Ξεκίνησε η εικαστική έκθεση του Δημήτρη Καπετάνου με τίτλο «braille» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Την προσεχή Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του Δημήτρη Καπετάνου με τίτλο «braille», σε συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας, του Δήμου Φλώρινας και του Συλλόγου Τυφλών – Ατόμων με προβλήματα όρασης Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη έκθεση, όπου το περιεχόμενο των πινάκων αποτελείται από συνεντεύξεις τυφλών και ατόμων που αντιμετωπίζουν ζητήματα οπτικής αναπηρίας, εκφράζοντας μέσα από τα διαφορετικά επίπεδα όρασης τους το πως βλέπουν, πως θυμούνται ή πως φαντάζονται τα χρώματα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στα άτομα αυτά να λειτουργήσουν ως ξεναγοί, κάτι το οποίο δε συνηθίζεται σε εκθεσιακούς χώρους. Από την άλλη, όσοι δε μπορούν να αντιληφθούν το περιεχόμενο της γραφής έρχονται για λίγο στη θέση όλων των ατόμων για τα οποία δε προβλέπεται κάποιος τρόπος επικοινωνίας των ιδίων με το εκάστοτε εικαστικό έργο. Για τον εικαστικό δημιουργό κοινωνία, πολιτεία και τέχνη είναι έννοιες αλληλένδετες μεταξύ τους.

Στο έργο του “braille”, η ώσμωση αυτών, επιτυγχάνει μια ανατροπή στην έννοια της θέασης, αφού όσοι γνωρίζουν τον ομώνυμο κώδικα, μπορούν να αντιληφθούν τα κείμενα των επιγραφών, τη στιγμή που οι υπόλοιποι βλέποντες στέκονται αμήχανοι στο χώρο. Όραση και αφή ενεργοποιούνται συνεπώς με έναν ξεχωριστό τρόπο. Στην έκθεση και στα μηνύματα που εκπέμπει αναφέρθηκαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο δημιουργός Δημήτρης Καπετάνου, η αντιδήμαρχος Φλώρινας Σοφία Φουδούλη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χριστίνα Ζιώτα, ενώ τον συντονισμό είχε η φιλόλογος Βασιλική Μούζα.