«Βρες τη φωνή σου»: Ολοκληρώθηκε το διήμερο δράσεων του Δήμου Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Γυναικών

Διήμερο εκδηλώσεων, υπό τον γενικό τίτλο «Βρες τη φωνή σου», διοργάνωσαν ο Δήμος Φλώρινας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Γυναικών.

Την πρώτη ημέρα, η προβολή του ντοκιμαντέρ “FEMICIDIO”, σε σκηνοθεσία της Nίνας Μαρίας Πασχαλίδου, αφορούσε σε περιστατικά γυναικοκτονιών που συγκλόνισαν την Ιταλία την τελευταία δεκαετία. Εκεί όπου μία γυναίκα δολοφονείται ανά τρεις ημέρες, οι ιστορίες της  Laura, της Nunzia,  της AlbaChiara και της Lorena καθήλωσαν τους θεατές και έθεσαν το ζήτημα της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών,  σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το λυπηρό αυτό φαινόμενο.

Ο Κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου, Ματθαίος Καργάκης,  στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το βασικό κίνητρο μιας γυναικοκτονίας είναι το φύλο του θύματος, αλλά συχνά και η άρνηση συμμόρφωσής του στις πατριαρχικές επιταγές, άρνηση που επιτάσσει την τιμωρία του με τον πιο ακραίο τρόπο» […] αναφορικά με τον όρο «Γυναικοκτονία» ανέφερε: «Δίνεται μάχη για να εξηγηθεί το αυτονόητο, αυτό που επισήμαιναν Russell και Radford, ότι, δηλαδή, οι ουδέτεροι όροι δεν αρκούν (βλ. Ανθρωποκτονία). Ότι ενώ οι άνδρες δολοφονούνται πιο συχνά από τις γυναίκες, ωστόσο σπάνια τους αφαιρείται η ζωή μόνο και μόνο επειδή είναι άνδρες.» […] «Ότι οι γυναίκες χρειάζονται προστασία όχι επειδή δεν είναι άνθρωποι, αλλά επειδή  πέφτουν θύματα λόγω του φύλου τους. Η νομική αναγνώριση του εγκλήματος είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει»

Την επόμενη μέρα των δράσεων παρουσιάστηκε στο κοινό η μουσική εκδήλωση «Οι Γυναίκες ερμηνεύουν», με τη συμμετοχή σημαντικών  μουσικών του Ωδείου Φλώρινας Π.Δ. Μακεδονίας. Όλες και όλοι μαζία πέτισαν φόρο τιμής σε όλες στις γυναίκες, ερμηνεύοντας μουσικά κομμάτια από τον κλασικισμό μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Γιούλια Κόπτεβα, καθηγήτρια όμποε και φλογέρας, Πανδώρα Λιασοπούλου, μαθήτρια πιάνου τάξης Παύλου Δημητριάδη, Αναστασία Ιωάννου, μαθήτρια πιάνου τάξης Χαράλαμπου Αγγελόπουλου, Βασιλική Στασίνη, μαθήτρια παραδοσιακού κλαρίνου και σαξόφωνου τάξης Γιώργου Τσαμπάζη, Μαρία Μηνακάκη, μαθήτρια τραγουδιού τάξης Ανδρέεας Διδασκάλου, Ξανθούλα Λαζαρίδου μαθήτρια τραγουδιού τάξης  Ανδρέεας Διδασκάλου, συνοδευόμενες από τους Γιάννη Παυλίδη, καθηγητή πιάνου και ανώτερων θεωρητικών και Νίκο Γεωργίου, καθηγητή κιθάρας.

Κατά τον χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Φλώρινας, Σοφία Φουδούλη Τζώτζη, ανέφερε: «Η σημερινή παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, είναι αφιερωμένη στον ιστορικό και καθημερινό αγώνα των γυναικών για ίσα δικαιώματα. Χαιρετίζουμε τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους. Η 8η Μαρτίου αποτελεί αφορμή, αλλά και υποχρέωση όλων μας, να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη διατήρηση και την ισχυροποίηση της θέσης και των δικαιωμάτων των γυναικών, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, στην ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία, την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας, την ανέλιξη σε θέσεις ευθύνης και εκπροσώπησης. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι, οι γυναίκες να μπορούν να προχωρούν χωρίς εμπόδια, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς. Τούτες τις δύσκολες ώρες για τη χώρα και τον τόπο, αισθάνομαι την υποχρέωση να χαιρετίσω τις γυναίκες της καθημερινότητας, τις μητέρες, τις αγρότισσες, τις μονογονείς, τις νοικοκυρές, τις νέες και άνεργες γυναίκες αλλά και όλες εκείνες που καθημερινά, ως  πολίτες συνεχίζουν να προσπαθούν για την ισότητα με αξιοπρέπεια, σεβασμό και όραμα για το αύριο αυτού του τόπου. Αισθάνομαι την υποχρέωση να αφιερώσουμε την σημερινή ημέρα στις μάνες, στις μάνες των αδικοχαμένων παιδιών των Τεμπών».