Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης και μαθητών από Βουλγαρία και Τουρκία

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης και μαθητών από Βουλγαρία και Τουρκία που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Erasmus+ στο ED Δυτικής Μακεδονίας

Τα στελέχη του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας υποδέχτηκαν στη Φλώρινα, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, μία διακρατική ομάδα 20 μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών τους, από ΕλλάδαΒουλγαρία και Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μαθησιακής δραστηριότητας (Learning,Teaching, Training Activity – LTTA), στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: “Climate change in classroom and beyond”. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, εκτός από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, εκπαιδευτικοί φορείς από ΒουλγαρίαΕλλάδα και Τουρκία.

Κατά την επίσκεψη τους στην έδρα του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, η συνεργάτης του ED Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε στον ρόλο και τις επιδιώξεις του ED, αλλά και στον σκοπό και προτεραιότητες του φορέα υποδοχής του Κέντρου, του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας. Επιπλέον, επεσήμανε την πολύ σημαντική εμπειρία του φορέα μας και παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχει υλοποιήσει ο ΟΕΝΕΦ μέσω του Erasmus+ αλλά και μέσω του European Solidarity Corps, όπως σχέδια κινητικότητας για νέους – ανταλλαγές νέων, σχέδια κινητικότητας για εργαζόμενους (Youth Workers) στον τομέα της Νεολαίας, δραστηριότητες συμμετοχής των νέων, ευκαιρίες κινητικότητας και εθελοντισμού.

Στη συνέχεια, ο συνεργάτης του ED Δυτικής Μακεδονίας, Άκης Δημητρίου, πληροφόρησε τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θεσμικά της όργανα, τα βήματα Ένταξης της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα προγράμματα νεολαίας που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς οι νέοι μπορούν να αδράξουν τις ευκαιρίες κινητικότητας για εκπαίδευση, εθελοντισμό και πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Τέλος, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της ΕΕ, αλλά και για την ενημερωτική καμπάνια “Time to Move” του EurodeskΑξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας αποτελεί πολλαπλασιαστή του δικτύου Eurodesk για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Προκειμένου η συνάντησή μας να έχει έναν πιο αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα, αλλά και για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών/τριων ζωντανό, απασχοληθήκαμε δημιουργικά, “παίζοντας” ένα διαδραστικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή εφαρμογή “actionbound”. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές μπόρεσαν να περιηγηθούν στην πόλη της Φλώρινας, και παράλληλα να μάθουν, παίζοντας και διασκεδάζοντας, για τις πολιτικές και προτεραιότητες της ΕΕ.

Με το πέρας της εκδήλωσης μοιράστηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό και εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διανεμήθηκε δωρεάν υλικό από την καμπάνια “Time to Move” του Eurodesk, ώστε να έχουν την ευκαιρία οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν καλύτερα την ΕΕ και τις αξίες της.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές και μαθήτριες για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη. Επιπροσθέτως, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε, εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας την κα Τριανταφύλλου Ευαγγελία, τους εκπαιδευτικούς, κα Τζώτζη Γιάννα και κ. Αλεξάνδρου Αλέξη από την Ελλάδα, καθώς και τους εκπαιδευτικούς, κα Irina Petrova Andonova, κ. Aydin Turgut, κ. Doygun Refik από Βουλγαρία και Τουρκία αντιστοίχως.

 Οι Νέοι Μπροστά