Η σκυταλοδρομία «Running Out of Time» στην Πρέσπα

H σκυταλοδρομία Running Out of Time, είναι μια μοναδική, αδιάκοπη σκυταλοδρομία 7.767 χλμ. για την κλιματική αλλαγή,  από τη Γλασκόβη της Σκωτίας που φιλοξένησε την COP26 στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου που θα φιλοξενήσει την COP27.

Είναι η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί, με δρομείς και ποδηλάτες που μεταφέρουν τη σκυτάλη και μαζί της  ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή από τη νέα γενιά προς τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27. Η σκυταλοδρομία έχει διάρκεια  38 ημερών και θα περάσει από 18 χώρες. Η συνολική διαδρομή στην ξηρά χωρίζεται σε 732 τμήματα των 10 χιλιομέτρων έκαστο

Η εναρκτήρια τελετή έγινε την 30η Σεπτεμβρίου 2022 στη Γλασκόβη, κατά τη διάρκεια της οποίας το μήνυμα σφραγίσθηκε στη σκυτάλη. Από εκεί, αλλάζοντας χέρια μεταξύ δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων ταξίδεψε σε Σκωτία, Ουαλία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, μπαίνοντας χθές 24 Οκτωβρίου το μεσημέρι από τα λιμναία σύνορα της Αλβανίας στην Ελλάδα, και συνεχίζει το ταξίδι της για Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο για να φτάσει στο Sharm el-Sheikh την 6η Νοεμβρίου.

Στο χωριό Ψαράδες Πρεσπών την υποδέχτηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου ,εκ μέρους του Δήμου Πρεσπών ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φώτης Νόνας , μέλη οικολογικών οργανώσεων ενώ την Δράση συντόνιζε ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του FEE κ. Νίκος Πέτρου.

Η Running Out of Time γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια πολλών εταίρων και υποστηρικτών. Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως εκπρόσωπος του FEE.