Εκδήλωση τιμής για την εργατική πρωτομαγιά

Εκδήλωση για την εργατική πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 1η Μαΐου, στην αίθουσα Γενικών συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Φ. Κωνσταντίνος Σιάκος ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτή ΝΔ Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Πέτη Πέρκα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Χάτζιος.

Ακολούθησε η προβολή βίντεο για την εργατική πρωτομαγιά και η ανάγνωση του ψηφίσματος.

Τέλος, έγινε η κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ηρώων, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές της εργατικής τάξης.

Η ομιλία του προέδρου του Ε.Κ.Φ. Κωνσταντίνου Σιάκου

1η Μάη η σημερινή.

Ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργαζομένων.

Αγώνες που σφραγίστηκαν με αίμα και θυσίες και έβαλαν τα θεμέλια στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αυτή η ιστορική μέρα, περικλείει μέσα της τους σκληρούς αγώνες των εργαζομένων, 

  •             •τον Μάη του 1886 και τους πρωτοπόρους αγωνιστές του Σικάγο που για πρώτη φορά διεκδίκησαν 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο.
  •             •τον Μάη του 1936 και τον αγώνα των καπνεργατών στην Θεσσαλονίκη που πνίγηκε στο αίμα, την μέρα που συγκλόνισε τον Γιάννη Ρίτσο βλέποντας την μάνα του νεκρού Τάσου Δούση να σπαράζει πάνω στο άψυχο σώμα του παιδιού της και σε ένα βράδυ έγραψε τον “επιτάφιο”,
  •             •την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριαννή, όπου 200 αγωνιστές της εθνικής αντίστασης πέφτουν νεκροί από τα γερμανικά πολυβόλα.
  • ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ χωρέσεις ολόκληρη την ιστορία και τις μάχες της εργατικής τάξης απέναντι στον εχθρό της σε λίγα λόγια.
  • ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ να χωρέσεις σε λίγες λέξεις τους αγώνες των πρωτοπόρων που μάχονταν για το δίκιο την ίδια ώρα που η υπόλοιπη κοινωνία  αδιαφορούσε για τους συνάνθρωπους της.
  • Τον αγώνα των ανθρώπων που λαχτάρησαν να φτιάξουν τη ζωή τους στα μέτρα του Ανθρώπινου μέσα σε συνθήκες καταπίεσης.
  • Των ανθρώπων που χωρίς να διαβάσουν ένα δράμι θεωρία έκαναν πράξη όσα βιβλία κι αν ποτέ διαβάσουμε.

Για τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη αξίζει να αναλογιστούμε ότι πρόκειται για καθημερινούς ανθρώπους, που δεν είχαν την πρόθεση να γίνουν Ήρωες κι όμως σήκωσαν στους ώμους τους αυτό το βάρος και είναι παραδείγματα για τις επόμενες γενιές διδάσκοντας ότι δεν σκύβουμε ποτέ το κεφάλι και ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ.

Γιορτάζουμε λοιπόν σήμερα την τιμημένη Εργατική Πρωτομαγιά. 

Η Εργατική Πρωτομαγιά ήταν, είναι και θα είναι ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργαζομένων. Ημέρα – σύμβολο για την κατοχύρωση των εργασιακών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για γενιές και γενιές εργαζομένων.

Η Πρωτομαγιά του 2022 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους μπροστά σε ολοένα πιο ανησυχητικές εξελίξεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια, με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές να καταγράφεται, με εκατομμύρια ξεριζωμένους από τις εστίες τους ανθρώπους.

Η συνέχιση μιας μακράς και βίαιης σύγκρουσης εν μέσω χρονολογικά υψηλού πληθωρισμού, συμβάλλει στην αύξηση των τιμών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους σε όλο τον κόσμο. Ειδικά η επισιτιστική ανασφάλεια είναι μια πολύ σοβαρή ανησυχία την οποία δεν πρέπει να αγνοήσουν οι Κυβερνήσεις.

Ο πόλεμος γεννά προσφυγιά. 

Χιλιάδες άνθρωποι ξεριζόνωνται από τις εστίες τους.

Η προσφυγιά δεν έχει τάξεις, εύποροι και μη, μεγάλοι και μικρά παιδιά εγκαταλείπουν τα σπίτια τους προς το άγνωστο. Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο που περνά ένα παιδί στην Ουκρανία γίνεται πρόσφυγας σύμφωνα με στοιχεία της UNISEF.

