H Π. Πέρκα στο Alert TV: «Η Κυβέρνηση δεν θα αντέξει την ακρίβεια και την έκρηξη των τιμών. Η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας πλησιάζει » (video)

Η βουλευτής Φλώρινας και αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τοποθετήθηκε για τα θέματα της επικαιρότητας.

Πόλεμος στην Ουκρανία και γεωπολιτικές εξελίξεις

Για την Ουκρανία, η θέση μας είναι ότι η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί σε καμιά περίπτωση, εννοείται ότι «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Είμαστε υπέρ της ειρήνης και κατά του αναθεωρητισμού, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Σε ό,τι αφορά στην αμήχανη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε ξεκινήσει μια νέα αρχιτεκτονική για την άμυνα -ασφάλεια και την  εξωτερική πολιτική, όμως αυτά ξαφνικά έχουν σταματήσει. Για μας το παν είναι η διπλωματία κι εκεί η κυβέρνηση δεν τα έχει πάει καλά. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εμπλοκής της χώρας μας σε έναν πόλεμο λόγω της χρήσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, κάτι που βεβαίως  το απευχόμαστε. Δεν γίνεται να είμαστε πάντα οι πρόθυμοι σύμμαχοι, που δεν παίρνουμε κάτι από τις συμφωνίες. Με την Αμερική η συμφωνία είναι επ’ αόριστον, με δε τη Γαλλία ζητήσαμε μια ρηματική διακοίνωση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Ούτε αυτό δεν έγινε. Και σε ό,τι αφορά τον East Med,  η απάντηση της Αμερικής ήταν ότι θα δημιουργήσει αναταραχή στην περιοχή.  Δηλαδή ο East Med καταργήθηκε με εντελώς γεωπολιτικά κριτήρια και όχι με βάση τεχνικοοικονομικές αναλύσεις, κι αυτό είναι  ιδιαίτερα αρνητικό.

Η ακρίβεια στις τιμές ρεύματος

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στο χρηματιστήριο ενέργειας, χωρίς εποπτεία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία καρτέλ και χειραγώγηση των τιμών. Συνδυάστηκε και η χονδρική τιμή με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που περνάει στους καταναλωτές και η ΔΕΗ κερδοσκοπεί εις βάρος των καταναλωτών. Επιπλέον είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει ανεβάσει τον κατώτατο μισθό. Η επιδότηση που δόθηκε από την Κυβέρνηση, είναι ανεπαρκέστατη. Η κυβέρνηση έχει κάνει παύση πληρωμών γενικότερα. Ακόμα και στο Εξοικονομώ έχουν παγώσει τις πληρωμές και δεν μπορούν και οι προμηθευτές των υλικών να πληρωθούν. Ο ελληνικός λαός έχει βρεθεί σε τραγική κατάσταση με υπαιτιότητα αυτής της κυβέρνησης. Οι ‘λύσεις’ για την ακρίβεια δεν μπορεί να είναι μόνο επιδοτήσεις, και μάλιστα ανεπαρκείς, χωρίς να συνοδεύονται από άμεσα μέτρα εναντίον αυτών που κάνουν τη χειραγώγηση τιμών και τα καρτέλ. Γιατί όσο οι 3-4 μεγάλοι παίκτες της αγοράς ενέργειας ξέρουν ότι η κυβέρνηση  επιδοτεί, θα ανεβαίνουν οι τιμές. Δεν έχει γίνει τίποτα, η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να παρέμβουν άμεσα, διαφορετικά δεν θα σταματήσει αυτή η ακρίβεια.

 

Ο ρόλος του κράτους σε περιόδους κρίσεις – COVID

Οι κρίσεις συνήθως έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα, πώς γίνεται όμως η Ελλάδα να τις πληρώνει χειρότερα; Το είδαμε και στην οικονομική κρίση και στην πανδημική, όπου η χώρα μας ευρωπαϊκά έχει πιο πολλούς νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων. Δεν έγινε απολύτως τίποτα και τώρα αρχίζει πάλι δειλά δειλά η κυβέρνηση να υλοποιεί την ιδεοληψία της για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Η συλλογική συνείδηση έχει όμως καταγράψει ότι σε περιόδους κρίσης, χρειάζεται ισχυρό κράτος, χρειάζεται ο  δημόσιος φορέας.

