Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λιάνη με τον τίτλο “Συνομιλώντας με τον 20ό αιώνα – 40 συνεντεύξεις” (φωτογραφίες & βίντεο)

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Λιάνη με τίτλο “Συνομιλώντας με τον 20ό αιώνα – 40 συνεντεύξεις” παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στον αύλειο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Πρέσπες 2021”.

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων» περιέχει συνεντεύξεις που πήρε ο δημοσιογράφος από 40 διαφορετικές εξέχουσες  προσωπικότητες του χώρου της τέχνης, από το 1970 έως σήμερα.

Πρόκειται για συνεντεύξεις με τους, Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Βάρναλη, Νίκο Εγγονόπουλο, Μανώλη Αναγνωστάκη, Νίκο Καρούζο, Γιάννη Σκαρίμπα, Ντίνο Χριστιανόπουλο, Βασίλη Τσιτσάνη, Δημήτρη Γκόγκο ή Μπαγιαντέρα, Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Κάρολο Κουν, Γιάννη Τσαρούχη, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Αλέξανδρο Παναγούλη, Οριάνα Φαλάτσι, Σπύρο Μουστακλή, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Φλέρυ Νταντωνάκη, Νίκο Γκάλη, Μάνο Κατράκη, Δημήτρη Χορν, Έλλη Λαμπέτη, Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παπά, Θανάση Βέγγο, Νίκο Κούρκουλο, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Διονύση Σαββόπουλο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο, Μαρία Φαραντούρη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Ζωή Λάσκαρη, Ιννοκέντι Σμοκτουνόφσκι, Μάγια Πλιτσέσκαγια και Αντρέι Βάιντα.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν: ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Άμπας, ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας Παναγιώτης Νώτας και ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης, ο πρώην βουλευτής Φλώρινας Θανάσης Γερμανίδης και ο καρδιολόγος – συγγραφέας Νικήτας Κακαβάς, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Χρύσα Μάντση.

Ο κ. Καλεντερίδης μίλησε για την γνωριμία του με τον κ. Λιάνη καθώς και για την χρονική περίοδο της έκδοσης του βιβλίου. «Το βιβλίο είναι χρήσιμο γιατί δείχνει ότι υπήρχαν, και συνεχίζουν να υπάρχουν, άξιοι δημοσιογράφοι. Είναι σημαντικό το βιβλίο για τη δημοσιογραφία. Σε προσωπικό επίπεδο έχω δει δημοσιογράφους που ένιωθα να με λεηλατούν, να μην σέβονται και να διαστρεβλώνουν τα λεγόμενα.  Ο Γιώργος Λιάνης δεν το κάνει αυτό, ήταν σκληρός με τους συνομιλητές του αλλά διαβασμένος και αυτό είναι ένα δίδαγμα για τους δημοσιογράφους».

Ο κ. Γερμανίδης ξεκίνησε σχολιάζοντας τον τίτλο αλλά και την φωτογραφία του εξωφύλλου χαρακτηρίζοντας σπουδαίο το βιβλίο. «Είναι σπουδαίο γιατί το κάθε πρόσωπο άφησε μια αποτύπωση στον χρόνο και στην ιστορία».

Τέλος ο κ. Κακαβάς αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον κ. Λιάνη η οποία έγινε εξαιτίας μιας παρεξήγησης. «Ο κ. Λιάνης είναι τυχερός γιατί κατάφερε να κάνει πράγματα που έχουν πετύχει άνθρωποι μετρημένοι στα δάχτυλα. Έζησε σε μια ζωή, πολλές ζωές».

Ο Γιώργος Λιάνης συγκινημένος από τα λόγια των ομιλητών αλλά και από την παρουσία του κόσμου  τους ευχαρίστησε και στη συνέχεια  αναφέρθηκε στο παιδικό του όνειρο για την ανάδειξη των Πρεσπών, καθώς και στην μακρόχρονη πορεία του στη δημοσιογραφία, αποκαλύπτοντας άγνωστα γεγονότα. «Δεν επιθυμώ να μιλήσω για το βιβλίο, το έκαναν άρτια οι παριστάμενοι, θέλω όμως να σας πω ότι πίσω μου ακριβώς είναι το σχολείο που έμαθα γράμματα, το 2ο Δημοτικό, ένα από τα ωραιότερα σχολεία που έχουν δει τα μάτια μου. Πιο δίπλα είναι το ποτάμι, ο Σακουλέβας, όπου για πρώτη φορά είπα στη Ζιζή Αναγνωστοπούλου ότι την αγαπάω. Εκεί στο βάθος υπάρχουν 167 έργα ελλήνων ζωγράφων που τα έχει μόνο το δικό μας μουσείο, είναι η δωρεά που έκανε η εθνική πινακοθήκη Ελλάδας στη Φλώρινα.

Τα καλοκαίρια πήγαινα στο Πισοδέρι και αυτό έχει περάσει στις φλέβες μου. Όλα αυτά που σας περιέγραψα πυρπολούν την τωρινή μου ώρα ζωή που γέρνει. Έδωσα ένα κομμάτι της ζωής μου στον τόπο μας, έδωσα πολλά από τον καλό μου εαυτό αλλά και κάποια από τον κακό μου. Συνοδοιπόρησα με ανθρώπους οι οποίοι  αποτελούν ένα κομμάτι της ζωής μου πλέον. Είμαι δημοσιογράφος. Η πολιτική ήταν μια σύμπτωση που με βοήθησε να δείξω πόσο αγαπάω την πατρίδα μου. Ο Σεφέρης γράφει ότι στο βάθος κάθε ανθρακωρυχείου υπάρχει ένα λευκό άλογο, δεν βρήκα ακόμα το  λευκό άλογο της Φλώρινας».  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ημίωρο μουσικό ιντερμέδιο με τον Φαίδωνα Φερεντίνο.

Ανάλογη εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί και στη γενέτειρα του Γιώργου Λιάνη, το Αμύνταιο, την Τετάρτη 18 Αυγούστου και ώρα 9:00 μ.μ. στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου.