Σαν σήμερα: 6 Αυγούστου 1975, Πλατύ Πρεσπών – Το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Φιλμ με ήχο, super 8mm. Αρχείο Γιάννη Πετρίδη.
Το Πλατύ είναι χωριό του Δήμου Πρεσπών στον νομό Φλώρινας.
Στην ταινία παρακολουθούμε στιγμιότυπα από το πανηγύρι που πραγματοποιείται στις 6 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της περιοχής, προς τιμήν της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτιστική εκδήλωση του χωριού.
Στο πρώτο μας πλάνο ανάμεσα από συγκεντρωμένους για το πανηγύρι χωριανούς, τον δρόμο διασχίζει μια μπετονιέρα, καθώς βλέπουμε έναν άντρα να χορεύει πλάι στην ορχήστρα ένα άγνωστο ζεϊμπέκικο, ενώ γονατιστοί του κρατούν το ρυθμό με παλαμάκια κάποιοι συγχωριανοί του.
Τα τραπέζια στο καφενείο είναι γεμάτα από κόσμο, παιδάκια τρέχουν, παίζουν, μιμούνται τους ενήλικες που χορεύουν παραδοσιακούς χορούς από τον Λυτό, μέχρι Χασαποσέρβικο. Άλλοι χαιρετούν τον κινηματογραφιστή, άλλοι στέκονται μπροστά του και τον εμποδίζουν, άλλοι παρακολουθούν όσους χορεύουν, σ’ ένα κλίμα ευθυμίας και γλεντιού από τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών.
https://youtu.be/-2vTdx5Zvj8
✅ Δείτε περισσότερα γι’ αυτό το φιλμ:
http://aylonfilmarchives.com/aylon/dl/el/item.html?id=630 ✅ Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube για περισσότερα παλιά φιλμ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!
https://www.youtube.com/channel/UCRJv70kZPMU8ctHMZvGf_ZQ