Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η μουσική εκδήλωση «Μνήμη Τάσου Παππά(1926-1970): ένας μεγάλος Φλωρινιώτης μαέστρος, συνθέτης, δάσκαλος»,

 

Φλώρινα, 26 Δεκεμβρίου 2017

 

Την Κυριακή  17 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η μουσική εκδήλωση «Μνήμη Τάσου Παππά(1926-1970): ένας μεγάλος Φλωρινιώτης  μαέστρος, συνθέτης, δάσκαλος»,
που διοργάνωσε  το Διοικητικό Συμβούλιο  του Συλλόγου «ΟΚΤΑΒΑ» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τον Δήμο Φλώρινας στην αίθουσα συναυλιών του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς επισήμων και ακολούθησε η παρουσίαση του βιογραφικού του Τάσου Παππά, με παράλληλη προβολή βίντεο, από την αντιπρόεδρο του συλλόγου Μαρία Θεοχάρη. Στη συνέχεια, το μέλος του «Αριστοτέλη» Σπύρος Παπαχαρίσης μίλησε για τη σχέση του μαέστρου με το σύλλογο, ενώ το μέλος του συλλόγου «Οκτάβα» Νίκος Οικονόμου, ανέγνωσε κείμενο που αποτυπώνει σκέψεις του Σπύρου Αλεξίδη, χορωδού του Τάσου Παππά. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με ομιλία του Σίμου Μπενσασσών, μαθητή και φίλου του Τάσου Παππά.

Στο μουσικό  μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν:

·         η Παιδική- Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Μεγάρου Θεσσαλονίκης(Σ.Φ.Μ.Θ.),

·         η Χορωδία Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια και

·         η πιανίστα Γεωργία Λαζαρίδου, εγγονή του Τάσου Παππά.

Οι ερμηνείες τους καθηλωτικές ενθουσίασαν το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα, σιγοτραγουδώντας μαζί τους      με πολύ μεγάλη συγκίνηση τα προσφιλή τραγούδια του αείμνηστου μαέστρου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου «ΟΚΤΑΒΑ», εκφράζει  τις ολόθερμες ευχαριστίες του σε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, αλλά και σε όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

Η Χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια» δημιουργήθηκε το 1997. Ιδρυτικά μέλη της ήταν απόφοιτοι που από τα μαθητικά τους χρόνια συμμετείχαν στη χορωδία του Σχολείου υπό την διεύθυνση του αείμνηστου δάσκαλου τους Τάσου Παππά. Η χορωδία είναι μικτή και αποτελείται από περίπου 50 μέλη. Διευθυντές της υπήρξαν ο Λάζαρος Δεληδήμος και η Μαίρη Κωνσταντινίδου ενώ από το 2009 μέχρι σήμερα τη χορωδία διευθύνει η Γιάννα Αθανασιάδου. Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει έργα κλασικά, αποσπάσματα από όπερες και musicals, spirituals, βυζαντινά, δημοτικά και έργα σύγχρονης ελληνικής και ξένης μουσικής.

Η χορωδία έχει δώσει συναυλίες:

Ø  στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2009), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης   (2003,  2004, 2005, 2006, 2011, 2014, 2016), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2003,2006, 2009, 2011), Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (2007),, Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης (2013), Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ (2014, 2015), «Αριστοτέλειον» Θέατρο Θεσσαλονίκης (2016) κ.α.).

Ø  στο εξωτερικό (στη Βοστώνη Η.Π.Α. καλεσμένη από τους εφόρους του Σχολείου σε εκδήλωση προς τιμήν του Μάικλ Δουκάκης (1998), στην Αγία Ειρήνη Κωνσταντινούπολης (2004), στο  Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης (2015).

Ø  σε Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης (Της Του Θεού Σοφίας (2011), Αγίου Δημητρίου (2013), Καθολική Εκκλησία (2003, 2015), Ευαγγελική Εκκλησία).

