Εθιμοτυπικές Συναντήσεις πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι της «Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών»

Εθιμοτυπικές Συναντήσεις πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι της «Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών» κ.κ. Στράτος Βασιλόπουλος και ο κ. Γιάννης Κωνσταντίνου, αντίστοιχα, πρόεδρος και αντιπρόεδρος, επισκεπτόμενοι, τον Δήμο Πρεσπών, την Π.Ε.Φλώρινας και Επιμελητήριο Φλώρινας.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Στράτος Βασιλόπουλος, πρόεδρος και ο κ. Γιάννης Κωνσταντίνου αντιπρόεδρος, της «Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών» επισκέφθηκαν:

  • Στις 3/01/2022 το Δημαρχείο Πρεσπών, όπου τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης με τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Στεργίου.

Στην συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, εκτός από την ανταλλαγή ευχών, οι εκπρόσωποι της «Ένωσης», μετέφεραν τις ευχαριστίες των μελών, για την μέχρι σήμερα υποστήριξη και αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Πρεσπών! Ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Πρεσπών για τα σε εξέλιξη έργα του Δήμου, ενώ οι εκπρόσωποι της «Ένωσης» κατέθεσαν, λεπτομερές υπόμνημα με προτάσεις ιδέες και θέματα προς επίλυση, τα  οποία θα συμβάλλουν στην Τουριστική Ανάπτυξη της Περιοχής.  Στο εν λόγω υπόμνημα μεταξύ άλλων αναφέρονται επιγραμματικά τα εξής:

  1. Προσδοκία έγκαιρης ενημέρωσης για τις όποιες δραστηριότητες και προγράμματα του Δήμου, ώστε η «Ένωσή» να εκπληρώσει τον θεσμικό της ρόλο, αλλά κυρίως να συμβάλει, με τυχόν ιδέες προτάσεις και ανταλλαγή απόψεων, για την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων του Δήμου.
  2. Την αναμενόμενη ποικιλότροπη υποστήριξη, με «Τεχνογνωσία» για την εξασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. Interreg κτλ) με τα οποία η Ένωση θα συμβάλει στην Τουριστική Ανάπτυξη της Περιοχής.
  3. Την Υλοποίηση της υπόσχεσης του Δήμου για την Δημιουργία ενός σύγχρονου τεχνολογικά (π.χ. Qrcode κτλ), Ενημερωτικού Πόρταλ, μέσω του οποίου θα καλύπτονται όλες οι ανάγκες των επισκεπτών (ενημέρωση για τα αξιοθέατα, εξασφάλιση διαμονής, διατροφής, τουριστικών πλόων, ξεναγήσεων, δραστηριοτήτων υπαίθρου, ποδηλάτων, κανό-καγιάκ, πτήσεων παραπέντε κ.τ.λ.)
  4. Άμεση έναρξη εργασιών κατασκευής χλοοτάπητα στα Ποδοσφαιρικά Γήπεδα του «Πατουλίδειου Αθλητικού Κέντρου» και του Λευκώνα, προκείμενου, η Πρέσπα με τις ιδανικές βιοκλιματολογικές συνθήκες, να γίνει πόλος έλξης για, Προπονητικό και Αθλητικό Τουρισμό.
  5. Τοποθέτηση, Ενημερωτικών Πινακίδων σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου του Δήμου Πρεσπών.  Συγκεκριμένα προτείνεται, στα πλαίσια των, άρθρων 10 παρ.2 σε συνδυασμό με την παράγραφο 1 εδάφιο δύο του άρθρου 52 του Κ.Ο.Κ. όπως ισχύει, να τοποθετηθούν σε όλες τις διασταυρώσεις, ομοιόμορφα ξύλινα πλαίσια με φωτοβολταϊκά πάνελ, στα οποία θα τοποθετούνται καλαίσθητες πινακίδες, που θα ενημερώνουν για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα.  Οι Ενημερωτικές αυτές Πινακίδες, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία με την προσδοκώμενη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης με την Βόρεια Μακεδονία.
  6. Παρέμβαση του Δήμου στα αρμόδια Υπουργεία, για άμεση, Τοποθέτηση ή ενίσχυση των μεγάλων Ενημερωτικών Πινακίδων στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο – Εγνατία Οδό  στους τρείς οδικούς άξονες που οδηγούν στην Πρέσπα:
  7. Συντήρηση, Αναβάθμιση ή και Δημιουργία, χώρων Στάσης – Αναψυχής -Παρατήρησης- Θέας –Φωτογραφιών, καθ’ οδό προς Πρέσπα.
  8. Δημιουργία Κέντρων Ενημέρωσης – Υποδοχής των Επισκεπτών. Προτείνεται η Δημιουργία δύο Κέντρων Ενημέρωσης – Υποδοχής των επισκεπτών, με καλαίσθητες ξύλινες κατασκευές, σε κομβικά σημεία, π.χ. σημείο Θέας λόφου Περιβόλι. Με την υπό διάνοιξη συνοριακή Διάβαση του Λαιμού, θα πρέπει να προβλεφθεί αντίστοιχο κέντρο υποδοχής είτε στα σύνορα είτε στον Λαιμό.
  9. Δημιουργία Δικτύου Ποδηλατοδρόμων σε ολόκληρο τον Δήμο Πρεσπών.  Με δεδομένο ότι, τα ποδήλατα είναι ένα πολύ αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον και το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, επιβάλλεται η δημιουργία ενός ευρέως δικτύου ποδηλατοδρόμων, με επαρκή σήμανση σε ολόκληρο τον Δήμο Πρεσπών.
  10. Αποκομιδή σκουπιδιών τα Σαββατοκύριακα και τις Αργίες, στα σημαντικότερα τουριστικά σημεία του Δήμου Πρεσπών.
  • Στις 4/01/2022 επισκέφτηκαν την Π.Ε. Φλώρινας, όπου τους υποδέχθηκε με θέρμη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήριος Βόσδου.

Στην συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, οι εκπρόσωποι της «Ένωσης», αντάλλαξαν ευχές και ενημέρωσαν τον κ. Σ. Βόσδου, για τις δραστηριότητες, τα σχέδια και τις ιδέες της «Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών».

Ο κύριος Σωτήριος Βόσδου, αφού άκουσε, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Ένωσης, μετέφερε τις αντίστοιχες εμπειρίες του από προηγούμενη θητεία του ως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Περιφέρειας, σχετικά με την Προβολή του Τουριστικού Προϊόντος της Περιοχής Πρεσπών, αλλά και ολόκληρης της Π.Ε. Φλώρινας, ενώ παραδόθηκε αντίστοιχο, υπόμνημα με θέματα προς επίλυση, που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

  • Στην συνέχεια, την ίδια μέρα 4/01/2022, επισκέφτηκαν το Επιμελητήριο Φλώρινας, όπου τους υποδέχθηκε, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου κ. Σάββας Σαπαλίδης.

Στην συνάντηση αυτή, μετά την ανταλλαγή ευχών και αλληλοενημέρωσης, συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία μεταξύ της «Ένωσης» και του Επιμελητηρίου Φλώρινας με την κοινή Διαπίστωση, ότι είναι αναγκαία η δικτύωση όλων των επιχειρήσεων και η προώθηση του τουριστικού προϊόντος στην Πρέσπα. Τέλος συμφωνήθηκε, να πραγματοποιηθεί συνάντηση των ΔΣ των δύο φορέων, στο τέλος της επόμενης βδομάδας, για να καθοριστούν προτεραιότητες, σχεδιασμός και επανεκκίνηση του Τουρισμού στον Δήμο Πρεσπών

Με τιμή για την

«Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δ. Πρεσπών»

 

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας
Ευστράτιος Βασιλόπουλος Γιάννης Κωνσταντίνου Κυριακή Κοσμανίδου