Υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση για την μελέτη αναθεώρησης του ρυμοτομικού Αγ. Γερμανού Πρεσπών

Ένα σημαντικό βήμα για την βιώσιμη ανάπτυξη των Πρεσπών έγινε με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την Μελέτη αναθεώρησης ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού Αγίου Γερμανού  Δήμου Πρεσπών μεταξύ του Δήμου Πρεσπών και του Αναπτυξιακού οργανισμού Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ). Με την έγκριση του νέου ρυμοτομικού σχεδίου θα αρθεί το βασικότερο εμπόδιο για την προστασία του αρχιτεκτονικού αποθέματος του παραδοσιακού οικισμού του Αγίου Γερμανού και την βιώσιμη ανάπτυξης του τουρισμού στον Δήμο Πρεσπών.

Η σύμβαση της μελέτης, που έχει προϋπολογισμό 370.000€, υπογράφτηκε από τον Δήμαρχο Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη και την Γενική Διευθύντρια της ΑΝΚΟ Έλενα Νάμινι- Τσέλιου και έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 22 μήνες.

Τα προβλήματα του χωριού εκκινούν από το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο (ΦΕΚ 105 Β΄/04-02-1972) το οποίο δεν συμφωνεί με την υφιστάμενη κατάσταση του οικισμού που είναι ένας από τους 3 χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς στην ΠΕ Φλώρινας μαζί με τους Ψαράδες και το Νυμφαίο. Αντίθετα,  ορίζονται κοινόχρηστοι χώροι σε ακίνητα ιδιωτών ακυρώνοντας οποιαδήποτε προοπτική συντήρησης και αξιοποίησής τους, ταυτόχρονα δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να δημιουργηθούν κάποιες από τις βασικές υποδομές για της εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών που έρχονται στο χωριό σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς. Το νέο ρυμοτομικό σχέδιο δεν στοχεύει να λύσει απλώς αυτό το πρόβλημα αλλά και να οργανώσει τον οικισμό έτσι ώστε να εξυπηρετεί πλήρως τις χρήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών ενώ παράλληλα να διατηρεί και αναδεικνύει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Το νέο ρυμοτομικό αναμένεται να να συνεισφέρει στην διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του χωριού αλλά και στην απελευθέρωση της αναπτυξιακής του δυναμικής καθιστώντας το χωριό έναν από τους κύριους πόλους έλξης επισκεπτών στην περιοχή με την ομώνυμη εκκλησία του 11ου αιώνα, τον βραβευμένο νερόμυλο που ανακαίνισε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών το 2016 και την Βυζαντινή συλλογή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της αυτή τη χρονιά.

“Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Πρέσπα και ιδιαίτερα για το χωριό μου τον Άγιο Γερμανό” δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, “κάνουμε το δεύτερο, μετά τον χαρακτηρισμό του οικισμού ως παραδοσιακό, βήμα προς την επίλυση του διπλού προβλήματος, ιδιοκτησιακού και ρυμοτομικού, που ταλανίζει το χωριό από την δεκαετία του ‘30. Ελπίζω στους 22 μήνες μέσα στους οποίους αναμένεται θα ολοκληρωθεί η μελέτη να καταφέρουμε να πείσουμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει επιτέλους την επίλυση και του ιδιοκτησιακού οπότε ο Άγιος Γερμανός θα μετατραπεί σε ατμομηχανή ανάπτυξης του τουρισμού στο Δήμο μας αλλά και ευρύτερα”.

Η μελέτη  αναθεώρησης ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού του Αγίου Γερμανού χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο της Ολοκλήρωσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» για το έτος 2018, στον Άξονα Προτεραιότητας 1: «Αστική Αναζωογόνηση 2018»