ΕΚΘΕΣΗ «Karesansui – Η κρυμμένη αρμονία» του Φλωρινιώτη γλύπτη Χρήστου Τσώτσου

ΕΚΘΕΣΗ «Karesansui – Η κρυμμένη αρμονία» του Φλωρινιώτη γλύπτη Χρήστου Τσώτσου

 

Την έκθεση με τίτλο «Karesansui – Η κρυμμένη αρμονία» του Φλωρινιώτη γλύπτη Χρήστου Τσώτσου φιλοξενεί και οργανώνει ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» από 23 Νοεμβρίου έως και 11 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα εκθέσεων «Στεφάνου και Βασιλικής Γώγου» της Πινακοθήκης Φλωρινιωτών Ζωγράφων του «Αριστοτέλη». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΦΣΦΑ για τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, στις 8.00 μ.μ.

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

 

Δευτέρα – Παρασκευή: 18:00 – 21:00

Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 14:00

 

——————————-

 

Λίγα λόγια για το θέμα της έκθεσης

 

Αρμονία αφανής φανερής κρείττων.

 

[Η κρυμμένη αρμονία, είναι καλύτερη από τη φανερή]

Ηράκλειτος, 5ος αιώνας π.Χ.

 

Karesansui – Η κρυμμένη αρμονία

 

Οι γιαπωνέζικοι βραχόκηποι (Karesansui – 枯山水), γνωστοί και ως κήποι zen, αποτελούν για τον Χρήστο Τσώτσο συνέχεια των αναζητήσεών του στην ανατολική φιλοσοφία και τις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες. Σε απόλυτη διασύνδεση με στοιχεία από προηγούμενες δουλειές του και σε εναρμόνιση με την ιαπωνική κοσμοθεωρία, τα έργα, ως οπτικοποιημένα χαϊκού (俳句), αποπνέουν δυνατή ενέργεια και φυσικότητα, μέσα από τη χρήση απλών υλικών, την ασυμμετρία και τη λιτότητά τους. Παρά το γεγονός ότι τα πάντα υπονοούνται, η κίνηση, η στασιμότητα, το νερό, η ενυπάρχουσα ρευστότητα στη θέαση στοχεύει στο θυμικό, στη γαλήνη του βλέμματος και του νου.

 

Οι φαινομενικά τυχαία τοποθετημένοι βράχοι και οι ακανόνιστες πέτρες θυμίζουν νησιά. Παραπέμποντας στο ιαπωνικό νησιώτικο σύμπλεγμα, περιβάλλονται από νερό που ρέει με μορφή άμμου, «χτενισμένη» από τσουγκράνες με ρευστές, κυκλικές και παράλληλες κινήσεις. Οι πέτρες, τα σημεία εστίασης κατά μήκος των διαβάσεων, συμβολίζουν τις σημαντικές πτυχές στο ταξίδι της ζωής. Ενώ τα μονοπάτια παραμένουν ποιοτικά αμετάβλητα σε όλο τους το μήκος, οι «κυρίαρχες» πέτρες είναι εκείνες που ορίζουν τα σημεία των σημαντικότερων οπτικών απόψεων: ο κήπος αποκαλύπτει τη λόγο της δημιουργίας του, τον ιδιωτικό και απομονωμένο μικρόκοσμό του, όπου η αρμονία και η ομορφιά πυροδοτούν υπαρξιακούς φιλοσοφικούς στοχασμούς.

 

Το ανθρώπινο στοιχείο δεν αναπαρίσταται και, όμως, είναι εμφανές το ίχνος του, στον προσεκτικό σχεδιασμό, στον τρόπο τοποθέτησης των βράχων ή στο «χτένισμα» της άμμου, επιτρέποντας στα φυσικά στοιχεία, στον αέρα και στο νερό, να ολοκληρώσουν τη σύνθεση. Η θέα και ο ήχος του «τρεχούμενου» νερού θυμίζουν την αδιάκοπη ροή του χρόνου, ενώ, παράλληλα, η κάθε γέφυρα δημιουργεί περάσματα, διαβάσεις, σε άλλα τοπία, σε νέες σφαίρες, σε διαφορετικά δεδομένα και καταστάσεις. Μακριά από το θόρυβο του κόσμου, μέσα στην κρυμμένη αρμονία του κήπου, ξεκινάει κανείς το σιωπηλό διαλογισμό του, αφήνοντας, απλώς, να παρασυρθεί σ’ αυτό που αντικρίζει.

 

Βιογραφικό καλλιτέχνη

 

Ο Χρήστος Τσώτσος είναι γλύπτης και γεννήθηκε το 1965, στη Φλώρινα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Γλυπτικής, με δάσκαλο τον Γιώργο Λάππα. Δίδαξε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1995 έως το 2009. Έχει πραγματοποιήσει τρεις προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές εικαστικές δράσεις. Στα έργα του εστιάζει στην ανθρώπινη φιγούρα μέσα από τον πηλό, τον γύψο και το μέταλλο. Σήμερα, διδάσκει γλυπτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

 

Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων «Αριστοτέλη»

Πλατεία 7 Ηρώων 1944 – Φλώρινα 53100