Όχι στην Ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών

Επόμενος σταθμός εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών για την κυβέρνηση, οι λαϊκές αγορές. Ένας από τους πιο ιστορικούς θεσμούς την κοινωνίας, καθώς υπάρχει ακόμα πριν από το 1821, επιδιώκεται να παραχωρηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ σε εταιρείες και στα μεγάλα πορτοφόλια.

Μέχρι σήμερα οι λαϊκές αγορές λειτουργούν κυρίως υπό την αιγίδα των Περιφερειών και την παρέμβαση των Δήμων. Πλέον η λειτουργία τους ιδιωτικοποιείται μέσω της ίδρυσης ενός φορέα ΣΔΙΤ, που θα είναι ο μόνος με δικαίωμα επί των λαϊκών αγορών. Αυτός ο φορέας θα προκηρύσσει θέσεις πωλητή, θα αποφασίζει για την τιμή της κάθε θέσης, θα χορηγεί τις θέσεις και θα εισπράττει το οριζόμενο τέλος για την θέση.

Ενώ μέχρι σήμερα υπάρχει η άδεια ενός επαγγελματία ή παραγωγού πωλητή στην οποία αντιστοιχεί και μια θέση, πλέον αυτό καταργείται και αντικαθίσταται από το «δικαίωμα της θέσης», το οποίο μάλιστα και θα δημοπρατείται. Έτσι οι πωλητές, παραγωγοί ή επαγγελματίες, θα πλειοδοτούν για την θέση αντί του ημερήσιου τέλους που πληρώνουν μέχρι σήμερα, και θα αποκτούν δικαίωμα στη θέση έως 3 χρόνια οι παραγωγοί και 4 χρόνια οι επαγγελματίες. (Μέχρι και σήμερα, εάν δημιουργηθεί μια καινούρια λαϊκή αγορά οι θέσεις κληρώνονται στους συμμετέχοντες πωλητές και εάν υπάρχουν κενά δίνονται στις νέες άδειες).

Δικαίωμα στην θέση επιδιώκεται να δοθεί και σε εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μία λαϊκή αγορά και μάλιστα σε ποσοστό 5% επί των θέσεων. Ενώ δηλαδή δικαίωμα συμμετοχής στις λαϊκές αγορές ήδη έχουν οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο της συμμετοχής και σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία εμπορίας τροφίμων και ρούχων.

Επιπρόσθετα, δημιουργείται ένα σύστημα μοριοδότησης με δύο πίνακες για τις θέσεις. Στον έναν πίνακα μπαίνουν κριτήρια όπως ανεργία, πολυτεκνία, ηλικία και τίτλοι σπουδών με μέγιστη μοριοδότηση τα 40 μόρια, και στον άλλον πίνακα μπαίνει ως κριτήριο η πλειοδότηση, όπου ανάλογα με τα χρήματα που δίνει κάποιος στην δημοπρασία της θέσης μπορεί να πάρει μέχρι 60 μόρια.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των λαϊκών αγορών που προκύπτουν και λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Ήδη από τον χειμώνα του 2020 οι λαϊκές αγορές λειτουργούν με το 50% των πάγκων κάθε εβδομάδα προς αποφυγή δημιουργίας συνωστισμού, ενώ τα βιομηχανικά είδη (ρούχα κτλ) δεν προσέρχονται καθόλου όσο είναι κλειστή και η υπόλοιπη αγορά. Μάλιστα σα να μην έφτανε που οι πωλητές εργάζονται τις μισές φορές του μήνα πλέον, αν σε κάποια λαϊκή παρατηρείται συνωστισμός οι Αρχές την κλείνουν για μια εβδομάδα. Σε πολλούς νομούς απαγορεύεται η προσέλευση πωλητών από άλλους νομούς, πωλητές που έχουν ήδη άδεια να δραστηριοποιούνται εκεί.

Και ενώ οι παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές δουλεύουν λιγότερο, ενώ η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει πέσει κατά πολύ από τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο λόγω των αλλεπάλληλων lockdown. Η στήριξη παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από την κυβέρνηση είναι μηδαμινή. Ειδικά οι παραγωγοί κηπευτικών αδυνατούν να διαθέσουν ολόκληρη την παραγωγή τους ακόμα και σε χονδρεμπόρους εξαιτίας της κατάστασης.

Σε όλα αυτά, οι πωλητές των λαϊκών αγορών αντί να βοηθηθούν απειλούνται με πρόστιμα, καλούνται να βγάλουν μόνοι τους το φίδι από την τρύπα, και πλέον με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης απειλούνται να χάσουν οριστικά τη δουλειά τους. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται για να αλλάξει τον λόγο ύπαρξης των λαϊκών αγορών, δηλαδή την απευθείας διάθεση στον λαό φρέσκων και φθηνών προϊόντων χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός.

Εμείς καλούμε όλους του πωλητές των λαϊκών αγορών να αντισταθούν στις νέες αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση και μέσα από τα σωματεία και τις γενικές συνελεύσεις τους να προτείνουν οι ίδιοι λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των λαϊκών αγορών. Σε συνεργασία και κοινό αγώνα  με τον λαό που στηρίζει τις λαϊκές αγορές και δεινοπαθεί από  τη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου.

 

  • Λέμε όχι στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Όχι στη παράδοση των λαϊκών αγορών σε εταιρείες
  • Να δοθούν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα των λαϊκών αγορών.
  • Πραγματική ενίσχυση σε όλους τους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές χωρίς επιστροφή της ενίσχυσης.
  • Να λυθούν τα προβλήματα με τις νέες άδειες που δεν έχουν χώρο. Όλοι στη δουλειά εφόσον υπάρχουν μέρη.

 

 

 

Κοζάνη 9/4/2021

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»