Το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων “Πρέσπες 2022”

ΠΡΕΣΠΕΣ 2022

Οι «Πρέσπες», η λευκή λόγχη πολιτισμού, η μπηγμένη στα σύνορα, συνεχίζουν το ομώνυμο φεστιβάλ για τριακοστή τρίτη χρονιά.

Στο ακροτελεύτιο κομμάτι της χώρας έχει ξεκινήσει ένας υπέροχος πλους μέσα σε δύο αρχετυπικές λίμνες με ένα και μόνο στόχο. Την ενότητα όλων των Ελλήνων, την συναδέλφωση των γύρω λαών και τον πολιτισμό να διαφεντεύει πάνω σε όλα τα γεγονότα.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων είναι πλουσιότατο:

Παρασκευή 26 Αυγούστου, στο ΔΑΚ της Φλώρινας, πρώτες οι «Πρέσπες», τιμούν στην Ελλάδα ένα μεγάλο γεγονός «Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη». Είναι φόρος τιμής στον μεγάλο Έλληνα Συνθέτη, που πρόλαβε στο γέρμα της ζωής του να διευθύνει στον Άγιο Αχίλλειο, όταν μαίνονταν ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία, την ορχήστρα του Βελιγραδίου.

Η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, ετοίμασε ένα ιερατικό αφιέρωμα, στον παγκόσμιο συνθέτη, όπου τραγουδούν: ο Βασίλης Λέκκας, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Άγγελος Θεοδωράκης

Σάββατο 27 Αυγούστου, στην επιβλητική βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, στο νησάκι με τους 24 κατοίκους, θα δοθεί μια συναυλία με τίτλο «Το μετέωρο βήμα των πελεκάνων».

Η συναυλία αυτή είναι αφιερωμένη στην πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που συνέβη στην λίμνη με την απώλεια 1700 αργυροπελεκάνων !!

Άξιον απορίας είναι, ότι στην ελληνική τηλεόραση έγινε θέμα και πολύ σωστά, η κακοποίηση ενός μικρού γατιού, όμως δεν δόθηκε καν η είδηση αυτού του συνταρακτικού γεγονότος…

Δύο ξεχωριστοί Έλληνες καλλιτέχνες με σπουδαία διεθνή καριέρα, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Μάριος Φραγκούλης, καθώς και η Δήμητρα Σελεμίδου, θα ενωθούν με πολυμελή ορχήστρα, σε αυτό το χωρίς προηγούμενο ρέκβιεμ. Ουσιαστικά ένα ρέκβιεμ για την κλιματική αλλαγή.

Στο ιντερμέδιο αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης, οι «Πρέσπες» προσκάλεσαν τον ποιητή Βαγγέλη Χρόνη που έχει λιτό αλλά σημαντικό έργο. Ο Βαγγέλης Χρόνης είναι επιφανές στέλεχος του Ιδρύματος Λάτση και θα τιμηθεί από τις «Πρέσπες», γιατί είναι ο κύριος μοχλός μιας σειράς από χορηγίες που έδωσαν πνοή στο έργο του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών – Φλώρινας.

Κυριακή 28 Αυγούστου, έχει σημάνει ήδη συναγερμός στην Δυτική Μακεδονία και κυρίως στην νεολαία της, για τον ερχομό του διαχρονικού Στέλιου Ρόκκου, που θα παρουσιάσει στο ανοιχτό γήπεδο του Αμυνταίου, πλάι στην λίμνη των Πετρών, μια τρίωρη συναυλία. Ήδη, το ενδιαφέρον των νέων εκδηλώνεται και από την Έδεσσα, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και την Καστοριά.

Δευτέρα 29 Αυγούστου, στο Ηρωικό χωριό Λέχοβο, στο καμένο δύο φορές από τους Γερμανούς, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, ξεπέρασε τα 100 χρόνια δράσης και συναγωνίζεται τον σύλλογο Οικοδόμων του ιδίου χωριού, με τίτλο Προφήτης Ηλίας, που έφτασε τα 119 χρόνια δράσης!

Η Ελένη Βιτάλη, η σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια και ο Παναγιώτης Μάργαρης ανέλαβαν την ευθύνη για μια τόσο ξεχωριστή βραδιά, που θα γίνει σε ένα διάσελο απέναντι από το Νυμφαίο, σε υψόμετρο 1000 μέτρων.

Τρίτη 30 Αυγούστου, το «μπαμ» του καλοκαιριού. Η πιο απρόσμενη και η πιο συναρπαστική συναυλία του φετινού καλοκαιριού. Ο μεγάλος διεθνής συνθέτης Goran Bregovic και η εκρηκτική Πάολα, δημιουργούν έναν μίγμα, όπου τα χάλκινα θα οργιάσουν, σε μουσικές και τραγούδια από τον «Καιρό των Τσιγγάνων».

Αυτή η συναυλία και αυτή η σπάνια συνάντηση ήταν έτοιμη πριν από δύο χρόνια, αλλά ο Covid-19 δεν επέτρεψε να γίνει. Ο Goran Bregovic είναι ο αγαπημένος συνθέτης των «Πρεσπών». Ο ίδιος λατρεύει το φεστιβάλ, σε μια δήλωση του στο περιοδικό Nouvel Observateur είχε πει το καταπληκτικό: «η καλύτερη συναυλία που έδωσα και άκουσα στην ζωή μου ήταν η συναυλία στον Άγιο Αχίλλειο. Αηδόνια ερωδιοί, κορμοράνοι, βατράχια, αγελάδες και η απόκοσμη σιγαλιά της λίμνης, ήταν ένα άκουσμα που δεν έχω ξανακούσει ποτέ».

Για την συναυλία αυτή έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από όλα τα μέρη της Ελλάδος και για αυτό θα γίνει στο ΔΑΚ της Φλώρινας, χωρητικότητας 7.000 θέσεων.

Για την ιστορία το φεστιβάλ των «Πρεσπών», στηρίζεται από την Πολιτεία και όλες τις δυνάμεις του Νομού, με άρρηκτη ενότητα, όλα αυτά τα χρόνια. Έχει τιμηθεί από όλους τους μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες, από όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργούς, Αρχηγούς Κομμάτων, Υπουργούς. Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, από όλους τους Αρχιεπισκόπους που μεσολάβησαν και εκεί έλαβαν χώρα συναντήσεις ηγετικών προσωπικοτήτων των γειτονικών λαών. Αυτό είναι το σημαντικό γεγονός που δίνει τον τίτλο ενός Εθνικού Φεστιβάλ, που δεν έχει όμοιο όλη η χώρα.

Σημειωτέων, ότι αυτό το φεστιβάλ γίνεται με την βοήθεια του Στρατού, που αναλαμβάνει όλες τις φροντίδες για τις δύσκολες συνθήκες από τα παλιά χρόνια, που δεν υπήρχε η γέφυρα. Ο Στρατός, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι Ναυαγοσώστες, το Νοσοκομείο της Φλώρινας και το ΕΚΑΒ είναι επί ποδός για την ασφάλεια των χιλιάδων επισκεπτών.

Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών-Φλώρινας