Η επιδίωξη της ειρήνης και της δημοκρατίας είναι θεμελιώδης αξία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο σύγχρονος κόσμος πρέπει να δράσει τώρα με μια πολυμερή πρωτοβουλία για ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

Η εναλλακτική είναι απειλητικά υπαρκτή: περισσότερη πείνα, περισσότερη φτώχεια και περισσότερη κοινωνική αναταραχή, οικονομική και κοινωνική αστάθεια για πολλά χρόνια.

 

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουμε τη διαμόρφωση της πολιτικής μέσω απειλών, βίας και αλαζονείας.

Tέλος. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουμε υποστεί τις 

Οικονομικές και κοινωνικές -συνέπειες ενός οικονομικού πολέμου και

διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης και έχουμε πρωτοστατήσει και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία.

Με όποια λάθη, όποιες παραλείψεις, όποιες οπισθοδρομήσεις, Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαζί και μέσα στα συνδικάτα για σεβασμό της αξίας και της αξιοπρέπειάς μας, των εργατικών, των κοινωνικών και των πολιτικών μας δικαιωμάτων, την κοινωνική δικαιοσύνη, την παγκόσμια ειρήνη, υγεία και ασφάλεια.

Για την κατοχύρωση της οχτάωρης εργασίας κάποτε κάποιοι έδωσαν αγώνες και τους κέρδισαν. Αυτούς τους αγώνες γιορτάζουμε και τιμούμε σήμερα. Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο, παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο.  

ΕΊΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ

Με βάση τις εξελίξεις, οφείλουμε όλοι να είμαστε ενωμένοι, δυνατοί και αλληλέγγυοι.

Ζητούμε νέες ποιοτικές, αξιοπρεπείς και ασφαλείς θέσεις εργασίας με σεβασμό στον άνθρωπο εργαζόμενο.

  • Οφείλουμε να στοχαστούμε την ιστορία μας.
  • Να σεβαστούμε την διαδρομή μας.
  • Nα εμπνευστούμε από όλους αυτούς τους αγώνες Και
  • να δώσουμε τον δικό μας αγώνα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ , ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, την ΕΙΡΗΝΗ

ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.

Το οφείλουμε στις νέες γενιές.

Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα μας!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

 

Ψήφισμα 1 Μάη 2022

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ & ΑΓΩΝΑ

Εμείς οι εργαζόμενοι της Φλώρινας, σήμερα 136 χρόνια μετά την εξέγερση των πρωτοπόρων αγωνιστών της Εργατικής Τάξης στο Σικάγο, που βάφτηκε από το αίμα τους, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, για να τιμήσουμε την μνήμη  τους και να γιορτάσουμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της τάξης μας.

Διεκδικούμε και απαιτούμε τοπικά

  1. Μείωση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή μας.
  2. Παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης έως το 2035 και κατόπιν ομαλή και δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.
  3. Μια μεγάλης κλίμακας εμβληματική βιομηχανική επένδυση που θα απορροφήσει εργαζόμενους που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.
  4. Εξασφάλισης μιας τοπικής ρήτρας ανάπτυξης με κλιμακούμενα φορολογικά & οικονομικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, με υψηλότερα κίνητρα στην περιοχή που θα πληγεί από το κλείσιμο των εργοστασίων.
  5. Παρεμβάσεις συγκράτησης των νέων στην περιοχή περίοδο με ενίσχυση της απασχόλησης.
  6. Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών ΣΕΠΕ & ΕΦΚΑ
  7. Παρεμβάσεις ενίσχυσης των μεταφορών και των συγκοινωνιών με την ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Φλώρινα – Πτολεμαΐδα αλλά και την σιδηροδρομική διασύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής της Φλώρινας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, έργο χαμηλής οικονομικής αξίας αλλά μεγάλης αποτελεσματικότητας.
  8. Αναβάθμιση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη Φλώρινα

Απαιτούμε:

  • σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις.
  • σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα,
  • επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ,
  • ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό.
  • συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ
  • προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του
  • διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας

Ζητούμε άμεσα μέτρα για:

  • την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων
  • την αντιμετώπιση της ανεργίας στη Χώρα μας,
  • την αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού,
  • τον κοινωνικό έλεγχο του Κράτους για λογοδοσία και διαφάνεια με κατοχυρωμένη θεσμική συλλογική συμμετοχή και εκπροσώπηση των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση
  • δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του
  • δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας,
  • αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική – προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας – ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ- δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου με πολιτικές ένταξης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης
  • δίκαιο φορολογικό σύστημα,
  • αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του εθνικού πλούτου και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας
  • προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για μία δίκαιη μετάβαση με αξιοπρεπείς και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

 

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ!!