Έχει πραγματοποιήσει αξιόλογες εμφανίσεις σε Φεστιβάλ και Χορωδιακές συναντήσεις:

Ø  στην Ελλάδα: Χορωδιακό Φεστιβάλ Σύμης (2001), Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» (2007), Χορωδιακό Φεστιβάλ Μίκρας (2010), Χορωδιακές Συναντήσεις Συλλόγου φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών (2008), Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης (2000,2002,2003,2014), φεστιβάλ/αφιέρωμα στο Μ. Χατζιδάκι του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (2015), Χορωδιακή Συνάντηση Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καβάλας (2015), Φεστιβάλ «Διόκλεια‘15» Καρύστου Ευβοίας (2015), Χορωδιακή Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής Καλαμάτας υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μεσσηνίας (2016), Χορωδιακή Συνάντηση Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης (2016), Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών του Ομίλου UNESCO Πειραιώς & Νήσων στη Μύκονο (2016), Φεστιβάλ Καλλιτεχνικού Μορφωτικού Συλλόγου «Βισάνθη» (2017) και 6ο χορωδιακό φεστιβάλ Κηφισιάς (2017).

Ø  στο εξωτερικό: στα Διεθνή Φεστιβάλ Χορωδιών: Πράγας (2003), Βενετίας (2005), Τοσκάνης – με εμφανίσεις στη Φλωρεντία (2006), Lucca & Montecatini (2006), Salzburg (2007), Βιέννης (2008), Λεμεσού Κύπρου (2010), «Antonio Vivaldi” Gabrovo Βουλγαρίας (2011).

Συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια»: στη Συναυλία Αποφοίτων για τα 120 χρόνια του Κολλεγίου (2006), στις Χριστουγεννιάτικες συναυλίες του σχολείου (Christmas Concerts) και πρόσφατα στην επετειακή εκδήλωση για τα 80 χρόνια του Σ.Α.Α.Κ. «ΑΝΑΤΟΛΙΑ» (2017).Συμμετέχει επίσης σε καλλιτεχνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων («Δημήτρια» Θεσσαλονίκης (2002, 2004, 2006, 2007), «Εβδομάδα Λατρευτικής Μουσικής» Θεσσαλονίκης (1998), Επέτειος Γενοκτονίας Αρμενίων (2016), Ονοματοθεσία Αμφιθεάτρου Πολιτιστικού Κέντρου Δημαρχείου Πανοράματος (2015), Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων στα Ιωάννινα (2012), εκδηλώσεις «Ελευθερίων» Θράκης στην Κομοτηνή (2012) και «Ελευθερίων» Αλεξανδρούπολης (2016) κ.α.).Η χορωδία με την συμμετοχή της στηρίζει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις συλλόγων, οργανισμών και ιδρυμάτων που επιτελούν κοινωνικό έργο (Συναυλία Παιδικών χωριών SOS (2005), Σύλλογου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Β.Ε «Αχτίδα» (2006, 2013), ομίλου «Rotary» (2008, 2011, 2016), Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης (2013), Ομίλου Εταιρειών INTERLIFE (2013), Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» (2013), Λέσχης Lions «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (2016), κ.α.)Με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνέπραξε συμμετέχοντας στην τελετή έναρξης του 30ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μουσικής Εκπαίδευσης ISME (International Society for Music education, Ιούλιος 2012) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το Νοέμβριο 2013 η χορωδία συμμετείχε εκτάκτως στη συναυλία του μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη που πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση του έργου του “Χαίρε Θάλασσά μου”, προσκεκλημένη από τον ίδιο τον δημιουργό, ερμηνεύοντας δύο από τα έργα του. Με την Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης η χορωδία έχει συμπράξει ερμηνεύοντας το έργο “TE DEUM” του ANTON BRUCKNER (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Οκτ. 2006), αποσπάσματα από τις όπερες “LA TRAVIATA” και “NABUCCO” του GIUSEPPE VERDI (Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, Νοέμβριος 2014) καθώς και το έργο “REQUIEM” του ANTON BRUCKNER (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Απρίλιος 2014).

    Τον Μάρτιο 2016 η χορωδία συμμετείχε στην παράσταση της όπερας «NORMA» του VINCENZO BELLINI στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας, τραγουδώντας τα χορωδιακά μέρη της Όπερας στο πλευρό των καταξιωμένων σολίστ Τζένης Δριβάλα, Φίλιππου Μοδινού και Κασσάνδρας Δημοπούλου. Πρόσφατα συμμετείχε στην επετειακή εορταστική εκδήλωση των 80 χρόνων του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μάιος 2017) και στο 6ο Χορωδιακό φεστιβάλ Κηφισιάς που τελεί υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Κηφισιάς σε αίθουσα του Δημαρχείου Κηφισιάς (Οκτώβριος 2017).

