Κωνσταντίνα Βαλερά, ζωγράφος και ποιήτρια. «Η δημιουργία υπάρχει στη ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου»

«Η δημιουργία υπάρχει στη ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου»
«For as long as I can remember, creating has always been a part of my life»

H Κωνσταντίνα Βαλερά είναι ζωγράφος και ποιήτρια. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας και τα έργα της έχουν ένα  δυνατό προσωπικό ύφος και στιλ, εκφράζοντας τα συναισθήματα της μέσα από αιχμηρές πινελιές γεμάτες από έντονα χρώματα. Ασχολήθηκε με κοινωνικά θέματα κυρίως εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες της μέσα από τη ζωγραφική.

Δίνει τη δική της οπτική με αμεσότητα γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν αποτυπώνοντας την προσωπική της αγωνία. Ακολουθώντας μια ιδιαίτερη τεχνική, παντρεύει την εξπρεσιονιστική πινελιά με τα έντονα χρώματα, διατηρώντας την έκφραση, το συναίσθημα  με ευαισθησία και σεβασμό. Η τεχνική της, με διαφορετικά μεγέθη από λεπτές κι ακανόνιστες πινελιές σπάζει τη φόρμα σε ένα αδιάσπαστο σύνολο μορφών εστιάζοντας στην έκφραση. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πώς εντυπώνει το συναίσθημα των προσώπων.

Τα έργα είναι αφηγηματικά, διαλέγονται με τον αναγνώστη – θεατή προκαλώντας τον να τα προσεγγίσει χρησιμοποιώντας διαφορετικές απ’ τις καθιερωμένες αναγνώσεις. Κοιτάζοντας τους πίνακες της Κωνσταντίνας Βαλερά μπορεί να διακρίνει κανείς με ευκρίνεια τους ήρωες της. Φιγούρες που συνδιαλέγονται με το χρόνο και επικοινωνούν με το παρόν. Μέσα από τη δύναμη των έργων της μας δείχνει ένα μέλλον καθόλου σκοτεινό. Αντιθέτως είναι τόσο φωτεινό όσο και τα χρώματά της.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Κωνσταντίνα παρουσιάζει μια νέα πρόταση μέσα από ένα τετράγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά) βιβλίο με τίτλο «Ιχνηλατώντας». Είναι ένα έργο πολυμορφικό που συνενώνει αρμονικά την ζωγραφική με την ποίηση της καλλιτέχνιδας και video art με απαγγελίες καλλιτεχνών. Η τεχνολογία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα τέτοιο καινοτόμο βιβλίο, αφού εμπεριέχοντας τα bar code, άμεσα κανείς έρχεται σε επαφή οπτικό-ακουστικά με τα video art των ποιημάτων.

Αυτό τον καιρό η Κωνσταντίνα ετοιμάζει την δεύτερη της εικονοποιημένη συλλογή, όπως επίσης και την τέταρτη κατά σειρά έκθεση ζωγραφικής της. Μέσα από το έργο της, μας εισαγάγει σε έναν κόσμο πνευματικής αναζήτησης σε μία διαρκή μάχη του ανθρώπου με τον εαυτό του.

Για εκείνη η ζωγραφική και η ποίηση της δεν είναι μόνο λόγια και εικόνες, είναι επίγνωση, μήνυμα, έκφραση, είναι τρόπος σκέψης, αντίληψης, τρόπος ζωής. Και μπροστά μας έχουμε έργα πλημμυρισμένα από όλα αυτά.

  • Αναδημοσίευση από το περιοδικό  e-volta της 26 Ιουνίου 2020 σελ. 29
  • Από τα Καλοκαιρινά τεύχη του Volta South & Volta North