H Π. Πέρκα στο Flash Κοζάνης: «Η ενεργειακή δημοκρατία, ο πλουραλισμός των παραγωγών και η διασπορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

H Π. Πέρκα στο Flash Κοζάνης: «Η ενεργειακή δημοκρατία, ο πλουραλισμός των παραγωγών και η διασπορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». (video)

Η κα Πέρκα σχολίασε αρχικά την αποκάλυψη ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δώσει πάνω από 17.6 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και  Ανθεκτικότητας σε έναν και μόνο τεχνικό σύμβουλο. «Το ένα σκάνδαλο έρχεται και προστίθεται στο προηγούμενο και τελειωμό δεν έχουν. Αυτά όμως πρέπει να τα μαθαίνει ο κόσμος και δυστυχώς από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, αυτό δε γίνεται», σημείωσε δηκτικά.

«Να δεχτώ ότι το εκάστοτε Υπουργείο χρειάζεται έναν σύμβουλο για κάποιο έργο ή για μια ιδιαίτερη σύμβαση. Πρώτον όμως κάνει διαγωνισμό, δεύτερον το έργο πρέπει να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τρίτον και βασικότερο, δεν είναι δυνατόν να στοιχίζει ο σύμβουλος παραπάνω σχεδόν από την εκτέλεση του έργου. Είναι προφανές ότι πρόκειται για σκανδαλώδη σύμβαση. Άλλωστε έχουμε μιλήσει εδώ και πολύ καιρό για πλήθος συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις. Σε έναν διαγωνισμό υπάρχει ανταγωνισμός, λογικοί προϋπολογισμοί και όχι αυθαίρετα νούμερα και κυρίως περιγράφεται και προδιαγράφεται η παροχή υπηρεσιών του συμβούλου. Εδώ δε φαίνεται να μιλάμε για κάποιο έργο που απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Σε κάθε περίπτωση,προφανώς και θα γίνει σχετική ερώτηση στη Βουλή και θα ζητήσουμε απαντήσεις από τον Υπουργό, αν και συνήθως αυτή η κυβέρνηση δεν μας δίνει απαντήσεις.

Με την ευκαιρία, θέλω να επισημάνω άλλο ένα σκάνδαλο που περνάει λίγο «στα ψιλά», παρ’όλο που έχει αναταράξει όλη την αγορά ενέργειας κι έχει να κάνει με το έλλειμμα του ηλεκτρικού χώρου. Με μια Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) εν μέσω 15αύγουστου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μοίρασε αυτόν τον λίγο ηλεκτρικό χώρο σε 2-3 μεγάλους «κολλητούς του» επενδυτές. Έτσι έμειναν απ’ έξω μικρές, αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις, επενδυτές σε έργα ΑΠΕ, οι οποίοι έχουν χρόνια που δίνουν εγγυητικές, που νοικιάζουν χωράφια και που έχουν χρονική σειρά προτεραιότητας.

Για το θέμα αυτό, συζητήθηκε πριν λίγες μέρες και η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα, σε συνέχεια έγγραφης ερώτησής μου, στην οποία απάντηση δεν πήρα ποτέ – ο Υπουργός προτίμησε να «απαντήσει» μέσω ενός απαράδεκτου δελτίου τύπου – ασκώντας μόνο κριτική στην αντιπολίτευση, χωρίς να πει λέξη «για την ταμπακιέρα». Τελικά, απαντήσεις δεν έλαβα ούτε στην επίκαιρη, όπου να σημειώσω ότι ο κ. Σκρέκας δεν εμφανίστηκε , μάλιστα είπα ότι ίσως και καλώς δεν ήρθε, τον καταλαβαίνω, δεν είναι εύκολο να δικαιολογήσει ένα σκάνδαλο.

Αντ’ αυτού, ήρθε ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ο κ. Ταγαράς, που και πάλι «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα» και το μόνο που αρκέστηκε να πει είναι ότι χρειαζόμαστε μεγάλα έργα ΑΠΕ. Συγκεκριμένα ερωτήματα που του έθεσα έμειναν αναπάντητα, όπως για παράδειγμα γιατί σε άλλες περιοχές τα όρια ισχύος είναι 50, αλλού είναι 100, αλλού 300, αλλού αθροίζονται τα έργα ενός επενδυτή, αλλού δεν αθροίζονται, ενώ υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δε συνδέεται κανείς, όπως τα Γρεβενά, απ’ ότι μου μεταφέρθηκε.

Αυτό που γίνεται είναι τόσο σκανδαλώδες και τόσο οφθαλμοφανές που δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, το έχουμε αναφέρει χιλιάδες φορές, με το πρόσχημα της απολιγνιτοποίησης – που τελικά ήρθε το φυσικό άεριο – έχουν μείνει έργα ΑΠΕ απέξω, στα οποία υπολογίζεται ότι η αγορά έχει επενδύσει γύρω στα 17.5 δισ. και τα λεφτά αυτά έχουνε πεταχτεί, αφού δε θα συνδεθούν ποτέ. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, ο κ. Κοντολέων, καταγγέλει «φωτογραφικές» αναθέσεις και σκανδαλώδη εύνοια σε μεγάλους παραγωγούς. Και βεβαίως αυτές οι διμερείς συμβάσεις με τη βιομηχανία που θα απομείωναν το ενεργειακό κόστος, για να είναι πιο ανταγωνιστικές, δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, γιατί το 1.5 GW που υπήρχε γι’ αυτές, δόθηκε ήδη σε ενδοομιλικές συμβάσεις. Είναι πραγματικά απαράδεκτο να έρχονται τέτοια σκάνδαλα στη Βουλή, να τίθενται πολύ συγκεκριμένα και εξειδικευμένα ερωτήματα και να μην απαντιέται κανένα.

Σίγουρα κάποια στιγμή θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες, είναι γεγονός όμως ότι για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια διαφορετική λειτουργία της Βουλής και των θεσμών της δημοκρατίας. Ευελπιστούμε ότι στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα είναι προοδευτική με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν ανακριτικές για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, που λαμβάνει χώρα σε μια πολύ δυσχερή κατάσταση για τον ελληνικό λαό.

Έχουμε το μεγαλύτερο πληθυσμό στα όρια της φτώχειας, ενώ ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο είναι και η ενεργειακή ακρίβεια, με την αισχροκέρδεια, στην οποία η κυβέρνηση δεν έχει καμιά διάθεση «να βάλει χέρι» και να την σταματήσει. Σωρεύουν ακόμα υπερκέρδη και μάλιστα από τη χονδρεμπορική, που, ως Τομέας Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε υπολογίσει  2.2 δισ. υπερκέρδη και τελικά με τροπολογίες, με λάθος μεθοδολογίες, η κυβέρνηση τα υπολόγισε μόλις 400 εκατομμύρια.  Φυσικά και δεν μας είπαν ποτέ τι λάθος είχαμε κάνει, πώς να το κάνουν άλλωστε, αφού τα στοιχεία που χρησιμοποιήσαμε ήταν από τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ. Και βεβαίως, με τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και με τον περιβόητο «κόφτη», έχουμε νέα γενιά υπερκερδών ήδη από το Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά στη λιανική.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα, αλλά η κυβέρνηση «κρύβεται» πίσω από μια πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά κυρίως πίσω από τα ΜΜΕ. Διότι, αν έστω κάποια από τα θέματα που συζητάμε στη Βουλή αναδεικνύονταν από τα μέσα, η κατάσταση θα ήταν σίγουρα διαφορετική. Και αναφέρομαι στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στο πόσα τελικά γνωρίζει ο κόσμος. Η μέθοδος διακυβέρνησης της ΝΔ χαρακτηρίζεται όμως από διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, από τον απόλυτο έλεγχο του δήθεν επιτελικού κράτους – μιλάω και για τις υποκλοπές – και από την κατάργηση θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν θα γίνει διεύρυνση των δικτύων ΑΠΕ, η Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος  και Ενέργειας στάθηκε στο ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα έργα ή τουλάχιστον να έχουν ξεκινήσει, αντί ο Πρωθυπουργός να εξαγγέλει ξανά και ξανά την απολιγνιτοποίηση και να εγκαινιάζει νέες μονάδες φυσικού αερίου. Τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς δίκτυα, όπως επίσης και χωρίς αποθήκευση, η κυβέρνηση όμως έχει μείνει πίσω και στα δύο.

