Ημερίδα στο Αμύνταιο για το πρόβατο φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας

Σταθμό για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αποτελεί η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αμύνταιο το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 με θέμα το πρόβατο φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας. Κι αυτό γιατί σήμερα μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι η φυλή αυτή υπερτερεί έναντι των άλλων φυλών και ως προς το διατροφικό κόστος και ως προς την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Ο Βασίλης Άμπας  Διευθυντής αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής και περιφερειακός σύμβουλος  τόνισε πως το πρόβατο φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας μπορεί να το εμπιστευτεί ο κάθε κτηνοτρόφος και πως δεν είναι μακριά ο καιρός που «όχι μόνο οι κτηνοτρόφοι αλλά όλη  η αλυσίδα αξιών νομίζω ότι θα περάσει και στους μεταποιητές και στην ίδια την περιοχή».

Να επισημάνουμε ότι ο κ. Άμπας εργάστηκε σκληρά αρκετά για να αναδείξει το δικό μας πρόβατο.

Στη δήλωση του είπε: «Σήμερα έχουμε την εκδήλωση που αφορά το πρόβατο Φλώρινας- Πελαγονίας.

Η εκδήλωση αυτή είναι μέσα στις δράσεις που υλοποιεί η ίδια η ένωση Φυλής Φλώρινας προβάτου Φλώρινας-Πελαγονίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.  Σκοπός μας είναι η προστασία των γενετικών πόρων, σκοπός μας είναι η ανάδειξη αυτού του προβάτου, σήμερα σε μία δεύτερη εκδήλωση που διοργανώνουν για το πρόβατο.

Έχουμε υψηλούς προσκεκλημένους οι οποίοι θα παρουσιάσουν ενέργειες που έχουνε γίνει μέσα στα δύο χρόνια και αφορούνε την τήρηση των γενεαλογικών βιβλίων.   Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, έχουν πλέον έχουν αυξηθεί τα κοπάδια τα καθαρά, έχουν υπάρξει δράσεις οι οποίες σήμερα θα παρουσιαστούν. Νομίζω ότι θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα και θα μπορέσουμε να δώσουμε και την προοπτική για το τι θα μπορούσε να κάνει τελικά αυτό το πρόβατο πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να το εκτρέφουν τελικά οι κτηνοτρόφοι μας».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κε Άμπα Μπορεί να εμπιστευτεί αυτή τη φυλή ο κτηνοτρόφος  σε σχέση πάντα με τις άλλες φυλές και την αποδοτικότητα; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι αυτό είναι το δεδομένο, πραγματικά μπορεί και το θέμα μας είναι να τον πείσουμε και να τον κάνουμε να το  κάνει και ο ίδιος κτήμα του και να λέει ότι πρέπει να εκτρέφει πλέον αυτή τη φυλή. το πόσο λιτοδίαιτη είναι, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων των δικών μας λιβαδιών για να καταφέρουμε τελικά να κάνουμε το επόμενο βήμα, δηλαδή να πιστοποιήσουμε αυτά τα προϊόντα και να πάρουν την αξία που τους πρέπει, τότε νομίζω ότι θα επιτύχουμε και τελικά και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα είναι οι κερδισμένοι.

Και βέβαια όχι μόνο οι κτηνοτρόφοι αλλά όλη  η αλυσίδα αξιών νομίζω ότι θα περάσει και στους μεταποιητές και στην ίδια την περιοχή.