 

Διεύθυνση χορωδίας: Γιάννα Αθανασιάδου

Πιανίστα: Βαλέρια Χαριτίδου

Σολίστ: Στέργιος Παρίσης, βαρύτονος

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΙΚΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ – ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΦΜΘ

 

Στα πλαίσια των ευρύτερων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών σχεδιασμών του, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΣΦΜΘ) ίδρυσε το 2008 στο Μέγαρο Μουσικής την Παιδική Χορωδία.  Η επιλογή των μελών της Χορωδίας γίνεται ύστερα από ακροάσεις και οι χορωδοί της εκπαιδεύονται στην ανάγνωση και ερμηνεία μουσικών έργων και διαπαιδαγωγούνται φωνητικά από κορυφαίους μουσικοδιδασκάλους.

Στόχος της Χορωδίας του ΣΦΜΘ είναι η πραγματοποίηση συναυλιών, τόσο σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, όσο και με άλλους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (σε εκδηλώσεις όπως κοντσέρτα, όπερες, χορωδιακά φεστιβάλ).

Για την επίτευξη των καλλιτεχνικών στόχων της Παιδικής Χορωδίας συνεργάζονται και διδάσκουν παιδαγωγός φωνής και πιανίστα, δίδοντας στους μαθητές-χορωδούς πολύτιμες συμβουλές για την καλλιτεχνική τους πρόοδο. Οι Χορωδίες του ΣΦΜΘ έχουν την χαρά και την τιμή να παρακολουθούν τακτικά masterclasses με την διδασκαλία του πρύτανη των Ελλήνων Διευθυντών Χορωδίας, Αντώνη Κοντογεωργίου.  Η Παιδική Χορωδία του ΣΦΜΘ έχει αναπτύξει το ρεπερτόριο της από την παλαιά μουσική (Carissimi, Handel, Mozart, Haydn κ.ά.) μέχρι τον 20ο αιώνα και  έχει συμπράξει κατά διαστήματα ή επανειλημμένα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Νεανική Συμφωνική ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, MOYSA, με την Camerata junior του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς, την Ορχήστρα Παλαιάς Μουσικής και άλλες, ερμηνεύοντας με εξαιρετική επιτυχία δύσκολα συμφωνικά έργα, ερμηνεύοντας την Missa Brevis του J. Haydn για τα 250 χρόνια του συνθέτη, την καντάτα In dulci jubilo του D.Buxtehude, στη λειτουργία του J. M. Haydn – Sti Nicolai Tolentini, το GLORIA του Vivaldi και άλλα.

Συμμετείχε σε όλα τα Διεθνή Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών, που κατ’ έτος την Άνοιξη διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πήρε μέρος, με συμπράξεις, σε μια σειρά από έκτακτες μουσικές παραγωγές, όπως την «Μελωδένια Πολιτεία» του Μεγάρου Μουσικής, αυτήν του Συνθέτη Νίκου Κυπουργού « Στον Μυστικό κήπο, του Νίκου Κυπουργού» την μελοποιημένη κωμωδία, «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και άλλες.

Προσέφερε την χαρά της συμμετοχής σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού ή κοινωνικού χαρακτήρα, συμπράττοντας άλλοτε με την Χορωδία των Αποφοίτων του Ανατόλια, για ενίσχυση του Συλλόγου Αυτιστικών Παιδιών, άλλοτε ενισχύοντας με τα τραγούδια της τις ετήσιες εκδηλώσεις της «ΠΑΡΑΛΛΑΞΗΣ» και άλλες φορές, πάλι, κρατώντας το μουσικό μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις στο Βελλίδειο, όπως αυτές της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων.

Πήρε μέρος – επί σειρά ετών – στον θεσμό των ετησίων «Εβδομάδων Λατρευτικής Μουσικής» του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο παρουσιάζει, στις Γιορτές, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συναυλίες με πλήθος επιλογών από χριστουγεννιάτικη μουσική, αλλά και τραγούδια και κάλαντα ελληνικά όπως επίσης και από όλο τον κόσμο. Διοργανώνει επίσης κάθε χρόνο τις καθιερωμένες Ανοιξιάτικες Συναυλίες, όπου παρουσιάζει ευχάριστα, δροσερά, χαρούμενα έργα της παγκόσμιας μουσικής Φιλολογίας. Συμπράττει σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής παίρνοντας μέρος και σε όπερες. Με διάφορες καλλιτεχνικές εξορμήσεις επισκέπτεται πόλεις της Ελλάδος και εμφανίζεται ενώπιον του κοινού τους, προσφέροντας μουσική μέθεξη σε αυτές τις τοπικές κοινωνίες.

Και, βέβαια, το 2016 – καθώς γιορτάζονταν τα 25χρονα από της ιδρύσεως του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης – συμμετείχε στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων με κοινή εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Ορχήστρα Camerata Junior του ΣΦΜΑ στις 2 Απριλίου 2016 και κατόπιν, με ανάλογη σύμπραξη, με την Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «MOYSA» στις 12.11.2016 ενώπιον μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάλιστα, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου έψαλε τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα ενώπιον Του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μέσα στο 2017 πήρε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών του ΜΕΓΑΡΟΥ με διπλή εμφάνιση, όπως επίσης και στο Φεστιβάλ Νέας Παραλίας, σε σύμπραξη με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων «MOYSA» του Μεγάρου. Την Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017, παρουσίασε στο κοινό της Θεσσαλονίκης την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία και απόψε εμφανίζεται ενώπιον σας στην ΦΛΩΡΙΝΑ, συμμετέχοντας στην αφιερωματική εκδήλωση για τον μαέστρο και συνθέτη, Φλωρινιώτη Τάσο Παππά.

Διεύθυνση Νεανικής Χορωδίας: Σωτήρης Αλεβίζος.

Φωνητική διδασκαλία Νεανικής Χορωδίας: Μαίρη Πεστεκίδου.

Χορωδιακά Σεμινάρια: Αντώνης Κοντογεωργίου.

Συνοδεία στο πιάνο: Άγγελος Τσανακάς.

Επιμέλεια Χορωδίας: Κέλλυ Βουρουτζή

 

Γεωργία Λαζαρίδου

Η Γεωργία Λαζαρίδου γεννήθηκε μέσα σε μουσική οικογένεια – ο παππούς της ήταν ο μαέστρος Τάσος Παππάς. Τις πρώτες μουσικές εμπειρίες της και τα πρώτα της μαθήματα τα απέκτησε από την μητέρα της Λέττη Παππά, πιανίστα και καθηγήτρια πιάνου. Στην ηλικία των 6 ετών άρχισε μαθήματα πιάνου με τον πιανίστα Νίκο Ζαφρανά και στην συνέχεια με τον πιανίστα Χρήστο Νούλη στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου τον Ιούνιο 2014 πήρε το δίπλωμά της με Άριστα και A’ βραβείο σε ηλικία 16 ετών. Σε ηλικία 17 ετών σπούδασε για ένα χρόνο (2015-2016) στο Λονδίνο στο Trinity Laban Conservatoire με καθηγητή τον Douglas Finch και στην συνέχεια από τον Σεπτέμβριο του 2016 φοιτά με πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Kutztown Pennslylvania USA στην τάξη της καθηγήτριας Μαρίας Αστεριάδου.  Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια  με διάσημους καθηγητές στην Ελλάδα, Αγγλία και Αμερική  (Δόμνα Ευνουχίδου, Δημήτρη Τουφεξή, Γιώργο Λαζαρίδη, Tessa Nicholson Alan, Martino Tirimo, Murray McLachlan, Masayuki Tayama, Steven Osborn, Bryce Morrison, Peter Donohoe, Penelope Roskell, και  Alicia Fiderkiewich, Vasilis Varvaresos, Ekaterina Lebedeva   και Anthony Williams).  Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα, Αγγλία (Λονδίνο-Οξφόρδη), Αμερική (Carnegie Hall-NY) και Χιλή και έχει συμπράξει με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Pops Orchestra Reading Pennslylvania (USA).

Διακρίσεις:

Ø  Διεθνής Διαγωνισμός πιάνου Roma 2010, 3βραβείο για παιδιά μέχρι 19 ετών

Ø  Πανελλήνιος Διαγωνισμός πιάνου Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα 2010, 1ο βραβείο στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ø  Πανελλήνιος Διαγωνισμός πιάνου Gina Bachauer 2011, 1ο βραβείο.

Ø  Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μουσικής Δωματίου Orpheus Soloists,  1ο βραβείο

Ø  Έπαινος συνοδευόμενος με χρηματικό βραβείο από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης μετά από Προκήρυξη Πανελλήνιου Διαγωνισμού για μια υποτροφία πιάνου για νέους πιανίστες μέχρι 30 ετών.