 

Απολιγνιτοποίηση και πράσινη μετάβαση

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε στον ΟΗΕ την απολιγνιτοποίηση το 2019, χωρίς να το ξέρουν ούτε οι Υπουργοί του, αρχικά για το 2028, μετά το 2023 και μετά με ημερομηνίες που πηγαίνουν μπρος – πίσω. Συγχρόνως, η απολιγνιτοποίηση του κ. Μητσοτάκη δεν αποσκοπεί  στη πράσινη μετάβαση -στην οποία συμφωνούμε, ο Αλέξης ο Τσίπρας ήταν αυτός που υπέγραψε τη συμφωνία των Παρισίων- αλλά έγινε για να αντικαταστήσει το λιγνίτη με φυσικό αέριο, το έχουμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή.

Εμείς όταν μιλάμε για απολιγνιτοποίηση, τονίζουμε ότι θα κλείνει μια μονάδα και στη θέση της θα μπαίνουν ΑΠΕ. Προφανώς  θα πρέπει να  ολοκληρωθεί και το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, για να μη βγαίνει η κοινωνία παντού απέναντι, γιατί αυτά τα κάνεις μαζί με την κοινωνία. Όμως η κυβέρνηση τα έχει κάνει μπάχαλο, είμαστε η μοναδική χώρα που έχει αυξήσει την εξάρτηση στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής σε φυσικό αέριο, 20% πάνω, όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μειώνουν την εξάρτηση αυτή.

Από τα δικαιώματα των ρύπων, βάσει της πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει το πρώτο ταμείο δίκαιης μετάβασης στην Ε.Ε., έχουν  αποταμιευτεί  για τις λιγνιτικές περιοχές 105 εκ. ευρώ πλέον, τα οποία μόλις πριν από λίγους μήνες άρχισε να τα ενεργοποιεί ο κ. Σκρέκας. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναθέσαμε στην Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει τον  Οδικό Χάρτη μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή.  Το να αλλάζεις το παραγωγικό προφίλ μιας περιοχής, θέλει πολύ σοβαρό σχέδιο και μεγάλη εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων. Τίποτα απ’ όλα αυτά δε γίνεται, αρκεί να σας πω ότι μόλις τον Δεκέμβριο το 2021ψηφίσαμε στη βουλή το νομοσχέδιο για το μοντέλο διακυβέρνησης, δηλαδή τις αρμόδιες δομές και φορείς της απολιγνιτοποίησης που έχει ξεκινήσει εδώ και δυόμισι χρόνια. Είναι πλήρης αποτυχία και οι περιοχές αυτές ρημάζουν και ερημοποιούνται, είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει, είμαι βουλευτής Φλώρινας, το ζω καθημερινά.

 

Λιγνιτικές μονάδες – Πτολεμαϊδα5 – φυσικό αέριο

Η Πτολεμαΐδα είναι μια τεράστια μονάδα που θα στοιχίσει 1.5 δισ. ευρώ, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, και όταν υπογραφόταν η σύμβαση επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, έγινε το έγκλημα όπου δεν φρόντισαν να ζητήσουν  δωρεάν δικαιώματα ρύπων, όπως  είχαν πάρει άλλες χώρες, για παράδειγμα η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες, τις οποίες δεν τις βάζουν  στο σύστημα. Παράδειγμα, ο ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα που είναι από τις πιο σύγχρονες μονάδες και δεν μπαίνει στο σύστημα, λόγω της διαφωνίας της  ΔΕΗ με τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας. Βέβαια υπάρχει και το ζήτημα του ομολογιακού δανεισμού της ΔΕΗ με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα που αφήνοντας εκτός συστήματος τις λιγνιτικές μονάδες, έχει ως  αποτέλεσμα να μη μειώνεται το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Το είχα πει και δικαιώθηκα πολύ νωρίτερα, ότι όταν έρθει το ορυκτό φυσικό αέριο, θα πρέπει σε λίγο να ξαναπείτε στον κόσμο ότι θα το καταργήσουμε, γιατί είναι ορυκτό καύσιμο. Ποιος θα βάλει φυσικό αέριο σήμερα όταν ξέρει αφενός την τιμή του και αφετέρου ότι σε λίγα χρόνια τελειώνει; Δεν είναι σοβαρή πολιτική, δεν υπάρχει σχεδιασμός, είναι κρίμα, δεν αξίζει σ’ αυτή τη χώρα αυτό το υποανάπτυκτο μοντέλο. Είμαστε σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια, γιατί δεν κοιτάμε τι έχει κάνει η Σουηδία, τι έχει κάνει η Δανία, η Γερμανία, να αντιγράψουμε, ένα παράδειγμα άλλης χώρας.

 

Εξοπλιστικά

Τα εξοπλιστικά δεν είναι ποτέ αρκετά, θέλουμε μια επαρκή άμυνα, θέλουμε μια συνεννόηση, δεν μπορεί να βγαίνει όμως ο Πρωθυπουργός της χώρας στη ΔΕΘ και να εξαγγέλει επιπλέον 6 Rafale, χωρίς να το ξέρουν καν οι Αρχηγοί των Σωμάτων. Βέβαια, μεγάλο σκάνδαλο κατά τη γνώμη μας είναι η οργάνωση Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στην Καλαμάτα. Τέλος, στα εξοπλιστικά είναι απαράδεκτο να μην αξιοποιείται η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

 

Υπόθεση Novartiς – διώξεις δημοσιογράφων  και εισαγγελέα

Είναι πολύ σοβαρό θέμα ότι διώκεται η εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση Novartis– που βεβαίως για τη ΝΔ είναι σκευωρία, όταν για τον υπόλοιπο κόσμο  είναι σκάνδαλο. Αυτό ακουμπά και την ίδια τη δημοκρατία, αν το συνδυάσουμε και με τους δύο δημοσιογράφους, δεν είμαστε η χώρα του Όρμπαν, τι να κάνουμε. Η πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διερευνά αυτή την υπόθεση, υπάρχει μια πρώτη επιστολή και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Αυτά είπε ο κ. Κύρτσος και τον διέγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Οικονομία της χώρας με ΣΥΡΙΖΑ και Οικονομία της χώρας με ΝΔ

Η Ελλάδα, μια χώρα πλούσια, με συγκριτικά πλεονεκτήματα, με πάρα πολλά δισ. ευρώ που ήρθαν (ΕΣΠΑ, ΚΠΣ κτλ), πτώχευσε, από την κακοδιαχείριση των διαδοχικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, από θέματα διαφθοράς κτλ. Έτσι μπήκαμε στα μνημόνια, πάρθηκαν μέτρα 60 δισ. ευρώ, τα οποία πλήρωσε ο λαός με μεγάλες περικοπές, ενώ είχαμε και ανθρωπιστική κρίση. Καταστράφηκε το 25% του ΑΕΠ κι ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα σε 4.5 χρόνια έβγαλε από τα μνημόνια τη χώρα – βεβαίως υπέγραψε  το τρίτο μνημόνιο κι έκανε και περικοπές, εμείς δεν είπαμε ποτέ όμως ότι τα μνημόνια είναι ευλογία, όπως έλεγε ο κ. Γεωργιάδης. Να υπενθυμίσω ότι όταν βγήκαμε από το μνημόνιο η πρώτη κίνηση ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου για τους νέους. Αφήσαμε επίσης 37 δισ. ευρώ απόθεμα, ενώ συγχρόνως ρυθμίστηκε και το δημόσιο χρέος. Η αναπτυξιακή πορεία της χώρας που παραδώσαμε, είχε αρχίσει να αντιστρέφεται επί κυβέρνησης ΝΔ, πριν  μπει η πανδημία στη ζωή μας. Μετά, με πρόσχημα την πανδημία, έγινε το «πάρτυ». 7 δισ. απευθείας αναθέσεις σε φίλους χωρίς διαγωνισμούς, χωρίς κριτήρια και χωρίς διαφάνεια. Ο προϋπολογισμός τέλος βασίστηκε εσφαλμένα σε δυο παραδοχές, ότι η ακρίβεια είναι παροδικό φαινόμενο και ότι η πανδημία τελειώνει το Μάρτιο.