Διημερίδα για την «Ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στη διασυνοριακή περιοχή των Πρεσπών»

 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Πρέσπα στις 28 & 29/06/2021, διημερίδα με θέμα την «Ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στη διασυνοριακή περιοχή των Πρεσπών». Η εκδήλωση υλοποιήθηκε από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με το συντονισμό της «Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δήμου Πρεσπών».

Η έναρξη της διημερίδας έγινε στο Κέντρο Ενημέρωσης Πύλης, όπου αρχικά οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του ΦΔΕΠ, για το ρόλο του Φορέα Διαχείρισης και τις αξίες  του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Στη συνέχεια με συνοδούς από το Φορέα περιηγήθηκαν στην Προστατευόμενη Περιοχή γνωρίζοντας το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και τους λόγους που το καθιστούν παγκοσμίως γνωστό.

Η  παρατήρηση πουλιών, η επίσκεψη στο νησάκι Αγίου Αχιλλείου και τη βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα, η βαρκάδα με το πράσινο σκάφος ηλιακής ενέργειας στα λευκά νούφαρα, αποζημίωσαν τους συμμετέχοντας δίνοντας μία πρώτη δυνατή γεύση γνωριμίας με το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών.

Η κορύφωση της Διημερίδας πραγματοποιήθηκε στο παλαιό δημαρχείο του Δήμου Πρεσπών με θέμα την «Ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στη διασυνοριακή περιοχή των Πρεσπών» με διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων που κέντρισε στο έπακρο το ενδιαφέρον όλων.

Τους εκλεκτούς Προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της «Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών» κ. Στράτος Βασιλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς της Ένωσης που αποτελείται από 33 μέλη, απασχολούμενοι στον τουρισμό και στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο. Οι σκοποί της «Ένωσης» στην πραγματικότητα, είναι συνυφασμένοι με την συνεργασία των μελών αλλά και τη διασυνοριακή συνεργασία του προγράμματος.

Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Φώτης Γ. Νόνας καλωσόρισαν τους εκλεκτούς Προσκεκλημένους εκ μέρους του Δήμου Πρεσπών με ένα σύντομο χαιρετισμό, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Μιχάλης Πετράκος, ενημέρωσε τους προσκεκλημένους για τα έργα του Δήμου Πρεσπών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι παριστάμενοι:

  1. Γεώργιος Βαβλιάρας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ανάπτυξης Π.Δ.Μ.
  2. Βασίλειος Άμπας, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Δ.Μ.
  3. Γιάννης Στρατάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος πρώην Νομάρχης Φλώρινας
  4. Θανάσης Παπαδημητρίου, Προϊστάμενος Τουρισμού Π.Δ.Μ.
  5. Ιωάννης Ταμπακούδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας – Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης.
  6. Αθανάσιος Δήμτσης, Οικονομολόγος – Οικοξεναγός, Ειδικός σε θέματα Τουρισμού, Καθηγητής Ισπανικής Φιλολογίας
  7. Ευάγγελος Κυριακού, Οικονομολόγος, Ειδικός Διαχείρισης Προορισμών, Υπ. Τουρισμού Δ. Έδεσσας

Ενώ απέστειλαν χαιρετισμούς και συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης οι:

  1. Πέτη Πέρκα, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕ Φλώρινας, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, (Βλέπε Συν/νο χαιρετισμό)
  2. Γιάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας ΠΕ Φλώρινας,
  3. Ιωάννης Κιοσές, Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας (Βλέπε Συν/νο χαιρετισμό)
  4. Γιάννης Μπουτάρης, πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, π. Ξενοδόχος, Ιδρυτής του Αρκτούρου και θεμελιωτής του “Οινοτουρισμού” με τους “Δρόμους του Κρασιού” και της αναγέννησης του Νυμφαίου. (Βλέπε Συν/νο χαιρετισμό)
  5. Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής και πρώην Υπουργός Τουρισμού (Βλέπε Συν/νο χαιρετισμό που μας έστειλε από Βρυξέλλες)
  6. Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ.

Η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στη διασυνοριακή περιοχή  των Πρεσπών μας αφορά όλους για την προβολή και αναβάθμιση του τουρισμού καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των γειτονικών χωρών πρωτεύον μέλημα. Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα. Ας μη χάνουμε άλλο πολύτιμο χρόνο. Οι προσπάθειές μας απαιτούν στήριξη καθώς οι «εποχές» που διανύουμε δεν είναι εύκολες, απαιτούν συνεργασία, αλληλεγγύη και διορατικότητα.

Η νεοσύστατη «Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών», μπαίνοντας δυναμικά στο χώρο του τουρισμού με 33 μέλη και συνεχόμενη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνέργειας στον τόπο μας και  αισιοδοξίας για το μέλλον.

Ευχαριστούμε τους παρακάτω χορηγούς για την προσφορά παραδοσιακών τοπικών προϊόντων στους συμμετέχοντες:

  • «Prespa Top – Μάνος Δημητρόπουλος»,
  • «Εκλεκτή Γη» Οικοτεχνία Παραδοσιακών Προϊόντων Δημήτρη Τουτουντζή – Κυριακής Κοσμανίδου,
  • «Τσάι του Βουνού-Αρωματικά Βότανα Ηλιάνα Νόνα»

για την

«Ένωση Τουριστικών και Συναφών

Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών».

 

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος         Ο Γεν. Γραμματέας
 Στράτος Βασιλόπουλος

 

Γιάννης Κωνσταντίνου

 

Μάνος Δημητρόπουλος