Ø  Musical-Odyssey International masterclasses 2015 Nafplion ,1st prize .

Ø  John Halford Competition for piano and Composition in Trinity-Laban 2016 ,1st prize.

Ø  Διεθνής Διαγωνισμός κονσέρτων για όλα τα όργανα  American Protege International Concerto competition 2016 ,2nd prize.

Ø  Διεθνής Διαγωνισμός πιάνου Great Composers International Music Competition -Master of piano concerto ,1st prize.

Ø  Διαγωνισμός στο πανεπιστήμιο Kutztown concerto competition for all instruments 2016 , 1st   prize.

Ø  Διεθνής Διαγωνισμός κοντσέρτων για όλα τα όργανα The Chappaqua Orchestra International Concerto competition (NY) 2017, 2nd prize.

 

Τάσος Παππάς (1926-1970)

Ο Τάσος Παππάς γεννήθηκε στη Φλώρινα τον Φεβρουάριο του 1926 και πέθανε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 1970. Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής χορωδιακής ιστορίας. Μεγάλωσε στη Φλώρινα σ’ ένα πλούσιο πολιτιστικό περιβάλλον, όπου έδρασαν αξιόλογες μουσικές ομάδες. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης», που ιδρύθηκε το 1941 και υπήρξε μέλος της χορωδίας του, που αποτέλεσε συνέχεια της «Πρώτης Χορωδίας Φλωρίνης», από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της. Συνέχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε μονωδία, αντίστιξη και φούγκα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τους Β. Θεοφάνους, Γ. Βακαλόπουλο και Σ. Μιχαηλίδη. Από το 1956, πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές του, διορίστηκε έκτακτος καθηγητής υποχρεωτικών θεωρητικών μαθημάτων στο Κ.Ω.Θ., ενώ από το 1955 διατελούσε παράλληλα διευθυντής του μουσικού τμήματος και της χορωδίας του αμερικανικού κολλεγίου «Ανατόλια». Από το 1950, διορίστηκε καθηγητής μουσικής στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Το 1958 ο Τάσος Παππάς ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Το 1960 μετά από πρόταση της πρεσβείας του Μονάχου, έγινε μέλος του International Society for Music Education. Το 1962 ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας Βορείου Ελλάδος και στον πανηγυρικό εορτασμό των 50 χρόνων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ενθουσίασε τους Θεσσαλονικείς με την εκτέλεση των έργων: «Ορατόριο του Αγίου Δημητρίου» του Νίκου Αστρεινίδη και το συμφωνικό ποίημα «Κυπριακά Ελευθέρια» του Σόλωνα Μιχαηλίδη, σε συνεργασία με τη Σ.Ο.Β.Ε. – Κ. Ο. Θ. υπό τη διεύθυνση του Σόλωνα Μιχαηλίδη. Με αφορμή αυτή τη μεγάλη επιτυχία, παρασημοφορήθηκε τον Δεκέμβριο του 1962 με τον «Χρυσό Σταυρό» του Βασιλικού Τάγματος του Φοίνικος από τον Βασιλιά Παύλο, για την συμβολή του στη χορωδιακή ανέλιξη της Θεσσαλονίκης. Το 1969 όντας διευθυντής της χορωδίας του «Αριστοτέλη» έδωσε σειρά πολύ επιτυχημένων συναυλιών στον Καναδά, στο πλαίσιο του 23ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ – ΚΑΝΑΔΑ. Διηύθυνε τις χορωδίες του «Θερμαϊκού» και τη Μικτή Χορωδία της Χ.Α.Ν.Θ. Είχε τη διεύθυνση της χορωδίας του «Ανατόλια» από το 1965. Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του ο Τάσος Παππάς διασκεύασε και εναρμόνισε με εξαιρετικό τρόπο, δημοτικά τραγούδια και «Lieder» για τετράφωνη χορωδία.

Δυστυχώς, ο Τάσος Παππάς πέθανε πολύ νέος χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του. Το μικρό δείγμα των έργων που άφησε πίσω του δείχνει ένα μεγάλο συνθετικό ταλέντο και ταυτόχρονα αποτελεί υλικό για μετέπειτα ενορχηστρώσεις. Ο Τάσος Παππάς δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, τη δημιουργία μιας δεύτερης Λυρικής σκηνής με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

 

 

Με τιμή

Το Δ.Σ. του Συλλόγου «ΟΚΤΑΒΑ»