Έντονη έκανε την Παρουσία της η « Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών» στην Παγκόσμια έκθεση Ορνιθοπαρατήρησης Global BirdFair 2022  

Η «Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών», εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της κ. Στράτο Βασιλόπουλο, έκανε έντονη την παρουσία της στην Παγκόσμια Έκθεση Ορνιθοπαρατήρησης Global Birdfair 2022 (https://globalbirdfair.org/ ), που πραγματοποιήθηκε 15-17 Ιουλίου, στο Rutland – Oakham, στην Περιοχή του Λέστερ Μεγάλης Βρετανίας ( https://globalbirdfair.org/  ).

Συγκεκριμένα στην έκθεση αυτή, η «Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών», φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με θέμα τα «Εθνικά Πάρκα της Βόρειας Ελλάδας», στο οποίο εκπροσωπήθηκε επίσης για πρώτη φορά, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, από την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη κ. Τριανταφυλλιά Γγώγκου, μαζί με άλλα Εθνικά Πάρκα της Βόρειας Ελλάδας (Δέλτα Αξιού, Κερκίνης, Κορώνειας-Βόλβης, Π.Ε. Σερρών κτλ). Στην έκθεση συμμετείχαν ακόμη από ελληνικής πλευράς, με ξεχωριστά περίπτερα, η «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» και το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου».

Πρέπει να τονιστεί ότι η «Ένωσή μας» ήταν ο μόνος ιδιωτικός φορέας από την Ελλάδα, που συμμετείχε στην Έκθεση αυτή.  Σκοπός της παρουσίας μας στο Global Birdfair ήταν να ενισχύσουμε την προβολή της Πρέσπας, ως μοναδικός Τουριστικός Προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, ο οποίος μπορεί να προσελκύσει το εξειδικευμένο κοινό των Ορνιθοπαρατηρητών συνδυασμένο με τις δυνατότητες που προσφέρει ο τόπος μας, αλλά και με επίσκεψη σε διαφορετικές περιοχές – καθώς όλες βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις- για να αποκομίσουν την καλύτερη δυνατόν ταξιδιωτική εμπειρία.

Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση Ορνιθοπαρατήρησης, αφού τουλάχιστον δύο εκατομμύρια (2.000.000) υπολογίζονται τα μέλη των κλαμπ Birdwatchers, ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζονται σε τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια (10.000.000).

Χιλιάδες λάτρεις των πουλιών, εδώ και δεκαετίες, ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο για να δουν και να φωτογραφίσουν νέα είδη πουλιών!  Όλοι αυτοί μπορούν να αποτελέσουν εν δυνάμει τους δυνητικούς επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου των Πρεσπών με ανυπολόγιστα οφέλη για την τοπική οικονομία αλλά και γενικότερα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στην  Global Birdfair 2022 συμμετείχαν φέτος 250 εκθέτες, από σαράντα χώρες, ενώ προσήλθαν πάνω από 20.000 επισκέπτες, αν και οι αριθμοί φέτος ήταν αρκετά μειωμένοι λόγω της πανδημίας, αλλά και του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που αναμενόταν τις μέρες αυτές στην Μεγάλη Βρετανία.

Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε, τα Στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ κ.κ. Θεόδωρο Ναζιρίδη (Προϊστάμενο Πάρκου Κερκίνης, για τον άψογο συντονισμό της αποστολής), Λάμπρο Κατερινόπουλο (Τμηματάρχη, για την θερμή υποστήριξη προς όλους), την. Κ. Τριανταφυλλιά Γκώγκου (αναπληρώτρια προϊσταμένη Μ.Δ.  Πρεσπών και Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας) για την ακούραστη συμβολή της, στην προβολή της Πρέσπας,  αλλά και τα στελέχη των υπόλοιπων Εθνικών Πάρκων κ. Λία Παπαδράγκα (Δέλτα Αξιού), Λίλα Κάρτα (Πάρκο Κορώνειας-Βόλβης), Όλγα Δανιηλίδου (Π.Ε. Σερρών), Ρούλα Τρίγκου (Ορνιθολογική Εταιρία Ελλάδας), Ελένη Γαληνού και Στέλιου Ζανέτου (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου), οι οποίοι συνεργάστηκαν άψογα, σαν μία ομάδα, για την προβολή των υγροτόπων, ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, ανεξάρτητα από τον φορέα που εκπροσωπούσαν.

Ευχαριστούμε την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, για την υποστήριξη και την παροχή ενημερωτικού υλικού το οποίο επίσης διαθέσαμε στην εν λόγω έκθεση.

Τέλος η «Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών» πρέπει να ευχαριστήσει θερμότατα, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Σωτήριο Βόσδου, για την συνεχή στήριξή του αλλά και την θερμή υποστήριξη συμμετοχής μας στην σημαντική αυτή Παγκόσμια Έκθεση, με αναμενόμενο αποτέλεσμα, όπως ευελπιστούμε, να ξαναμπεί, το Εθνικό Πάρκο των Πρεσπών, στο παγκόσμιο χάρτη των Ορνιθοπαρατηρητών, όπως και άλλα μέρη της χώρας και να αποτελέσει ξανά πόλο έλξης πολυάριθμων επισκεπτών.

Το πρώτο και μεγάλο βήμα έγινε, ελπίζουμε ότι στο μέλλον, με συστηματική και μεθοδική δουλειά όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και με συνεχή παρουσία σε εκθέσεις και με παράλληλες δράσεις, να πετύχουμε τους στόχους μας.

 

Για την

« Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών»

Ο πρόεδρος,

Στράτος Βασιλόπουλος