Για μία βιώσιμη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης

Για μία βιώσιμη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή τα προβλήματα της Τηλεθέρμανσης. Τα εργοστάσια της ΔΕΗ έχουν λίγες ώρες λειτουργίας με αυτή τη μορφή, κάτι που είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με την λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα, ένα θέμα που το γνωρίζω καλά καθώς πριν 10 περίπου χρόνια, ως Δήμαρχος Φιλώτα, είχα ξεκινήσει μία έντονη προσπάθεια άσκησης πίεσης στην Κυβέρνηση και τη ΔΕΗ για την αποθείωση, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Τα χρόνια πέρασαν και η μονάδα αποθείωσης δεν κατασκευάστηκε ποτέ! Άλλο ένα πρόβλημα που κρύφτηκε κάτω από το χαλί, μέχρι να το βρούμε μπροστά μας! Σήμερα, είμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων αυτής της αδράνειας, καθώς βρισκόμαστε στο παρά πέντε και ψάχνουμε να βρούμε λύση. Βέβαια, η εξεύρεση λύσης στην παρούσα κατάσταση είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, καθώς οι εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αμυνταίου Φιλώτα έχουν απαξιωθεί σε βαθμό που να χαρακτηρίζεται “κουφάρι” από τους εργαζόμενους, οι οποίοι παρ’ όλα αυτά με φιλότιμο και μεγάλη προσπάθεια προσπαθούν να κρατήσουν την παραγωγή.

Η δεύτερη παρατήρηση σχετίζεται με την εξασφάλιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης και την κατασκευή μονάδας που θα λειτουργεί με βιομάζα. Έχουμε καθυστερήσει σημαντικά. Πιστεύω ότι τώρα θα έπρεπε να ήμασταν στο στάδιο της κατασκευής, προκειμένου να λειτουργήσει τον επόμενο χειμώνα. Δεν θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά ο επόμενος χειμώνας μπορεί να μας βρει χωρίς τηλεθέρμανση.

Επίσης, δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για εξασφάλιση της καύσιμης ύλης, της βιομάζας, από την περιοχή. Έπρεπε να έχει γίνει ήδη η προετοιμασία και να καλλιεργούνται ενεργειακά φυτά.

Η πρόταση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας είναι να αποδοθεί μέρος των εκτάσεων των αποκατεστημένων ορυχείων σε νέους αγρότες του τόπου μας για την παραγωγή ενεργειακών φυτών, από τα οποία θα παραχθεί η απαραίτητη βιομάζα για τη λειτουργία της μονάδας. Δεν είναι λογικό να έχουμε τόσες εκτάσεις και να εισάγουμε την βιομάζα. Είναι μία οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να επηρεάσει θετικά την τοπική οικονομία και στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια.

Η διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα του τόπου μας είναι σημαντικός στόχος για την Ενωτική Πρωτοβουλία. Χρειάζεται γνώση, ιδέες – προτάσεις και όρεξη για δουλειά που θα φέρει την τεκμηρίωση των προτάσεων, τη διεκδίκηση και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι να στηρίξουμε την προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας για ανάπτυξη.

Ο τόπος μας δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχιστεί η αδράνεια που μας οδηγεί σε αδιέξοδα.

Προχωράμε μπροστά!

 

 

Άνθιμος Μπιτάκης

Υποψήφιος Δήμαρχος Αμυνταίου