Εγκαινιάστηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πρεσπών από τον Νίκο Χαρδαλιά (φωτογραφίες και βίντεο)

Ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής, της δημοτικής αρχής και της περιφέρειας έγινε σήμερα, Κυριακή 14 Ιουνίου, πραγματικότητα με τα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις Πρέσπες, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς ακούγοντας τα αιτήματα τόνισε ότι στην ταμπέλα αναφέρεται «Πυροσβεστικό κλιμάκιο Πρεσπών» και όχι «Εποχικό πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πρεσπών»  δεσμευόμενος ότι στο μέλλον θα υπάρχει μόνιμος φρουρός.

Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, οι Βουλευτές Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης (ΝΔ) και Πέτη Πέρκα (ΣΥΡΙΖΑ), ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Ιωάννης Κιοσές, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Άμπας, οι Δήμαρχοι Πρεσπών, Φλώρινας και Αμυνταίου, Παναγιώτης Πασχαλίδης, Βασίλης Γιαννάκης και Άνθιμος Μπιτάκης όπως και εκπρόσωποι της εκκλησίας, του στρατού και στελέχη του πυροσβεστικού σώματος Δυτικής Μακεδονίας.

Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό ενώ ακολούθησε η ανάγνωση ημερήσιας διαταγής του Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας Αρχιπυράρχου Ιωάννη Ράπτη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι: Γιώργος Κασαπίδης, Παναγιώτης Πασχαλίδης, Πέτη Πέρκα και Γιάννης Αντωνιάδης.

Γιώργος Κασαπίδης:

Είναι χαρά μας αυτό το σημαντικό έργο στα σύνορα της πατρίδας μας όπου και εμείς, ως νέα Περιφερειακή αρχή, βάλαμε σε προτεραιότητα για τη Δυτική Μακεδονία. Την ανάπτυξη δηλαδή αυτής της παραμεθορίου αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα και όλα τα χαρακτηριστικά που τη διακρίνουν και την αναδεικνύουν ως μία ιδιαίτερη γεωγραφική περιοχή την οποία σε συνεργασία με τον δήμαρχο Πρεσπών αποφασίσαμε να την ονομάζουμε «πράσινη Κιβωτό» της πατρίδας μας. Αυτό γιατί μέσα της φιλοξενεί, διασώζει και διαφυλάττει στο πέρασμα των αιώνων ένα πολύτιμο γενετικό υλικό, φυτών και ζώων, που όλα μαζί δημιουργούν αυτό το σπάνιο οικοσύστημα των Πρεσπών. Το φυλάκιο αυτό όχι μόνο θα εξυπηρετεί τους πολίτες σε έκτακτες ανάγκες αλλά και σε αυτή την περίοδο που διανύουμε βιώνοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι παρόντες οι πυροσβέστες μας μέσα από μία σύγχρονη υποδομή και με όλα τα μέσα και θα μπορούν ταυτόχρονα να επεμβαίνουν όπου χρειάζεται.

 

Παναγιώτης Πασχαλίδης:

Είναι μία μεγάλη μέρα σήμερα για το δήμο Πρεσπών αφού υλοποιείται στην πράξη ένα αίτημα ίδρυσης πυροσβεστικού κλιμακίου στο δήμο μας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των δημοτών μας και της σπάνιας βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Είμαι συγκινημένος που σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα που είχαμε ως στόχο στη δημοτική μας αρχή και είναι η παροχή δημοσίων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε μία περιοχή που ήταν επί δεκαετίες στο περιθώριο της φροντίδας του Κράτους. Διεκδικούμε μόνιμο πυροσβεστικό κλιμάκιο σε μία από τις λίγες περιοχές της χώρας μας που τη χειμερινή περίοδο έχουμε ίσως περισσότερες καταστρεπτικές από τις φωτιές από τη θερινή.

 

Πέτη Πέρκα:

Μην ξεχνάτε αυτόν τον τόπο, δεν έχει ανάγκη μόνο από αυτό. Προσπαθήσαμε όλοι και συγχαίρω την κυβέρνηση και τον Υφυπουργό που είναι εδώ και το εγκαινιάζει αλλά χρειάζεται και άλλα πράγματα να γίνουν. Είναι καλό να γνωρίζει κάποιος αυτό τον τόπο, να μάθει την ιστορία του και να δει πόσο αδικημένος είναι. Είναι τα περιβαλλοντικά θέματα, είναι όμως και η διάβαση στον  Λαιμό, η απολιγνιτοποίηση, η οικονομική καταστροφή που μπορεί να αντιμετωπίσουμε και πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να την αποτρέψουμε. Το αίτημα για μη εποχικό αλλά μόνιμο κλιμάκιο είναι διαρκές και πιστεύω ότι θα γίνει.

 

Γιάννης Αντωνιάδης:

Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα γιατί υλοποιείται ένα όνειρο διαχρονικό. Εάν ήταν κάτι εύκολο θα μπορούσε να είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια και δεν είναι και κάτι απλό. Περνάμε μία οικονομική κρίση που είναι επακόλουθο μιας πανδημίας και αυτό δείχνει την αξία της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που έβαλε ως προτεραιότητα το περιβάλλον και την προστασία της χώρας και των πολιτών της από τις φυσικές καταστροφές. Σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό έπαιξε το πρόσωπο του Νίκου χαρδαλιά.

Κατά την ομιλία του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης είπε: Πρόκειται για έναν οικισμό ιδιαίτερης αισθητικής και φυσικού κάλλους, χαρακτηριστικά που συναντάμε σε όλο το νομό Φλώρινας. Οι Πρέσπες είναι ο υδάτινος παράδεισος της Ελλάδας και η μεγάλη Πρέσπα είναι η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων. Είναι φυσικό να συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών με αποτέλεσμα την αυξανόμενη αναγκαιότητα παροχής υπηρεσιών πυρόσβεσης ή διάσωσης κινδυνευόντων ατόμων από το πυροσβεστικό σώμα. Κατά συνέπεια η ίδρυση του πυροσβεστικού κλιμακίου αποτελούσε προϋπόθεση εκ των ουκ άνευ για την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών καθώς και για το φυσικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής. Με τη νέα αυτή υπηρεσία που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση ενισχύουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής, διασφαλίζουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών και προστατεύουμε τους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους.

Τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής: Είναι μία όμορφη μέρα εδώ στις πανέμορφες Πρέσπες όπου ερχόμαστε να αποδείξουμε ότι με λίγα λόγια αλλά πολλή δουλειά μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι επιτέλους στην Ελλάδα τα αυτονόητα δεν μπορούν να είναι ούτε διαπραγματεύσιμα αλλά ούτε και διεκδικούμενα. Είμαι εδώ για να εγκαινιάσω το εποχικό κλιμάκιο των Πρεσπών ενώ τις επόμενες μέρες με εντολή μας και με τη σύμφωνη γνώμη του επιτελικού σχεδιασμού της πυροσβεστικής ο αρχηγός της πυροσβεστικής θα ολοκληρώσει όλες τις εφαρμοστικές διαδικασίες και κανονισμούς έτσι ώστε η πράσινη Κιβωτός να έχει μόνιμο φρουρό εδώ στην περιοχή, σε μία περιοχή που για να αναδειχθεί πρέπει όλοι να αισθάνονται ασφαλείς.

Προχωράμε σε 80νέα εποχικά κλιμάκια σε όλη την επικράτεια με έμφαση στις περιοχές που την τελευταία πενταετία έχουνε δημιουργήσει μεγάλα ρίσκα και μεγάλες αναγκαιότητες δασοπροστασίας λόγω του αριθμού των πυρκαγιών που έχουνε δεχτεί. Ταυτόχρονα ενισχύεται με 1.300 επιπλέον εποχικούς η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα εναέρια μέσα και ειδικά τα βαρέου τύπου ελικόπτερα από 6 γίνονται 9, δημιουργούμε δύο αερομεταφερόμενες μονάδες και στον άξονα του Αιγαίου και στον άξονα του Ιονίου για να μπορέσουμε με άμεσες διαδικασίες να βρισκόμαστε 24 ώρες το 24ωρο κοντά στα νησιά μας.

θέλω να θυμάστε ότι το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, της ανάγκης διαφύλαξης της ανθρώπινης ζωής δεν αφορά κόμματα και ιδεολογίες αλλά την ανάγκη συνεργασίας, συνεννόησης, συναίνεσης, σκληρής δουλειάς και αποτελέσματος γιατί το δικό μας αποτέλεσμα είναι ο ύμνος στην ανθρώπινη ζωή, είναι το δικαίωμα του πολίτη να νιώθει και να είναι ασφαλής και αυτό είναι ένα στοίχημα που όλοι μαζί καλούμαστε τα καθημερινά να υπηρετήσουμε, να προασπίσουμε και να κερδίσουμε.

Αμέσως μετά έγινε η επίδοση τιμητικών πλακετών και δώρων ενώ ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγκαινίων.

Τέλος, σε αίθουσα του κτιρίου ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης έδωσε ένα τιμητικό έγγραφο στον Υφυπουργό ενώ οι Βουλευτές είχαν μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον κ. Χαρδαλιά για τα προβλήματα της περιοχής μας.