«Θα ήθελα να αναφερθώ όμως και στο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο ήδη υπάρχων ηλεκτρικός χώρος θα μοιραστεί δίκαια. Για εμάς, η ενεργειακή δημοκρατία, ο πλουραλισμός των παραγωγών και η διασπορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ κρίσιμα για την πράσινη μετάβαση και αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας. Και φυσικά πρέπει να γίνουν ορισμένα μεγάλα έργα, όχι όμως αυτό που κάνει η κυβέρνηση, που ουσιαστικά η μετάβαση ανατίθεται σε 2-3 επενδυτές. Αντίθετα, με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το 50% της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, θα πρέπει να διατίθεται σε Ενεργειακές Κοινότητες και μικρά, τοπικά έργα.

Οι επενδυτές δικαίως διαμαρτύρονται, πραγματικά «βουίζει» η αγορά. Και ας μην ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί και η «φούσκα, με τη δήθεν απλοποίηση της αδειοδότησης με το νόμο Χατζηδάκη, με βεβαιώσεις παραγωγών για έργα 100 GW, τη στιγμή που το δίκτυο δεν αντέχει ούτε το 10% των αιτήσεων αυτών. Επομένως, δε θα έλεγα υπομονή, θα έλεγα ότι πρέπει να αντιδράσουν. Ήδη έχουν γίνει προσφυγές για τη συγκεκριμένη ΥΑ και η δικαιοσύνη πρέπει να παρέμβει. Έχουμε δεσμευτεί ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα στηρίξει την ενεργειακή δημοκρατία και τη μικρομεσαία επιχείρηση, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Κανείς δε θα μείνει πίσω, γιατί δυστυχώς σήμερα βλέπουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ανακεφαλαιοποιούμε δηλαδή τις τράπεζες με δημόσιο χρήμα, από το υστέρημα των πολιτών και μετά αυτές δεν εισφέρουν σε χρήμα, με δάνεια κτλ».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πόσο εύκολο είναι το έργο της επέκτασης του δικτύου, η Βουλευτής Φλώρινας σημείωσε ότι απαιτείται η κατάλληλη προετοιμασία, οι μελέτες και η ωρίμανση του εν λόγω έργου, διότι τα δίκτυα δε γίνονται «με το μάτι», αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με ένα τεχνικά δύσκολο έργο. «Επιπλέον, λεφτά υπάρχουν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αντί λοιπόν να δίνουμε χρήματα σε συμβούλους και απευθείας αναθέσεις, θα έπρεπε να ανακατευθυνθούν χρήματα από αυτά τα Ταμεία για να γίνουν τα δίκτυα».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στην επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Φλώρινα την επόμενη εβδομάδα, σε συνέχεια της συνάντησής του στην Αθήνα με φορείς της περιοχής, μεταξύ άλλων για το θέμα της θέρμανσης, για το οποίο είχε γίνει και συλλαλητήριο. Η κα Πέρκα, αφού εξέφρασε τη χαρά της για την εν λόγω επίσκεψη, τόνισε την ιδιαιτερότητα της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά της Φλώρινας, σε σχέση με το ψύχος και τις καιρικές συνθήκες. «Η Φλώρινα ειδικά, έχει και την ιδιαιτερότητα να μην έχει τηλεθέρμανση.  Μιλάμε για μια τραγική απόφαση της κυβέρνησης, την ώρα που όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις, η ΝΔ την έκοψε για να έχουμε τάχα φυσικό αέριο στα σπίτια. Είναι πολύ κρίσιμο το συγκεκριμένο ζήτημα και όχι μόνο αυτό, άλλο παράδειγμα η ανεργία και γενικά όλα όσα ζούμε εδώ και 3.5 χρόνια. Επομένως, αυτός θα είναι και ο χαρακτήρας της επίσκεψης του Προέδρου, θα μιλήσει κυρίως με εμπόρους και την τοπική κοινωνία».

Δείτε εδώ το video:

https://www.youtube.com/watch?v=1MeyQbKtTYU