Απολογισμός 2019-προγραμματισμός δράσης Α’ εξαμήνου 2020 του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας

Η Πρόεδρος και το ΔΣ του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας εύχονται σε όλο τον κόσμο Καλή και δημιουργική χρονιά ,προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και ευόδωση των στόχων  του καθενός.

Με τη νέα χρονιά και τη νέα δεκαετία που ανέτειλε, ο κόσμος πρέπει να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον και σεβόμενοι όλοι το παρελθόν μας, να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να διασώσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την παράδοση  στις νεότερες γενιές.

Παρουσιάζοντας τον ετήσιο απολογισμό των δράσεων του συλλόγου μας, γίνεται φανερό ότι το ΛτΕ Φλώρινας έκανε αισθητή την παρουσία του τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας όσο εντός και εκτός Ελλάδας με τις ποικίλες, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και πολυσχιδείς δράσεις, που ανάπτυξε ή συμμετείχε στη διοργάνωσή τους, οι οποίες είχαν  ενημερωτικό, εορταστικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Επιδίωξε την συνεργασία με άλλους συλλόγους και δημόσιους φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, συμμετείχε σε δράσεις φιλανθρωπικού και κοινωνικού χαρακτήρα, διοργάνωσε βιβλιοπαρουσιάσεις, ημερίδες με ιατρικά θέματα και κοινωνικά ζητήματα με την υποστήριξη Φλωριναίων επιστημόνων, διοργάνωσε εκδηλώσεις για τη γιορτή της γυναίκας και της μητέρας,  φιλοξένησε χορευτικούς συλλόγους, από άλλες πόλεις και τίμησε με την παρουσία του τις εθνικές και τοπικές επετείους, Ενδεικτικά αναφέρονται :

– Η συμμετοχή  του Λυκείου στην υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Λεβαία Φλώρινας,

– Η πολύ επιτυχημένη συμμετοχή του στην πραγματοποίηση  της εξαιρετικής Πρωτοχρονιάτικης εκπομπής ¨Στον τόπο που γεννήθηκα¨ του Καναλιού 4Ε,

– Η αναβίωση,  όπως κάθε χρόνο, του εθίμου του Αη Γιάννη του Κλήδονα, σε μια γιορτή των λουλουδιών στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, με την παρουσία και φιλοξενία του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας, της Θρακικής Εστίας Εορδαίας, του Συλλόγου ¨ΟΡΕΣΤΙΣ¨ του Άργους Ορεστικού Καστοριάς,

– Η συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου στην πόλη μας- ας σημειωθεί ότι  η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου κτίστηκε με πρωτοβουλία και επιμέλεια του ΛτΕ Φλώρινας, επί Προεδρίας κας Ματσούκα, κατά τα έτη 1963-1964.

– Η Συνεργασία με την ΕΡΤ Φλώρινας στην παραγωγή, επιμέλεια και παρουσίαση δέκα πέντε(15) ραδιοφωνικών εκπομπών με τίτλο «Κοντά στην παράδοση του τόπου μας», στη διάρκεια των οποίων αναδείχθηκαν πρόσωπα, έθιμα και δρώμενα της περιοχής μας.

– Η υποδοχή, στο πλαίσιο των επαφών του Λυκείου των Ελληνίδων με τον απόδημο ελληνισμό, κατά τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, είκοσι (20) μαθητών και μαθητριών Ελλήνων τρίτης γενιάς, του Ελληνικού σχολείου Αδελαΐδας Νότιας Αυστραλίας και ο συνεορτασμός της Ανάστασης

– Όμως η κορωνίδα της δράσης του Λυκείου είναι αναμφισβήτητα η οικοδόμηση στενών σχέσεων με τα Γραφεία του Λυκείου των Ελληνίδων του εξωτερικού, επενδύοντας στην εξωστρέφεια και διατηρώντας  επαφές με τον απόδημο ελληνισμό.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε ταξίδια στο εξωτερικό. Επισκέφτηκε την Ουκρανία-το Κίεβο και την Οδησσό και την Αίγυπτο- το Κάϊρο και την Αλεξάνδρεια, μάλιστα δύο φορές μέσα στο 2019. Την πρώτη φορά συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της ομογένειας στις 25 Μαρτίου 2019 στο Ελληνικό προξενείο της Αλεξάνδρειας μετά από πρόσκληση, ενώ τη δεύτερη φορά,  παραβρέθηκε στη μεγάλη εκδήλωση  που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2019, προς τιμήν της δεκαπεντάχρονης Πατριαρχίας του Πατριάρχη Θεοδώρου Β΄.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας, Παρασημοφορήθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής τον κο. Θεόδωρο με τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ως δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του στον Απόδημο Ελληνισμό.

Η παρασημοφόρηση αυτή αποτελεί μεγάλη ευλογία για το ίδιο το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας,   για την πόλη της Φλώρινας  και για τη Δυτική Μακεδονία, διότι δεν έχει ξαναδοθεί αυτή η ύψιστη τιμή και αναγνώριση του ρόλου και της αξίας της προσφοράς  σε κανέναν άλλο σύλλογο μέχρι σήμερα.

Χάριν αυτής της αναγνωρισιμότητας και της προσφοράς του, το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας προσκλήθηκε  από τον Διοικητή του Νοτίου Σινά της Αιγύπτου τον κ. Χάλιντ Φούντα, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο FORUM για την Ειρήνη μέσω των θρησκειών, που διοργανώθηκε, τον Οκτώβριο, στην Αγία Αικατερίνη του Σινά, για 5η συνεχή χρονιά. Η αντιπροσωπεία και η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας μετέβησαν, με ιδιωτικό τζετ, στην Αγία Αικατερίνη, όπου τους υποδέχτηκε προσωπικά ο ίδιος ο Διοικητής του Νοτίου Σινά, με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε επίσημους προσκεκλημένους.

Για το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας ήταν μεγάλη η τιμή, τεράστια η συγκίνηση και μοναδική η εμπειρία, αφού είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, να παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς ενώπιον του Αρχιεπισκόπου του ΣΙΝΑ κου Δαμιανού, να διαμείνει στους ξενώνες της Μονής και να τύχει της άριστης φιλοξενίας των 20 Ελληνορθόδοξων μοναχών , οι οποίοι κρατούν άσβεστη για αιώνες τη φλόγα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην έρημο του Σινά.

Το Λύκειο των Ελληνίδων διατηρεί την στενή επικοινωνία του με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, επιδιώκοντας την συνέχιση των επαφών των δύο ακριτικών μας περιοχών με τη βοήθεια και στήριξη των φορέων του τόπου μας όπως της Μητρόπολης, της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, του Δήμου Φλώρινας και όλων των φορέων που επιθυμούν την επαφή με τον Ελληνισμό του εξωτερικού.

Στον προγραμματισμό των δράσεων του συλλόγου του πρώτου εξαμήνου του  2020 που ανέτειλε, με αισιοδοξία, δυναμισμό και μεγαλύτερη διάθεση προσφοράς, συμπεριλαμβάνονται δράσεις, συνεργασίες, επισκέψεις, ανταλλαγές και διοργάνωση εκδηλώσεων για την ανάδειξη της Φλώρινας ως πολιτιστικού και θρησκευτικού προορισμού.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι σπουδαιότερες από τις δράσεις του Συλλόγου που έχουν ήδη προγραμματιστεί  για το Πρώτο εξάμηνο του 2020, όπως :

  1. Η διοργάνωση, στα τέλη Φεβρουαρίου, ενημερωτικής εκδήλωσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αιμοδοτών Κέλλης για την παρουσίαση του σημαντικού θέματος του Καρκίνου του Μαστού, με εισηγήτρια την κα Νατάσα Παζαϊτη-Καραμανλή, ειδική μαστολόγος- ογκολόγος.
  2. Η συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Πρεσβείας στην Σόφια της Βουλγαρίας στις 25ης Μαρτίου, μετά από επίσημη πρόσκληση
  3. Η παρουσίαση του χορευτικού τμήματος του Λυκείου στην πόλη της Άρτας, το Μάιο, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο ¨Μακρυγιάννης¨,
  4. Η αναβίωση, όπως κάθε χρόνο, του εθίμου του Αη Γιάννη του Κλήδονα στα τέλη Ιουνίου με την τιμητική παρουσία του Ελληνικού συλλόγου της Αδελαϊδας της Νότιας Αυστραλίας και του χορευτικού τμήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού από την Οδησσό της Ουκρανίας, καθώς και  προσκεκλημένων χορευτικών συγκροτημάτων από άλλες περιοχές της χώρας.
  5. Η συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του Λυκείου, κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Ιθάκης, στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ιθάκης, στις 4 Ιουλίου.
  6. Σπουδαία πρωτοβουλία αναλαμβάνεται από το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας, την Κοινότητα Κέλλης, τον σύλλογο κατασκευής παραδοσιακών φορεσιών «Πελαγονία» και με την αρωγή της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας για την αναβίωση της εκμάθησης της υφαντικής τέχνης και της κατασκευής παραδοσιακών φορεσιών Μια πρωτοβουλία, η οποία ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα και το χρώμα της αγροτουριστικής – μικροεπιχειρηματικής ανάπτυξη κοινοτήτων του νομού. Η προσπάθεια θα ξεκινήσει από την Κέλλη με στόχο να επεκταθεί αυτή η δραστηριότητα και σε άλλες κοινότητες που θα επιθυμούσαν να εκπαιδευτεί το ανθρώπινο δυναμικό τους στις παραδοσιακές τέχνες.
  7. Σχεδιάζεται επίσης, όπως κάθε χρόνο, η επίσκεψη του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας στον Ελληνισμό του Εξωτερικού, με την παρουσίαση του χορευτικού και εκδηλώσεις προβολής του τόπου μας. Σύντομα θα γνωστοποιηθεί η χώρα επίσκεψης και η ακριβής ημερομηνία.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας, επιδιώκοντας την συνεργασία με όλους του φορείς ,επιθυμεί και δίνει το παρόν σε κάθε ιδέα και πρωτοβουλία που προτείνεται.

Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε αυθεντικά και πιστά την παράδοση του τόπου μας

Είμαστε εδώ για να προβάλλουμε το πολιτιστικό προϊόν της περιοχής μας εντός και εκτός Ελλάδας

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην εμπέδωση της αρχής  «Ισχύς εν τη ενώσει» στην υλοποίηση δράσεων μεταξύ φορέων και συλλόγων με κοινές αρχές και αξίες.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Από το ΔΣ του Λ.Ε. Φλώρινας