«Βρες τη φωνή σου»: Εβδομάδα αφιερωμένη στη γυναίκα στο πλαίσιο εορτασμού της 8ης Μαρτίου – Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων των Γυναικών

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών για ίσα δικαιώματα στη δουλειά, στο σπίτι, στην οικογένεια, στην κοινωνία, ο Δήμος Φλώρινας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας διοργανώνουν εβδομάδα δράσεων αφιερωμένη στη γυναίκα, με τίτλο «Βρες τη φωνή σου».

Από τις 8 έως τις 13 Μαρτίου μία σειρά δράσεων, ανοιχτών στο κοινό, με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ισότητα ανάμεσα στα φύλα, την έμφυλη κακοποίηση αλλά και την ενδυνάμωση της γυναίκας και στόχο να «βρει τη φωνή της» και να διεκδικήσει τα θέλω της.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τρίτη 8.3.2022, ώρα 19.00μμ – Πλατεία Γ. Μόδη*

Φωταγώγηση μνημείου αφιερωμένο στις γυναίκες που έχασαν την ζωή τους την περσινή χρονιά, από τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους, στο πλαίσιο της καμπάνιας «πες την με το όνομά της: ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ». Ένα μνημείο – φόρος τιμής σε Εκείνες που δολοφονήθηκαν, σε Εκείνες που ως κοινωνία δεν καταφέραμε να σώσουμε Η καμπάνια αποτελεί πρωτοβουλία της StrongMe, με στόχο τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία. Η φωταγώγηση θα γίνει παράλληλα με άλλους τριάντα δήμους σε όλη την χώρα. Την αντίστροφη μέτρηση για να φωταγωγηθούν ταυτόχρονα τα μνημεία στους 30 Δήμους, θα κάνει η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Φολέγανδρο.

*Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.

Τετάρτη 9.3.2022, ώρα 18.00μμ – Ξενοδοχείο Lingos

Συμμετοχή των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Φλώρινας στην εκδήλωση του Συλλόγου Συνταξιούχων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Φλώρινας με τίτλο: «Κακοποίηση των γυναικών: Επίκαιρη όσο ποτέ – Αντιμετώπιση του φαινομένου».

Ομιλήτριες: Σταυρούλα Παπανικολάου – Ψυχολόγος, Δέσποινα Τζέτζη – Κοινωνική Λειτουργός, Μαρίνα Κλεισιάρη – Υπαστυνόμος Β’ Αστυνομικού Τμήματος Φλώρινας.

Πέμπτη 10.3.2022 – 3ο ΓΕΛ Φλώρινας

Μιλώντας για την έμφυλη βία – Παρέμβαση ευαισθητοποίησης από την Ψυχολόγο και τον Κοινωνιολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Φλώρινας με τίτλο: «Μιλώντας για την έμφυλη βία» σε μαθητές και μαθήτριες της Ά και ΄Β τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας.

Η δράση γίνεται σε συνεργασία με τις μαθήτριες του προγράμματος «Ευρωπαίος πολίτης-Ενεργός πολίτης» και τις υπεύθυνες του προγράμματος: Άννα Μπαφίτη, Κοινωνιολόγο, Κατερίνα Κοζίδη, Φιλόλογο, Μαρία Ντέμου, Φιλόλογο.

Παρασκευή 11.3.2022, ώρα 10.30πμ – 13.00μμ – Πλατεία Γ. Μόδη

StreetWork – Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησηςστη θεματική της ισότητας των φύλων και της βίας κατά των γυναικών από τα Στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου κατά τη διάρκεια της οποία θα δοθεί, σε όποια και όποιον το επιθυμεί, πληροφόρηση αναφορικά με την βία κατά των γυναικών, την ισότητα των φύλων, με παράλληλη διανομή έντυπου υλικού για τη ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, καθώς επίσης διανομή υλικού των υπηρεσιών του Συμβουλευτικού Κέντρου.

Σάββατο 12.3.2022, 19.00μμ – Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

«Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει την Ημέρα της Γυναίκας 2022»

Προβολή ταινιών μικρού μήκους σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας με δωρεάν είσοδο:

Στα βήματα της της Αναστασίας Κρατίδη, 25’

Fakenews του Δημήτρη Κατσιμήρη, 15’

The noirproject του Γρηγόρη Βαρδαρινού, 10’

Από το μπαλκόνι του Άρη Καπλανίδη, 12’

Κυριακή 13.3.2022, 20.00μμ – Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών με τον Αλέξανδρο Δάικο.

Συντελεστές: Αλέξανδρος Δάικος: τραγούδι, Χρήστος Κυριαζής: Σαξόφωνο, γκάιντα, Σπύρος Βρυώνης: Κιθάρες, Πάνος Γεωργακόπουλος: Κρουστά.

 

Σημείωση: όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν βάσει των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού COVID19. Πιο συγκεκριμένα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων: