή που μέσω της φορολογίας, το κράτος συγκεντρώνει τα δημόσια έσοδα (φόρος φυσικών προσώπων, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ειδικοί φόροι σε βενζίνη, πετρέλαιο, τσιγάρα, ποτά κτλ), αρνείται να δώσει στους Δήμους ακόμα και τη θεσμοθετημένη με το Ν. 352/2010 (Καλλικράτης), χρηματοδότηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), για να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους.

Καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2024 γιατί είναι η συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος του μαρασμού του δήμου. Πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, του οποίου ΜΟΝΟ το 20% αφορούν σε νέα έργα, χωρίς προοπτική.

Τεχνικό Πρόγραμμα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του Δήμου υπέρ του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων, όπου αποκλειστικό κριτήριο θα είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών και κοινωνικών αναγκών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος τόσο του φυσικού όσο και του αστικού.

Φλώρινα, 12/12/2023