Χαιρετισμός της Βουλευτή Φλώρινας Π. Πέρκα στο Συνέδριο της ΕΜΑΕΦ

Χαιρετισμός της Βουλευτή Φλώρινας Π. Πέρκα στο Συνέδριο «Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί του 20ου αιώνα και η επίδρασή τους στη Δυτική Μακεδονία»

 

Αξιότιμοι-ες επίσημοι/ες προσκεκλημένοι,

Αξιότιμη  επιστημονική και οργανωτική επιτροπή,

Αξιότιμοι εισηγητές/τριες,

Αγαπητοί-ες συμπολίτες -ισσες, 

 

Είναι μεγάλη τιμή για την πόλη μας, το Πανεπιστήμιό μας και την Εταιρία Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών να φιλοξενεί στο πλαίσιο του Ελλάδα 2021 ένα συνέδριο που έρχεται να προσφέρει στα ακαδημαϊκά πράγματα της περιοχής μας. Όπως άλλωστε μας είχε συνηθίσει η Φλώρινα και οι φορείς της. Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να παρίσταμαι στις εργασίες του αξιόλογου Συνεδρίου σας, διότι θα συνοδεύσω τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μετά από δύο χρόνια «μούδιασμα» που προκάλεσε η πανδημική κρίση και αφού η επιστημονική κοινότητα μας έδωσε τη δυνατότητα να επανέλθουμε σιγά-σιγά στους πραγματικούς μας ρυθμούς, παρατηρούμε ότι το επιστημονικό έργο δεν έμεινε στάσιμο. Πληθώρα μελετών και επιστημονικών εισηγήσεων συγκροτούν ένα corpus που δομεί τις βάσεις αυτού του Συνεδρίου. Από την Ιστορία στις ιστορίες, την Εκπαίδευση και τη γλώσσα, στο Δίκαιο, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό.

Είναι η τρανή απόδειξη ότι η Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα η Φλώρινα, η πόλη των Καλλιτεχνών, των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, της Παιδαγωγικής και Γεωπονικής Σχολής, αποτελεί τον τόπο συνεύρεσης όλων αυτών των μετασχηματισμών που πραγματεύεται αυτό το Συνέδριο του οποίου σήμερα πανηγυρίζουμε την έναρξή του. Είναι η στιγμή που ο επιστημονικός λόγος έρχεται να διατυπώσει τις διαλεκτικές σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών της Δυτικής Μακεδονίας του 20ου αιώνα και όλων των μεταβολών αυτής της περιόδου.

Η συνέργεια του Πανεπιστημίου, της πόλης, των παραγωγικών φορέων, των συλλόγων και του επίσημου Κράτους μετουσιώνεται σε ακαδημαϊκή σύνθεση και εν τέλει γνώση. Οι αντιθέσεις, οι αντιφάσεις, οι διαφοροποιήσεις και οι συμφωνίες γίνονται προσθήκες, γίνονται γραπτά, αξίες και έπειτα παραδοτέο υλικό προς κρίση και χρήση για τις επόμενες γενιές. Συνέργεια κυρίες και κύριοι, είναι αυτό για το οποίο παλέψαμε, κάναμε πράξη και τώρα βλέπουμε τα απτά αποτελέσματά του. Είναι αυτό που μας οδηγεί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε για την περιοχή μας.

Εύχομαι λοιπόν να είμαστε εδώ, με υγεία, πρόοδο και συγκρότηση, ώστε να προσφέρουμε γνώση στους επόμενους. Συγχαρητήρια σε όλους και όλες όσους εργάστηκαν με κόπο για να λάβει σάρκα και οστά αυτή η προσπάθεια. Θερμά συγχαρητήρια στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή. Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, σε όλους τους εισηγητές/τριες.

 

Σας ευχαριστώ.

Η Βουλευτής Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα