Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στη Φλώρινα

Στην πόλη της Φλώρινας συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Απριλίου η διευρυμένη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Ιωάννης Μασούτης, Πρόεδρος της ΚΕΕΕ τοποθετήθηκε σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα πρόσθετα σχέδια για την μετά το λιγνίτη εποχή και τα μέτρα που αναμένονται από την πολιτεία. Από την πλευρά του ο κ. Σάββας Σαπαλίδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, τοποθετήθηκε σχετικά με τις δυνάμεις και αδυναμίες της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, ενώ κατέθεσε και προφορική πρόταση για δικτύωση όλων των Επιμελητηρίων με στόχο την ανταλλαγή προϊόντων, κάτι που έγινε δεκτό από την Διοικητική Επιτροπή. Αναλυτικά στην τοποθέτησή του ο κ. Σαπαλίδης ανέφερε:

Κύριε Πρόεδρε της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος,

Κύριοι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων,

Και λοιποί εκλεκτοί παριστάμενοι,

Θα ήθελα πρώτα να σας ευχαριστήσω όλους για την συμμετοχή σας στην σημερινή διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ, την οποία φιλοξενεί για δεύτερη φορά την τελευταία εξαετία το Επιμελητήριο μας, αποδεικνύοντας την ισχυρή βούληση του ανώτατου μας επιμελητηριακού μας οργάνου να στηρίζει τον επιμελητηριακό θεσμό και στις πιο απόμακρες εσχατιές της Ελλάδας.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στην Φλώρινα, στη  βόρεια και απόμακρη αυτή γωνιά της Ελλάδας, η οποία όμως βρίσκεται πολύ κοντά στο Τριεθνές Σημείο επαφής της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βορείου Μακεδονίας.

Ο δισυπόστατος αυτός γεωγραφικός χαρακτήρας της Φλώρινας, καθορίζει από την μια πλευρά την μέχρι τώρα φυσιογνωμία της περιοχής και τις δομικές της αδυναμίες, ως μια απομακρυσμένης περιοχής της Ελλάδας, αλλά από την άλλη πλευρά προσδιορίζει την στρατηγική θέση  και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, ως Πύλης της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Φλώρινα είναι κυρίως γνωστή μέχρι τώρα ως τον δεύτερο Ενεργειακό Κόμβο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με βάση τον λιγνίτη. Οικονομική όμως δραστηριότητα η οποία όμως αργά ή γρήγορα θα εκλείψει και θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλες τουλάχιστον εξίσου προσοδοφόρες παραγωγικές δραστηριότητες, στα πλαίσια μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή.

Η Φλώρινα διαθέτει όμως και πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, με 6 λίμνες, σπάνια οικοσυστήματα, όπως ο  Εθνικός  Δρυμός Πρεσπών, προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤURA, πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και πολιτιστική κίνηση.

Η περιοχή όμως, παρ όλο τον φυσικό και πολιτιστικότης πλούτο, αλλά και την στρατηγική της θέση στα Δυτικά Βαλκάνια, παραμένει μια απομακρυσμένη γεωργοκτηνοτροφική περιοχή.

Η Φλώρινα παράγει μια σειρά υψηλής διατροφικής αξίας αγροδιατροφικά προϊόντα, όπως φασόλια, πιπεριές, κρασιά, τυροκομικά προϊόντα, τα οποία όμως δεν μπορέσαμε να πιστοποιήσουμε, να τυποποιήσουμε και να προωθήσουμε στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, με εξαίρεση μόνο τα κρασιά.

Ο δευτερογενής τομέας είναι επίσης πολύ λίγο αναπτυγμένος και εστιάζεται κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων του Πρωτογενή Τομέα. Το εμπόριο και οι υπηρεσίες παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ανησυχητική πτώση, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις επαναλαμβανόμενες  οικονομικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της κρίσης χρέους, στην συνέχεια λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, και τώρα λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Ο τουρισμός τέλος, παρουσίασε την τελευταία 25ετία μια σχετική άνθηση, εξαιτίας της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, χωρίς όμως να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια τουριστική ταυτότητα. Τα τελευταία όμως χρόνια το τουριστικό ρεύμα, ανακόπηκε και πολλές επενδύσεις στον αγροτουριστικό κυρίως τομέα παγώσαν.

Τέλος, οι λιγοστές βιομηχανικές και επιχειρηματικές υποδομές της περιοχής (ΒΙ.ΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ) βρίσκονται σε παρακμιακή κατάσταση και παρουσιάζουν εικόνα ερήμωσης, καθώς οι επιχειρήσεις κλείνουν ή αποχωρούν, αλλά και καμία σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης και διασύνδεσης των υποδομών αυτών με το κεντρικό σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.

Οι δυνατότητες όμως ανάπτυξης τέτοιων βιομηχανικών και εμπορευματικών υποδομών στην περιοχή μας είμαι τεράστιες, λόγω ακριβώς της γεωγραφικής μας γειτνίασης με  δύο άλλες ξένες χώρες και αγορές, και της γεωγραφικής μας θέσης ως Πύλης των Δυτικών Βαλκανίων. Οι δυνατότητες αυτές θα πολλαπλασιαστούν εκθετικά όταν:

  • Ολοκληρωθεί o κάθετος άξονας στην Εγνατία Οδό: Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Φλώρινα – Νίκη.
  • Ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα -Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή.
  • Εκσυγχρονισθεί η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Φλώρινα, και ενωθεί με το αντίστοιχο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βορείου Μακεδονίας.
  • Συνδεθεί η ΒΙΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ με το κεντρικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και δημιουργηθεί κέντρο Agrologistics στην Περιοχή του Αμύνταιου.

Στην περίπτωση αυτή η Φλώρινα  θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πολύ σημαντικό εμπορευματικό κόμβο που θα συνδέει τα Λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Ηγουμενίτσας, μέσω της Εγνατίας Οδού,  με την κοινή διασυνοριακή περιοχή και τα Δυτική Βαλκάνια ευρύτερα, επιτρέποντας την ανάπτυξη πολυποίκιλων υποδομών και μορφών επιχειρηματικότητας.

Κυρίες και Κύριοι

Η αναγκαιότητα διαφοροποίησης του τοπικού παραγωγικού και επιχειρηματικού μοντέλου έχει επισημανθεί πάρα πολλές από το Επιμελητήριο Φλώρινας σε όλα τα φόρα όπου του δόθηκε ο λόγος, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων αναδιάρθρωσης της τοπικής παραγωγικής βάσης αλλά και ενίσχυσης της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων, και ιδίως των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων – μελών μας.

Πέραν όμως από την κατάθεση προτάσεων, το Επιμελητήριο Φλώρινας προχώρησε την τελευταία εξαετία, με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει, σε μια σειρά δράσεων ενίσχυσης της εξωστρέφειας της τοπικής επιχειρηματικότητας με την διοργάνωση:

  • του Τοπικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου το 2014,
  • της διακρατικής συνάντησης βαλκανικών επιμελητηρίων το 2015,
  • μιας σειράς επιχειρηματικών επισκέψεων σε διάφορες γειτονικές χώρες, αλλά και τοπικών προωθητικών εκδηλώσεων, με σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας,

αλλά και με την συμμετοχή σε μια σειρά εκθέσεων.

Με αυτές τις αρχικές σκέψεις θα ήθελα να ολοκληρώσω την παρέμβαση μου, ελπίζοντας ότι η σημερινή συνεδρίαση, αλλά και η αυριανή Ημερίδα, θα συμβάλουν στην πληρέστερη πληροφόρηση αλλά και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων τοπικών παραγωγικών φορέων.