Δεντροφύτευση στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου στο πλαίσιο του έργου LIFE terra

Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό  συμμετείχαν στη δενδροφύτευση που διοργάνωσε  ο Δήμος Αμυνταίου σε συνεργασία με τo Α.Κ.Ε.Τ.Α-Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του έργου LIFE terra. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή με τη φύτευση δέντρων. Συγκεκριμένα, το έργο LIFE Terra επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κίνημα φύτευσης 500 εκατομμυρίων δέντρων σε 8 χώρες της Ευρώπης σε 5 χρόνια, αξιοποιώντας και παρακολουθώντας το δικό του μηχανισμό δέσμευσης του άνθρακα και παρέχοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να λάβουν μέτρα κατά της κλιματικής κρίσης. Στην Ελλάδα συμμετέχει μόνο η Δυτική Μακεδονία στην οποία θα φυτευτούν συνολικά 250.000 δέντρα.

Η σταδιακή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του αέρα και του νερού των ωκεανών, που συντελείται τα τελευταία χρόνια, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες στη φύση και τον άνθρωπο. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί το μεγαλύτερο σύγχρονο παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα. Τις συνέπειες  της κλιματικής αλλαγής τις ζούμε πλέον και στον τόπο μας.

Οι μαθητές/τριες μας  είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα δέντρα, τη συμβολή τους στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τις ορθές πρακτικές φύτευσης και συντήρησής τους.  Κάθε τάξη υιοθέτησε δύο δέντρα   και  ανάλαβε τη φροντίδα τους. Να σημειωθεί ότι όλα τα δέντρα θα γεωσημανθούν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων και με τη χρήση της τεχνολογίας να παρακολουθούνται μέσω δορυφόρου.

Πολύ συχνά στα σχολικά βιβλία μελετούμε περιβαλλοντικά θέματα με στόχο την ενημέρωση των παιδιών και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής τους συνείδησης. Ωστόσο, οι βιωματικές δραστηριότητες αυτού του είδους καθιστούν τους μαθητές και τις μαθήτριες συμμέτοχους στην προσπάθεια και όχι απλούς παρατηρητές. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως το μέλλον αυτού του πλανήτη ανήκει στα παιδιά!

Ευχαριστούμε πολύ  όσους βοήθησαν να οργανωθεί και να υλοποιηθεί η δράση αυτή στο σχολείο μας   και ιδιαίτερα  το Δήμο Αμυνταίου, τo Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και τους κ.κ. Χρήστο Θωμαΐδη, Πρόεδρο ΔΣ Δήμου Αμυνταίου και Μακρή Ευάγγελο, Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αμυνταίου. Με  την παρουσία τους στο σχολείο μας, αλλά και με την καθοδήγηση και τις οδηγίες της γεωπόνου, κας Χριστίνας Μακρή οι μαθητές μας απέκτησαν μια βιωματική εμπειρία, που θα τους μείνει αξέχαστη και τους δίδαξε  πώς να γίνουν ενεργοί πολίτες, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι στην επιβίωση του μεγάλου μας σπιτιού, της Γης!

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές

του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου