Η παρουσίαση του βιβλίου  «Σλαβόφωνοι και Πρόσφυγες: Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου»  του Ραϋμόνδου Αλβανού

Παρουσιάστηκε, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, το βιβλίο με τίτλο:, στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Φλώρινας.

Πρόκειται για μια διοργάνωση του  βιβλιοχαρτοπωλείου «Μιχάλης Τσιώκας», της  Εταιρείας Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας, των Εκδόσεων Επίκεντρο και του Δήμου Φλώρινας.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος της ΕΜΑΕΦ Ρένα Κουρεμένου, φιλόλογος, υπ. Διδάκτορας του Παιδαγωγικού τμ. Δημοτικής Εκπαίδευσης και διευθύντρια του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Φλώρινας.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Γιάννη Κιοσέ, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας Μιχάλη Χάτζιο και την αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Άννα Σπύρτου.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Αντρέας Π. Ανδρέου, καθηγητής Ιστορίας και Πολιτισμού του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και η Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια μίλησε  ο συγγραφέας, Ραϋμόνδος Αλβανός, ιστορικός, επιστημονικός συνεργάτης τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός υπεύθυνος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης.

Ακολούθησε η Στέλλα Κασίδου, Ε.ΔΙ.Π. του Τ.Ε.Ε.Τ. Φλώρινας και μέλος της Ε.Μ.Α.Ε.Φ., με την παρουσίαση της διδακτικής πρότασης «Ντόπιοι και πρόσφυγες στη Βασιλειάδα Καστοριάς: μία διδακτική πρόταση τοπικής –και όχι μόνο– ιστορίας για τον Μεσοπόλεμο».

Αμέσως μετά παρουσιάστηκε φωτογραφικό οδοιπορικό, ζωντανά ενορχηστρωμένο, με τίτλο: «Η μνήμη. Η ιστορία. Η λήθη;» του Παναγιώτη Κεφαλά, εκπαιδευτικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και υποψήφιου διδάκτορα Ιστορίας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1915 -1919).

Τέλος, υπήρξε συζήτηση με το κοινό, η οποία ήταν έντονη σε ορισμένες περιπτώσεις, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, ενώ συντονιστής ήταν ο Γιάννης Κασκαμανίδης, δρ. Παιδαγωγικής, δάσκαλος 5ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας και μέλος Ε.Μ.Α.Ε.Φ.