Το Σωματείο Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

Κατόπιν συνεδρίασης την Πέμπτη 25/06/2020 το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Ε.Κ.Α.Β. από τις 29/06/2020, ημέρα Δευτέρα, αποχή από επανεξετάσεις, εξιτήρια και δευτερογενείς μεταφορές.

Εξαιρούνται ΜΟΝΟ οι αιμοκαθαιρόμενοι στο τεχνητό νεφρό και οι καρκινοπαθείς που πραγματοποιούν τις θεραπείες τους στα νοσοκομεία της δυτικής Μακεδονίας.

Παρακαλούμε οι διοικήσεις των νοσοκομείων να ενημερώσουν τις κλινικές τους και τα γραφεία κίνησης. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να σεβαστούν τον αγώνα μας.

Ο ρόλος του Ε.Κ.Α.Β. σε σχέση με τα νοσοκομεία είναι καθαρά επικουρικός.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ

 

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 

Διεκδικητικό πλαίσιο για τις κινητοποιήσεις

Ένταξη στα Β.Α.Ε.:

Ένα διαχρονικό αίτημα που ταλανίζει τις συνειδήσεις των εργαζομένων , αξιοπρέπεια και επιτέλους αξιοκρατία! έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι δικαίως το αξίζουμε!

Επίδομα ειδικών συνθηκών:

Ο υπουργός από την ανάληψη των καθηκόντων του, αναγνώρισε το έργο των διασωστών και υποσχέθηκε σχετικό επίδομα για τα μάχιμα πληρώματα που συνεχίζουν να εργάζονται έξω.

Ίσες μισθολογικές απολαβές και για το επικουρικό προσωπικό:

Θεωρούμε άδικο να υπάρχουν διακρίσεις από την στιγμή που εργαζόμαστε μαζί και έχουμε τα ίδια καθήκοντα.

Μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού:

Το προσωπικό είναι λίγο και γερασμένο (μέσος όρος 48 έτη).

Πλήρη σύνταξη στα 58!

Δεν υπάρχει περίπτωση, Διασώστης, στα 67 χρόνια να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου προνοσοκομειακή φροντίδα (π.χ. ανακοπή στο 5ο όροφο) και να καταφέρει στο 100% να είναι αποτελεσματικός και οι εργασιακές ασθένειες πυκνώνουν.

Στα 25 χρόνια υπηρεσίας κατεβαίνουμε από το ασθενοφόρο:

Υπάρχουν προτάσεις και λύσεις ώστε οι παλαιοί συνάδελφοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και εκτός ασθενοφόρου (π.χ. πεζές περιπολίες σε δημοσίους χώρους όπως δικαστήρια, Δ.Ο.Υ., πλατείες, εκπαιδευτικά συγκροτήματα , εκπαιδεύσεις και άλλα). Από τεχνοκρατικής απόψεως ένας εργαζόμενος στο επαγγελματικό του βίο ΔΕΝ μπορεί να αποδώσει σε καμία περίπτωση το ίδιο στα 60 του απ’ όταν προσλήφθηκε νέος.

Ακαδημαϊκή αναβάθμιση σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα:

Είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβουμε ότι αυτός που θα μας σώσει την ζωή πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη παροχή πρώτων βοηθειών. ΔΕΝ είναι λύση απλά να μεταφερθεί ο πάσχοντας στο νοσοκομείο, θα πρέπει και να παραδοθεί στο νοσοκομείο ζωντανός με κλινική εικόνα που θα του δώσει την ευκαιρία να συνεχίσει
την ζωή του και να επιστρέψει στην οικογένεια του.

Συνεχιζόμενη εκπαίδευση

Θα πρέπει πάντα να είμαστε μπροστά στις εξελίξεις και να βελτιωνόμαστε συνέχεια.

Εξιτήρια επανεξετάσεις νοσοκομείων:

Τα νοσοκομεία και οι Υ.ΠΕ. θα πρέπει να αναλάβουν αποκλειστικά το έργο των δευτερογενών διακομιδών. Και η ταλαιπωρία των πολιτών θα ελαχιστοποιηθεί και το κόστος σε λειτουργικά έξοδα θα μειωθεί.

Να γνωρίζετε ότι:

 • Το ΕΚΑΒ είναι ο αποκλειστικός φορέας της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.
 • Επιχειρησιακά καλύπτει περιστατικά που αφορούν απειλητικές καταστάσεις για την ανθρώπινη ζωή όπως τροχαία, ανακοπές, εμφράγματα, τραυματισμοί, αποφράξεις αεραγωγού και άλλα.
 • Ο ρόλος του ΕΚΑΒ σε σχέση με τα νοσοκομεία είναι καθαρά επικουρικός. Όταν υπάρχει έλλειψη ασθενοφόρου του νοσοκομείου, εάν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποιούνται επανεξετάσεις, ραντεβού, εξιτήρια και διανοσοκομειακές διακομιδές.
 • Με ασθενοφόρο (εκτός από επείγοντα) μεταφέρονται παραπληγικοί, τετραπληγικοί , κατάγματα λεκάνης-σπονδυλικής στήλης ή για οποιοδήποτε άλλο σοβαρό λόγο και κατόπιν αιτιολογίας τους θεράποντος ιατρού Αρ.Φυλλου 740 1/6/2005(Υ4δ/Γ.Π.οικ.53080).
 • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Διασωστών είναι καθορισμένα με προεδρικό διάταγμα αρ. 62/2007 (ΦΕΚ Α’ αρ. 70/22 Μαρτίου 2007).
 • Το ΕΚΑΒ μετατρέπεται σε κεντρικός πυλώνας συντονισμού της προνοσοκομειακής φροντίδας μέσα στην πολιτική προστασία.
 • Την αποκλειστική ευθύνη για τον συντονισμό των ασθενοφόρων την έχει το ΕΚΑΒ. Συστήνεται Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Υγείας μετά την συγχώνευση του με το ΕΚΕΠΥ. Αυτό έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την έκβαση της πορείας της υγείας των ασθενών με μακρά νοσηλεία.
 • Το ΕΚΑΒ επιχειρεί και συντονίζει την αντιμετώπιση μαζικών ατυχημάτων και απωλειών υγείας.
 • Το ΕΚΑΒ πρέπει να γίνει αποκλειστικός εθνικός φορέας εκπαίδευσης και πιστοποίησης.

Εδώ στο Ε.Κ.Α.Β. λέμε ότι:

 • Η δαπάνη στολής είναι βασική ανάγκη.
 • Το επίδομα ειδικών συνθηκών έχει τον σκοπό του.
 • Η υπερεργασία πρέπει να ανταμείβεται ανάλογα.
 • Η υγιεινή και ασφάλεια δεν είναι παραμύθι.
 • Το ειδικό συνταξιοδοτικό είναι θέμα επιβίωσης και όχι πολυτέλεια.
 • Το ειδικό μισθολόγιο είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.
 • Η ακαδημαϊκή αναβάθμιση είναι επιτακτική ανάγκη και όχι σκοπιμότητα.
 • Η ριζική αναδιάρθρωση του οργανισμού θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη.
 • Η προνοσοκομειακή φροντίδα πρέπει να είναι η σημαία μας και όχι το σφουγγαρόπανο του Ε.Σ.Υ. και του κάθε καιροσκόπου.