Αφιέρωμα στον Γαλλικό Κινηματογράφο από τη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας

Σας προσκαλούμε στο αφιέρωμα στον Γαλλικό Κινηματογράφο, που γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 με την ταινία Le Havre (Το λιμάνι της Χάβρης) του Aki Kaurismäki και την Πέμπτη 9 Μαΐου  με την ταινία Quai d’ Orsay (Ο Γάλλος υπουργός) του Bertrant Tavernier, στο Πολιτιστικό Κέντρο (αίθουσα Θόδωρος Αγγελόπουλος), στις 9 μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη.

Quai d’ Orsay (Ο Γάλλος υπουργός) του Bertrant Tavernier

Ο υπουργός εξωτερικών Alexandre Taillard de Worms είναι ένας νεαρός, καλοβαλμένος και φιλόδοξος που η ενέργειά του συχνά εκφράζεται με παράδοξους τρόπους. Το ταλαίπωρο προσωπικό του έχει τη δουλειά να συμμαζεύει τις «ατασθαλίες» του, ενώ ένας νέος συγγραφέας λόγων έχει το βαρύ φορτίο να συμμαζέψει όλα τα ακατανόητα που βγαίνουν από το στόμα του.

Η ταινία απέσπασε το βραβείο Σεναρίου στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2013, και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού στα Prix Lumieres.

Le Havre (Το λιμάνι της Χάβρης) του Aki Kaurismäki

Ο Marcel Marx είναι ένας μποέμ τύπος που κάποτε φιλοδοξούσε να πιάσει την καλή ως συγγραφέας στο Παρίσι. Πλέον όμως έχει αποτραβηχτεί στη Χάβρη, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Γαλλίας. Εκεί περνά τις μέρες του καθαρίζοντας παπούτσια των περαστικών, ενώ τα απογεύματα συχνάζει στο αγαπημένο του μπαρ και φροντίζει την Arletty τη βαριά άρρωστη σύζυγό του. Ο Marcel θα συναντήσει τυχαία τον Idrissa, ένα ανήλικό αγόρι από την Αφρική που έχει φτάσει στη Χάβρη λαθραία και το αναζητά η αστυνομία. Ο ηλικιωμένος άνδρας θα βοηθήσει το νεαρό αγόρι και αποφασίζει να το πάρει μαζί του σπίτι… ακόμα κι αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών του 2011 και το Βραβείο Arri-Zeiss στο Φεστιβάλ Μονάχου του 2011.